Innlegg

Viser innlegg fra november 5, 2017

ENDELIG EN BACALAO FOR MEG

Bilde
TÅLER DU IKKE TOMATER? JAHA, DA SKAL JEG DELE EN HEMMELIGHET MED DEG. DET FINS BACALAO UTEN TOMATER. Først av alt så må vi vel få på plass noen grunnleggende fakta. Bacalao betyr TORSK. Du lager altså bacalao enten du fyller gryta med tomatpuré, hermetiske tomater eller ferske tomater. De er faktisk helt irrelevante. Torsken derimot, Den flatsaltede, tørkede klippfisken, den er hoved saken i en bacalao. Jeg er litt glad og lykkelig over å kunne presentere en gryterett med klippfisk, uten tomater.  Joda, jeg vet jeg har noen tidligere oppskrifter hvor klippfisken har hovedrollen, men det blir vel aldri for mange oppskrifter, vel? Så er vi igang Så langt var det bare spennende, en utforskning i klippfiskens muligheter. Oppskrift ·          400 g klippfiskfilet (loin) ·         1 dl olivenolje4 ·         1 gule løk ·         4 hvitløkfedd ·         1 rød chili ·         1 laurbærblad ·         400 g småpotet ·         2 gule paprika ·        

KLIPPFISK ELLER TØRRFISK, VET DU EGENTLIG FORSKJELLEN?

Bilde
  DET JEG TIL MIN STORE FORBAUSELSE HAR SKJØNT, DET ER INGEN SELVFØLGE AT FOLK FRA ANDRE LANDSDELER VET HVA FORSKJELLENE ER Jeg føler altså et stort ansvar for å oppklare de mulige feiloppfatningene Dette er ikke slik du får den i butikken Der er den delt opp i snertne biter uten ben og skinn Dette er det som heter klippfisk, saltet og, tradisjonelt tørket på svaberg. Idag går dette nok industrielt for seg. Portugisere og Brasilianerne elsker denne fisken. Et lite ekstra tilskudd i folkeopplysningens tjeneste: katolikker har i år- hundreder hatt mange fastedager hvor kjøtt har vært forbudt. Det er her det store behovet for vest og nordnorsk konservert fisk fikk sin store betydning. Kan vi trekke det så langt at vi sier at den katolske tro har holdt liv i den norske kystbefolkning? Nei, så langt kan vi ikke gå, men tanken er fri. Det er og kystens tradisjonsmat Klippfisk eller tørrfisk? Lutefisk eller boknafisk? Her viser vi deg forskjellene på de tradisjonsrike råva

GOURMETAFTEN MED KUNSTNERISKE INNSLAG

Bilde
HØRES IKKE DET FRISTENDE UT? JA, JEG BARE SPØR, VI BLE I ALLE FALL VELDIG NYSGJERRIGE DA DETTE TILBUDET DUKKET OPP. Dette stedet, Furu Egg, en gård ute på landsbygda her i søndre Vestfold, den er noe helt for seg selv. Et stort hønseri hvor en del som ikke lenger er i bruk til produksjonen er omgjort til et festlokale med scene og kjøkken. Her avholdes det av og til middager med forskjellige musikalske innslag. Middagene er veldig variable. F. eks oktoberfest med alt fra lederhosen, øl, svineknoker og ompamusikk.  Det hadde nok ikke vært vårt førstevalg, men da det sto gourmetaften på programmet, da slo vi til. Med en femretters meny, vinpakke presentert fra vinmonopolet og kjente og ukjente sangere og musikere, så var vi sikre på at dette ville vi være med på. Vakkert dekte bord. Salen var forvandlet fra sist jeg var der hvor vi spiste kalvekjøtt og potetmos servert fra aluminiums bakker og dengang benket  vi   oss ved langbord. Nå strålte den samme salen med kandelabre