Tips og gode råd




Mange små kriker og kroker





GODE VIKTIGE RÅD:

TIPS 1.
RENHOLD NÅR DU JOBBER MED KYLLING
Bruk papir til tørking og kast i etterkant. Vær veldig nøye med at redskap, hender, fjøl og klut som du bruker vaskes når man er ferdig med kyllingen, FØR du begynner å jobbe med resten av ingrediensene. Bruk helst en egen fjøl til rå kylling.
Salmonella!!!

Tips 2.
Presser du appelsin eller sitron på den gamle måten som jeg gjør, vist på bildet. Da kommer du til det tidspunktet da pressa skal rengjøres.
Selvsagt kan den stå å tørke i en oppvaskmaskin ei stund, men den aller letteste måten er straks å skylle den under rennende kaldt vann og vips så var den pressa ren.
Det samme gjelder med rivjern, skyll straks i kaldt vann, ingenting tørker og setter seg fast.




Tips 3.
Hva med en ertepuree av dypfrosne erter, kokt møre , krydret med en klatt smør, litt salt og litt sukker?
Kjør med stavmikser og server til lammekotelett, svinekotelett eller okse. Sammen med kamskjell smaker det helt fantastisk. Godt er det uansett.

Tips 4.
Hvitløkpresse er ikke en favoritt hos meg, men jeg trenger allikevel hvitløksmos av og til.
Man tager da den mengden hvitløk man behøver, legger i morteren og drysser en klype grovt salt over.
Mort, mort, mort, så var den hvitløken knust, smak og safter er frigjort og klar til bruk. Finhakke hvitløk med kniv er og lettvint og greit.







TIPS:5
Så var det ideer for tilbehør når jeg steker hvit fisk. Jeg er glad i fenikkel. En pure av potet og fenikkel, er deilig. Prøv dette, det er en hverdagslig, men deilig sak.
TIPS 6:
Hvis jeg drypper Pernod i panna når fisken strekes må det jo bli en lekker smak på?
TIPS 7:
Vet du forresten at potetene skal være VARME når de moses? Ikke no oppvarmede saker her nei. Bruk også smør el fløte i mengder.
 Det gir en eventyrlig god mos, men ikke gjør dette hver dag, du vet vekta...

Vil bare minne om at smør er sunt til forskjell fra margarin.

TIPS 8:
MIN HVETEDEIG TIL KRINGLE

Denne deigen skal ikke eltes og knaes. Da vil glutenet i hvetemelet bli seigt og du får en seigere og tettere deig.

Har du i mere sukker og smør får du og en deig som heves mindre og blir tung.
La den heve ganske lenge, 45 min X 2 er ikke for mye, bare dytt den ned.

Sukker, smør og andre smakstilsettinger kan like godt være på utsiden. Enten rett før el rett etter steking.
Dette gir en luftig og god deig som skal brukes her og nå, men den er ingenting for fryseren eller morgendagen!!


SPENNENDE TANKER SOM
KAN GI SPENNENDE SMAKER


Tips til himmelske smakskombinasjoner.
HUSK: Du bruker selvsagt bare et par smaker av gangen.
Ingenting er så feil som å tenke at jo mere jo bedre. Det heter derimot:
Less is more. La smakene få komme til sin rett, bare fremhevet og balansert av et eller to kontrapunkt.

Har du sett filmen Sjokolade så vet du at chili og sjokolade er en lekkerbisken. Men det fins mange slike uventede sammensetninger.

Sjokolade med ingefær og sitron,
kirsebær og sjokolade
Ingefær i bringebær,
Pepper til jordbær,
Balsamico over jordbær,
Rosmarin til plommer.

Til kylling: Salvie, estragon, sitron /honning, appelsin/Sennep/ingefær, rosmarin og timian.
Fenikkel til pure med epler.
Epler med muskat og kanel
Fiken og bacon,
Fiken og portvin
Fiken og stjerneanis
Aprikos og pistasjnøtter
Aprikos og rosmarin
Appelsin og ingefær.
Ananas og grovmalt sort pepper flambert i rom

FHVORDAN BEHANDLE FET MAT Blant de mere brukte knep, er å servere noe med syre i. Husker du surkålen til ribba? Dette er både bra for fordøyelsen og smaken.
Sitron til en søtlig fisk, reker eller skalldyr?
Lammekjøttet er og litt søtt og svært fett, du hjelper på smaken og fordøyelsen  med å tilsette sitron.
Du bruker og mindre salt hvis du bruker sitron. Jeg har blitt litt hekta på å sitron. Jeg mener at alt blir bedre med en dæsj frisk sitron eller raspet sitronskall. Tenk på C-vitaminene. Bare prøv. Selv i kaker.
Det er stor forskjell.

Et gammelt råd om bruk av salt:
Koker du noe hvor melk eller mel er hovedingrediensene, da må smaken brytes med litt salt. En måte er å bruke smør som er saltet, en annen er å tilsette en knivsodd salt.

