Innlegg

Viser innlegg fra august 29, 2010

BERGEN ER ALLTID PÅ AGENDAEN

 OG ET AV DE FASTE INNSLAGENE HVER GANG ER HVETEBAKST Bollebaking er alltid like populært. Hva er det med unger og hvetedeig? Hvordan resultatet blir er litt likegyldig, men i dag gikk det mye til utdeling i gata.

BRUNE PINNER

SOMMER ELLER JUL, PÅSKE ELLER HØSTFERIE Den store vinneren her i familien: 200 gr sukker 200 gr marg 1 eggeplomme 1 ss sirup 250 gr mel 1 ts vaniljes. 3 ts bakepulver 1 ts kanel Rør hvitt, ha i ingridiensene i tur og orden, sikt det tørre, bruk 1 ss av melet til å rulle ut 4 stenger (så lang som stekeplata di). Trykk litt flat på midten og pensle med eggehvite. Strø med kanel og perlesukker. Stek ved 180-200 C til de har seget utover og er passe brune. Skjær i stenger med en gang før de stivner som kjeks.

CÆSARSALAT

Bilde
Her er min favorittsalat. Den skal visstnok stamme fra en mann som het Cæsar, og den skal aldeles ikke ha kylling og bacon i seg slik som alltid finnes i denne salaten når du får den på en restaurant. Nå har det seg slik at jeg liker baconsmaken og kylling smaken, så jeg bruker dem flittig. Især når jeg, slik som i dag, venter damebesøk, 5 damer kommer og da bør det være noe å bite i. Legg til bildetekst Bruk bare salatblader, en fast og smaksnøytral sort som romano eller hjertesalat er fin. Riv i mindre biter. Dressing: 2 stk eggeplommer 3 fedd hvitløk 1 ts dijonsennep 1 sitron 2 dl ekstra virgin 1 liten ts worcerstersshiresaus 3 ansjosfileter 2-3 baconskiver 1/2 dl revet parmesan salt/pepper Dette er en type majones og må lages slik. P isk eggene og hell oljen i sakte, sakte, mens du fortsetter å piske. Så har du i smakstilsetningene. Ansjosfiletene må finhakkes, helst moses før den blandes med majonesen. Dryss over hvitløks krutonger, og dander de 2-3 bacon

PLUTSELIG

Bilde
SÅ VAR DET BERGENSTUR Avogtil går det fort for seg her i huset. Mannen i mitt liv sitter på et billig motell i Sarpsborg, fordi noen skal med Ryanair fra Rygge i 6 tida i morra. Selv kjører jeg til Bergen for å være litt til glede og nytte i mine barnebarns liv. Ok barna har kanskje også litt glede av det. Da  blir det brått mye som må ordnes. Vi snakket jo om gamle bilderammer Det blir jo og en mulighet til å flytte noen planter. Bergenia og Løpestikke kommer vestover øyy supermamma kommer, se opp!!! Løp og kjøp inn linser.

LANGTIDS STEKT LAM

Bilde
DET ER NOE AV DET BESTE JEG VET En lammeskank stekt i 3-4-5 timer på svak varme. Mens vi går på tur klarer maten seg selv. Servert med rotmos og kanskje brød, men brødet kom med fordi det var foccacia igjen i frysen siden i sommer. Dette er det som kalles rustikk mat. Ingen lekre tynne skiver her nei.

ROSMARINPLOMMER

Bilde
KARAMELLISERTE PLOMMER Når man er en slikkmunn så leter man med lys og lykte etter nye og dilige smakskombinasjoner som er søte, men ikke bare av sukker. I denne desserten er de syrlige, søte plommene hovedsaken, men alle de andre smakene får plommene til å smake bedre. Til 4 personer 4 plommer 80 gr sukker 2 ss smør 2 ss honning Revet skall av en sitron 4 små kvaster av frisk rosmarin Vaniljeis eller mykpisket kremfløte Del plommene i to og fjern steinene. Smelt smøret i en stor stekepanne og tilsett: sukker/ honning/ sitronen og rosmarinen. K ok alt sammen til sirupkonsistens. Legg de halve plommene i, la dem koke med til de er myke. Server de varme plommene med litt av sirupen og ei kule vaniljeis. Tilbehør Stek kjeks/kakesmuler i smør og sukker, dryss over kanel og malt anis. Strø disse kryddersmulene over ved servering, pynt med en rosmarinkvist el. mynte. Plommer og rosmarin kompletterer hverandre overraskende godt, men rosmarin tar lett overhånd.

EN LØRDAGSFORMIDDAG

Bilde
IKEATUR GA LITT RESULTATER Det ser bedre ut, men den store gevinster er å ha en ryddig gang for første gang siden vi flyttet hit. Er  SÅ fornøyd.

HVETEBAKST

Bilde
Dette gjør jeg på min måte Tror at alle som baker har sin egen måte å lage hvetedeig på; Jeg rører 1 til 1/2 pk vanlig gjær(presiserer ikke tørrgjær) ut i ca en dl lettmelk. I en kasserolle smeltet jeg ca 50-60 gr smør(margarin). Før smøret koker og blir brunt tar jeg kasserollen av varmen og heller på ca 5 dl lettmelk i. Så varmer jeg dette forsiktig til ca fingervarm veske Denne varme smør-melke blandinga heller jeg opp i bollen til gjær og melk. 80 gr (ikke mer) sukker og  hvetemel til du har en deig som er god og elastisk å jobbe med. Deigen skal ikke eltes og knaes mere enn man trenger for å få den til å henge sammen. Dette er en deig som er lett å kjevle ut, dess mere den arbeides med dess seigere blir den. Jeg bruker denne som grunndeig til kringle, boller, kanel i svingene, rundstykker, julebrød, Lussekatter, Foccatia osv, osv. Det er lite sukker og smør fordi jeg liker å ha en luftig og lett bakst. Til kringle har jeg perlesukker el melis på for å få søter

FERSK HVETESTANG TIL GJESTENE

Bilde
TORSDAG OG BESØK AV SLEKTA Da må man finne på noe å ha til kaffen, kanskje hvetekringle er noe??? Hvis du vil bake den finner du oppskriften her