FISKESUPPE ER JEG BLITT GOD PÅ

HVEM SKULLE TRODD DET FOR BARE FIRE, FEM ÅR SIDEN?


I den fjerne fortiden som nesten har forsvunnet bak glemselens slør, da kunne jeg ikke lage fiskesuppe. Jeg kunne selvsagt følge ei oppskrift, men de oppskriftene jeg fant var som regel masse fløte i. Fløte og fisk sammen vekker litt motstand hos meg. Føler at fløten legger seg som en hinne rundt i munnen og så må man ha uhorvelig mye salt i suppa for å få en smaksopplevelse.
Derfor begynte jeg min egen forskning i forskjellige oppskrifter, fra den franske bouillabaisse til Thailands friske smaker med sting. 
Jeg har kokt fiskekraft på rekeskall og fiske avskjær og jeg har lagret og mikset og prøvd å få til smaken til slik at jeg og min familie ble fornøyde. Jeg har spedd med creme fraich og med kokosmelk. Noe var vellykket og noe ble forkastet. Dette kan du se et eksempel på i denne oppskriften.

Denne sommeren føles det som om jeg nesten er i mål, og derfor tenkte jeg at den oppskrifta fra i går den er verdt å ta vare på. Et lite problem er at jeg laget mat til 14-15 mennesker, den oppskrifta blir vel litt uvanlig.

Det er ikke stor forskjell å se til
Skal forsøke å transkribere den til litt færre personer.
Om den faller i smak for andre, se det vil tiden vise, men den sjansen får jeg ta.

Oppskrift for ca 4
Jevning
1 sjalottløk
50 gr smør
1 strøken ss hvetemel

2 l vann
2 fiskebuljongterninger
1 ss fisk el. grønnsaksfond

Grønnsaker og urter
1 liten persillerot
2 skiver sellerirot
2 gulrøtter
4 poteter

1 liten fenikkel

1 ts revet fersk ingefær

1/2 liten chili



Nesten sist

1 kvist estragon

0, 5 dl selskapserter
Salt og hvit pepper
1 boks kokosmelk

Fisk kommer i sist
100 gr hvit fast fisk
100 gr rød fisk
reker etter ønske
blåskjell etter ønske
1bunt finhakket koriander

Først laget jeg den lille jevningen, så helte jeg over vann med buljong og fond. Hvis du har ferdiglaget fiskekraft så er det bare et pluss. Min metode er når man mangler det.
Alt av grønnsaker ble kuttet i små terninger og  tømt i gryta sammen med chili og ingefær. Dette lot jeg småkoke ca 30-40 min.
Tok så gryta av varmen og lot den kjøle seg litt før jeg brukte stavmikseren slik at alt ble most til en pure.
Så kokte jeg opp igjen med erter, estragon og kokosmelk, salt og pepper smakte jeg meg fram til. Tilslutt ble fiskebitene lagt oppi for et siste oppkok.
Suppa var nå ferdig til å serveres, blåskjella lot jeg koke i egen kasserolle, med en skvett vin, ingefær, løk og chili.
Da suppa ble øst opp hadde jeg ferdigskrelte reker og blåskjell i egen skål på bordet slik at alle kunne ta det de ville ha. Korianderen avrundet smakene da de ble drysset over tallerkenene.

Det er jo litt trist å severe mat som alle rundt bordet blir kjempefornøyd med og som jeg ikke tåler å spise. Når vi er 3-4 rundt bordet er reker og skjell servert for seg selv. I går kveld var ikke det praktisk, men vi fant ordninger som fungerte slik ble alle tilfredse. 

Deretter dro vi til ei vennlig venninne som lot oss få låne ei seng, slik fikk alle gjestene en soveplass i huset. Det var ikke optimalt for alle, sofaer og gulv osv, men de fikk plass.
flere supper, klikk her, for oppskrifter med estragon, klikk her




Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

ANDELÅR SOM ER CONFITERTE, NOE AV DET BESTE JEG VET

KLIPPFISK ELLER TØRRFISK, VET DU EGENTLIG FORSKJELLEN?

MØRLEFSE MÅ MED, VI ER VEL I LEFSENES HJEMLAND?