JEVNINGER TIL SAUSER OG DESSERTER

Potetmel bruker vi ofte til å jevne (fortykke) desserter.
Skal du bruke potetmel må du huske at den ikke skal kokes, da blir den ødelagt, klumpet og seig.

Det du gjør er følgende:
Kok opp den væsken( for eksempel frukt og vann) du skal jevne, imens rører du potetmel ut i kaldt vann. Så snart det fosskoker i gryta, ta gryta av varmen, vent til boblinga har lagt seg og hell jevninga over i gryta. Rør rundt for å blande, uten å vispe da, blir den seig. Må heller ikke koke. Så er den ferdig og du tømmer blandinga over i en ønsket bolle eller fat.

Maizennamel: Maizennamel kan brukes på samme måte, men til forskjell fra potetmel kan den kokes uten at den endrer konsistens.
Det betyr at du kan ha på mere jevning hvis du mener at den første ikke ga et ønsket resultat. Den andre forskjellen er at potetmelsjevning gir et matt, fast og gråaktig utseende. Maizenna gir et blankt og ikke så fast resultat.

JEVNING TIL BRUNSAUS
Du kan se på innlegget som heter "Kan du lage brun saus?"


SALTING AV KJØTT OG FISK
Dette er gammelt nytt, men har du svært fett kjøtt hjelper det på og nøytralisere en litt daff smak.(prøv og syre)
F.eks Andebryst, rut fettet og mariner med mye salt og presset appelsinsaft i ca 1t. Vask av saltet og peppre før du smelter av fettet.
Det samme kan du gjøre med ribbe, men da må du la ribba ligge i salt i minst to døgn alt etter størrelse.


Poteter og koking
Poteter har samme koketid nesten uansett størrelse. Prosessen hos poteter er at celleveggene sprenges ved 100C, i ca 20 min. Mindre biter går ikke fortere som feks når man koker kjøtt.




OPPSKRIFT PÅ Å STEKE FISK:

Ca 150-200 gr fisk til hver, mindre hvis du også har en forrett eller dessert.
Skjær slik at du får et stykke på tallerkenen til hver gjest.
klem saft av fersk sitron over strø på salt og pepper.
Legg i en godt varm panne og sørg for at fiske stykket får en fin brun side først. Slå ned varmen og snu stykket. Det er verre å steke fisk for mye enn for lite. Hvis fisken hviler 2-4 min i panna etter steking, fortsetter det å steke inne i fisken.

LURT Å VITE
Her har du et godt mål for å lage større eller mindre sukkerbrød: Pr. egg, 30 gr sukker, 30 gr mel.



FOR VASK AV STEKOVN
  • Sett ovn på 150 grader om kvelden:
  • Fyll 2,5 dl salmiakk i en ildfast behold
  • Slå av ovn
  • Kok opp 1 liter vann
  • Sett salmiakken øverst og vannet nederst
  • Klask døra igjen og vent tell i mårra.


Så tar du ut salmiakken, bland m 2 ts Zalo, vask. Deretter er det bare Bling bling

Slik gjør du



For å utdype framgangsmåten Varm opp oven til 150 grader slik at den blir god og varm, på kvelden. Deretter heller man 2,4 dl salmiakk i en bolle som tåler varme. Kok opp 1 liter vann med en vannkoker. Ha vannet i en bolle som tåler varme. Slå av ovnen. Sett risten midt i ovnen. Ha bollen med salmiakk øverst i ovnen. Vannet setter du nederst i ovnen. La det stå over natten med ovnsluken lukket.

Det som skjer da er at vanndampen blander seg med gassen fra salmiakken. Så står det og godgjør seg i det varme rommet over natten. Fettet blir mykt.
Vanlig klut eller svamp gjør nytten til vaskingen.

DAGLIG KJØKKENRENHOLD
GRYTE MED FASTBRENT MAT
Dekk bunnen med bakepulver og litt vann, la stå 1 t eller mer. Hvis ikke alt går bort på første forsøk, så prøv en runde til
FLEKKER PÅ RUSTFRITT STÅL
Gni flekken med tørkepapir fuktet i olje, ikke bruk stålull.
VOND LUKT I OPPVASKMASKIN

Sett en skål med eddik i øverste hylle og kjør maskinen som vanlig. Eddik kan fjerne vond lukt i kjøleskap og søppelbøtta

VASK AV FUGER I FLISENE PÅ BADET
Del en sitron i to, dryss over grovt salt, vask fugene med dette.

Kreative ideer. Facebook Link til gode råd.







Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

ANDELÅR SOM ER CONFITERTE, NOE AV DET BESTE JEG VET

KLIPPFISK ELLER TØRRFISK, VET DU EGENTLIG FORSKJELLEN?

KALVESTEK I LEIRGRYTA