Innlegg

Viser innlegg fra mars 2, 2014

BARE EN LITEN PÅMINNELSE

Bilde
OG ET BEVIS, våren er her og nå har den første blåveisen blomstret. I min hage er den allerede i full flor. Dessverre det det eneste som er vakkert på denne tida. Jeg kommer ikke til å la det stoppe meg i å fylles av den deiligste vårfølelse, dessuten har  jeg sett sola i dag!! Det er 2-3 måneder siden sist så da kan du skjønne at jeg blir liksom litt ruset. Er de ikke vakre?

EN GOD BRUK AV RESTER ER Å LAGE RAGU

Bilde
MEN HVA ER RAGU? HØRES VELDIG FLOTT UT, men det er egentlig det som alle gjør engang iblant, varme rester i panna sammen med nye smaker. Det er bare rør Oppskrift ca 3 dl oksekjøtt 1 løk 1 chili 2 cm fersk ingefærknoll 1 ts sherryeddik el Hvitvinseddik Et dryss med korianderblader salt/pepper Jeg tok disse smakfulle kjøttresten som bodde i kjøleskapet og som tok opp plass, så finhakket jeg dem. Den samme behandling fikk løk, chili og ingefær. Løken fikk førsterangen i stekepanna, den trengte lengst tid. Deretter kom alt det andre på plass. Et koselig måltid Slik serverte jeg dem, som pålegg til rundstykker, med sauser til å dyppe over. Jeg hadde asiatiske sauser på flaske, oyster- og chilisaus.  Der fins helt klart andre valg man kan, med fordel ta.  En potetmos til dette hadde smakt fortreffelig og pepperrotkrem ville satt  en strålende smak til oksekjøttet. Siden min interesse for å stå på kjøkkenet denne dagen var på et lavmål, ble det noen lettvinte va

FOCCACIA TIL GODE SUPPER

Bilde
DET FINS IKKE ET BEDRE FØLGE FOR SUPPER,STUINGER OG GRYTERETTER Alle har vel laget en eller annen type brytebrød eller den Italienske brødtypen foccacia. Også jeg har prøvd flere utgaver og diverse oppskrifter. Denne fant jeg på nettet og noen kalte den verdens beste foccacia. Det vet jeg ingenting om, men god var den og damene i leseklubben ga den sin godkjenning. Det tenker jeg er et vesentlig kvalitetsstempel. Saftig og gyllen Oppskrift på en stor foccacia deig: 1 kg hvetemel 1 pk tørrgjær 2 ss honning 1-2 ss sukker 1-2 ss salt ca 9 dl lunkent vann ca 1 dl fetaost Sikt mel og gjær sammen 2 g. obs det er viktig for å gjøre brødet enda mer luftig. Bland så i sukker, honning og salt og tilsett vannet. Rør alt sammen til en klissen deig.  Hev deigen under plast 1 time, og for å holde på varmen, legg et glasshåndkle over tilslutt. TOPPING 1-2 dl olivenolje(jeg brukte halvparten) Forslag: 1 ts basilikum 1 ts timian 1 ts rosmarin 1 ts oregano Alt er tørkede

APPELSINSALAT MED KORIANDERMARINADE OG YOGHURT

Bilde
DEN PERFEKTE FØLGESVENN TIL KRYDDERSTERKE OG HETE HOVEDRETTER Friske, syrlige, søte og lettvinte desserter får jeg aldri nok av. Er de i tillegg sunne, ja da er det bare å juble. Igjen var det den yngste av søstrene mine som kjekt og på en helt hverdagslig måte kom med denne dessertoppskriften. En av de beste dessertene jeg har smakt. Og jeg har jo spist noen. Vann i munnen?? Oppskrift for 4 personer 4 store appelsiner 1 potte koriander 1 potte mynte 150 gr sukker 1 granateple, bare frø 150 ml yoghurt naturell 2 ts honning Skrell appelsinene, del dem i 4 og skjær i tynne skiver. Bland koriander, mynte og sukker til du har et fint, litt klebrig pulver. Dette var vanskelig, men jeg klarte det med litt innsats. Finhakket tilslutt det hele på fjøl. Kanskje blenderen min ikke var god.  Så la jeg appelsin og urtesukkeret lagvis i en bolle, og drysset over granateplefrøene. Dette sto på kjøkkenbenken i ca 3-4 t før det skulle brukes. At koriander og appelsin var en sån

