Innlegg

Viser innlegg fra desember 29, 2013

PANERTE KYLLINGFILER

Bilde
FØRST MÅ JEG BARE SI, JULEN ER IKKE OVER ENNÅ Ikke i vår stue i alle fall. Juletreet glitrer, stearinlysene blafrer, røkelsen dufter og kosen er overveldende. I sannhetens navn så har det vært en del indre stridigheter i toppledelsen av bedriften(familien ) rundt dette. En fraksjon mener at 12. Juledag er absolutt grensen, den andre mener at jula varer  egentlig helt til påske, men er villig til å gi seg ved 20 dager jul. For å være kort, jeg vant. Det blir tjuende-dag jul. Det jeg har gitt meg på er julemat. Er for lenge siden lei av alt som er fett, salt, lutet eller speket. Da er vi endelig kommet fram til kyllingfiletene. Se så lekre Hvor mange fileter du bruker er likegyldig, jeg regner 1 liten pr. person. Oppskrift 2 kyllingfileter tørkes godt Sitronsaft Finhakket basilikum Revet parmesan Skjær en lomme i siden av feilen og fyll den med basilikum/parmesan Panering: 2 -3 Hvetemel Salt /pepper 1 egg Griljermel 3-4 ss olje til steking Vend filetene i krydre

DET ER TIDEN FOR REVY

Bilde
DA TAR OGSÅ JEG EN LITEN ÅRSKAVALKADE Hva husker jeg fra 2013 og hva er verdt å huske? Nyttårskalkunen fra fjoråret, eller dietten jeg jobbet med i februar? Nei egentlig ikke, turen til Nederland og turen til Frankrike på vårparten var minneverdig. Der sto jeg under den vakreste Wisteria(blåregn) jeg har sett. Selvsagt tom for batteri på kamera, men med hjelp av venner fikk jeg tatt bilder. De kan selvsagt ikke gjengi hele den uterestauranten som var dekket av blomster. Ennå et eksempel på at bildene ikke kan yter virkeligheten rettferdighet.   Wisrweia el.Blåregn i Frankrike Flotte turminner med turvenniner har jeg og hatt i 2013 et vakker oretre Stavern, kommandantboligen og en ask Vi har gått vår og høst, vi har funnet ramsløk og vakre trær, vi har blitt nesten bortblåst Det var både vått kaldt og vindfullt Og vi har hatt noen fine badedager langt utover normal badesesong. Sangerkveldene på hytta hos Turid er og minneverdige... Til den lyse morge

LAKSETARTAR TIL FORRETT

Bilde
DET HØRES SÅ KRAFTFULLT UT I virkeligheten var det ikke sånn, den smakte ganske lett og friskt. Det føltes og riktig å starte et så langt måltid med en forrett av lettfordøyelig fisk, lett og skarpt i munnen, før det litt mer tungt fordøyelige og søte rosa lammekjøttet som kom i hovedretten. Jeg lager min egen gravlaks så en bit av den ble brukt og her kommer oppskriften på laksetartar: 100 gr gravet laks 1-2 små sjalottløk 10 gr slangeagurk, fjern skall og frø 1-2 ts grov sennep salt pepper Mørkt brød Fersk dill Alle ingrediensene finhakkes, blandes med sennep, salt og pepper og danderes på ei tynn skive grovt brød, pyntet med en dillkvist. Dette var fritt etter Arne Brimi. Klikk her for mer, eller her Husk å skrelle agurken

INN I DET NYE ÅRET

Bilde
DET BLE FEIRET MED GODE VENNER, GODE SAMTALER OG GODT MAT OG DRIKKE Det var ingen stor fest. Du vet med folk i vår alder er det slik: "been there, done that". Det vil si at det derre med party på nyttårsaften, har ingen stor interesse lenger hos oss. Sånn kan det gå....Alt til sin tid.  Nok av "visdomsord" for denne gang, la oss komme til saken som her er maten.  Menyen  var enkel, men jeg hadde prøvd å variere den.  En aperitif med fylte butterdeigsputer og musserende vin, Cre'mant De Burgogne Brut 2009. Medbrakt av gjestene og vel verdt å huske navnet på til en annen gang. Dette fikk oss i god stemning fra starten av. Forrett, en enkel laksetartar på grovt brød servert med resten av den musserende vinen.     Hovedrett, rosastekt lammecoulotte med ertepure, gulrotterninger, røstipoteter og en portvinssaus.  Etter overlegninger og vurderinger mellom de mannlige deltakerne fikk vi servert til kjøttet en Grand Vin De Bordeaux, Côtes de Bourg 2000.

NÅR RIBBE OG PINNEKJØTT STÅR LANGT OPPI HALSEN

Bilde
DA VAR DET DEILIG Å ROE NED MED EN FISKRETT. Denne gangen, siden det "i mi bok", fremdeles var jul, da var kveite det naturlige valget og den ble fort handlet inn fra nærmeste matbutikk, også kalt "spiskammeret". De to fiskeskivene veide tilsammen ca 500 gr, mer enn nok, siden det var bare for oss to. Denne gangen varierte jeg litt både tilbehør og fremgangsmåte.  Fisken ble fort brunet i stekepanna, så saltet og pepret jeg og lot fisken ligge å hvile til det andre var nesten ferdig. Jeg kokte poteter, jeg laget en lett mos av sellerirot og forvellet tynt snittede purreringer og fenikkkelskiver. Etterpå fikk de kose seg i litt smør og ble smørdampet. Sitronsmør til å drislet over. Eget rivjern til sitronen er lurt. Skulle jeg ha pyntet med ei sitronskive? Da potetene var kokte, satte jeg fiskestykkene  inn i glovarm stekovn 250 C, høyt i ovnen, de var ferdige på 5-6 min. Smakte det? Ja du kan spørre, selvsagt slo havets dronning, kveita til