Innlegg

Viser innlegg fra februar 7, 2016

PIROGER KAN ALLE KLARE Å LAGE

Bilde
DET ER SÅ GREIT AT TIL OG MED BARN KLARER DET Nå er det mange år siden dette sto på hjemme-menyen her, men jeg hadde ikke glemt dem helt. Et sted lagret på "harddisken" el husken min fantes de, og en kald februardag passet det fint å hente dem fram fra glemselen. Klar for det meste Dette passer fint matpakken. De smaker like godt kalde som varme, fyllet kan varieres og jeg tenker at dette er slikt man forer en gjeng voksende ungdommer på. I denne oppskriften har jeg byttet ca halvparten av hvetemelet med sammalt hvete. Et mel hvor næringen ennå er beholdt. Oppskrift på deig til ca 8 stk 180 gr grov sammalt hvete 120 gr hvetemel 1/2 pk vanlig gjær 1/4 salt 1,5 dl vann 1 egg 50 gr smør egg til pensling  Ha mel og salt i en bolle, smuldre inn gjæren. Tilsett lunkent smør/vann, ca 37 C, og egg. Elt dette godt. Dekk bollen med plast og la deigen heve på et lunt sted i ca 40 min. Mens deigen hever kan du gjøre klar fyllet. Jeg valgte ei oppskrift på KJ

EGGEHAKK

Bilde
DET SMAKER GODT PÅ SKIVA. BÅDE MED OG UTEN TILBEHØR. På et av bakeriutsalgene med kafe her   i nærheten, har jeg kjøpt smørbrød med et velsmakende pålegg som heter eggehakk. Jeg har aldri laget dette selv, men siden dette smakte så godt, så fikk jeg lyst til å prøve hjemme. Hjemme tenker jeg litt mer på kaloriene enn jeg gjør når jeg er på kafe. Derfor har jeg brukt mye mindre ekte majones og i stedet brukt mager kesam.   Det finnes jo andre måter å spise det på: F-eks. På lefse med kokt el speket  skinke På lefse med røkt el. gravet laks I baguett, med tomater, agurk til og med asparges Som ei sol i hverdagen Oppskrift (mager) 3 egg 1/3 boks mager kesam el youghurt naturell 2 ts lett majones 1/2 rødløk gressløk Salt og pepper Hardkok eggene og kutt dem i eggekutter , først på langs så på tvers. Finhakk løken, bland alt før du har i eggene ellers blir det fort grøt. Smak til med salt og pepper Såre enkelt, og bruker du majones eller fløte, så f

SPANSK UTGAVE AV BRANDADE

Bilde
ETTER ET BESØK PÅ EN FANTASTISK FISKEBUTIKK I BERGEN, BLIR MIN FORSTÅELSE AV FISKEBOLLER ALDRI DET SAMME. Det jeg fikk der var små spanske frityrstekte fiskeboller. Siden jeg liker litt mat- detektivarbeid, så satte  jeg i gang og uten altfor mye trøbbel fant jeg noen fine oppskrifter på slike boller. Jeg er litt forsiktig med frityrsteking, mye kalorier og litt farlig med den varme olja tenker jeg. Men av og til så må man bare gå utenfor komfortsonen sin. Det som var veldig fascinerende var å oppdage at oppskriften på bollene og den franske Brandad hadde klare paralleller. Disse bollene serveres med hvitløksmajones. Deilig på Tapasbordet Oppskrift 100 gr lettsaltet fisk eller utvannet klippfisk 100 gr kokte poteter 1-2 fedd hvitløk finhakket persille el. gressløk 1 eggeplomme 1 ss hvetemel Salt, cayenne, chili el vanlig pepper Bland moste poteter, hvitløk, eggeplomme, mel og urter/krydder, ha den resede fisken i tilslutt og bland godt. Så kan d

BRANDADE KOMMER PÅ BORDET

Bilde
OMIGJEN OG OMIGJEN, DET ER FORDI JEG ER SÅ GLAD I DET, MEN OGSÅ FORDI DET ER FLER HER I HUSET SOM LIKER DET. Jeg må vel også innrømme at det og handler om noe så prosaisk som å bruke opp rester. Det høres jo ikke så fristende ut med restemat som mat med et fransk navn. Vi kjenner alle styrken og omdømmet til fransk mat. Ikke uventet fant jeg ut at i Spania og Frankrike har de sin egen tradisjon på hvordan bruke  og drøye rester av klippfisk. Men først til det helt hjemlige. Fredags ettermiddags rolige stund, der vi møtes til litt fingermat med noko attåt.  Siden vi her i huset er en smule  frankofil, så heter det fredags aperitif her. Litt av hvert på benken De små ildfaste formene er fylt med denne pate/mousse/grateng som heter Brandade. Oppskrift 100 gr lettsaltet torsk 3-4 melne poteter ca 1 dl melk 1-2 hvitløksfedd 2-3 ss olje gressløk eller bladpersille Chilipepper, vanlig pepper el cayennepepper etter ønske Smak før du har i mer salt. Kok fisken i melk