OKSEHALESUPPE ELLER RAGU

Bilde
IGJEN ER DET TID FOR ET NYTT  MØTE I DAMENES BOKKLUBB Denne gangen skal vi samles i mine stuer. Samtaler rundt hverandres leseropplevelser, informasjon om nye bøker, ukjente forfattere og ikke minst et måltid som samler oss.  Vi er jo et internasjonalt gjeng. Denne kvelden blir vi to nordmenn, en skotte, en franskmann og en russer. Svært spennende, men vi lar storpolitikken fare og holder oss til litteraturens og fiksjonens verden. Den boken jeg vil legge frem omtale av, er av en Brasiliansk forfatter Francisco Azevedo, "Tante Palmas ris". Skal og lage en skriftlig omtale av den. Så var det maten. Det må helst ikke være for mye, vi skal jo ha tid å snakke sammen.  Denne gangen har jeg planer om en suppe. Det fins mange gode supper, og jeg valgte meg en oksehalesuppe. Det kommer kanskje mest av at jeg liker så godt å finne på noe nytt. Denne oppskriften er fra Andreas Viestad. Han har svært mange gode og ukompliserte oppskrifter i spalten sin i Dagbladet. Oppsk

RED VELVET

Bilde
DEN FANTASTISKE OG SPENNENDE KAKEN,  RØD FLØYEL Det er ikke ofte, men det hender man oppdager noe man ikke har hørt om før i matveien. Det gjorde jeg for et års tid siden. I et familiebryllup med et innslag fra Australia dukket den opp i sin fulle prakt, The Red Velvet cake. En rød  kake med 3 el. 4 lag, fylt med en lekker ostekrem. Riktig en kaloribombe, en fløyelsaktig, saftig, smakfull kake og en fyldig, litt søt, mektig og litt syrlig ostekrem. Helt utenfor det vanlige. Etter å ha søkt på Wicipedia, i forskjellige blogger og alt jeg ellers har kommet over av matspalter, så er det klart at denne kaken ikke er ukjent i det hele tatt.  Tvert imot, den er en direkte kjendis i kakekretser. Visstnok Amerikansk opprinnelse, skulle vel skjønt det når jeg tenker på størrelsen og kaloriene. Det fins kort sagt utrolig mange variasjoner, både når det gjelder kake og fyll. Men min kjære lillesøster hadde allerede laget en slik kake, hun sendte meg en utprøvd oppskrift og den kommer he

MER GRØNNKÅL

Bilde
DETTE BLIR VELDIG MAGERT, VELDIG SUNT OG MED EN NYDELIG SMAK Du vet, når man først kjøper grønnkål, så får man mye mer enn man bruker i en omgang. Dette er den andre middagen der jeg prøver meg fram. Etter vårens første sykkeltur!!! Ja det var det jeg sa, sykkeltur. Litt oppspilt, kanskje med litt overmot, men feeeliing goood:) Altså ble det kjøkkentjeneste og  mager middag. Sesamfrøene gjør seg godt Jeg bestemte meg til å prøve meg på litt østlig smak og å ha grønnsakene i wok. Oppskrift 1 ss olje Fenikkel 2 vårløk 1 paprika 2-3 never grønnkål 0,5 dl vann Sesamfrø 1-2 ss østersaus 2 biter fisk eller kyllingfilet Grønnsakene kuttet jeg i passe stykker mens fiskestykket kokte. Så stekte jeg dem med rapsolje i stekepanne på høy temperatur. (Min wok var utslitt og er ikke fornyet.)  På grønnkålen tok jeg den harde stilken fra og slapp resten i passe biter i panna med litt vann 2-3 min.  Alt ble lagt på tallerknene med fiskestykker på toppen, tilsatt østersaus fra