Innlegg

Viser innlegg fra juli 6, 2014

SUMMERTIME, AND THE LIVING IS EASY...

Bilde
OG FROKOSTKAFFE PÅ DEN HYGGELIGSTE SITTEPLASSEN MIN Det skader ikke å ha tid til ei bok heller, nå når sommervarmen har trukket hit og gjort oss til sløve, saktegående, lykkelige nordboere. Luke ugress? klippe gressplen? planlegge middag? vaske klær? gå tur på kyststien? Nei, tenk jeg tror ikke det. Det er bare å håpe at varmen ikke varer for lenge. Kos i skyggen De nye små rosene mine lager litt ekstra stemning. Det er vel egentlig ikke så mye mer å si om det, tror jeg skjenker meg litt mer kaffe og setter meg der igjen.

SOMMERMAKRELL HØRES IKKE DET STRÅLENDE UT

Bilde
DEN FØRSTE KOM I DAG Her i bloggen føler jeg at jeg snakker mye om tradisjoner.  Makrell er ikke en av mine tradisjoner tilbake til    grunnfjellet .  Det er så klart en tradisjon å spise makrell, i Vestfold, Østfold, Sørlandet og rundt kysten oppover et stykke. Det er og en tradisjon som denne nordlendingen har adoptert og tatt med inn blant de skikkene som det er helt naturlig å følge. Det kostet litt engang å lære seg å like den, men det koster ingenting i dag  å tenke at det å spise sommermakrell er min og min families  tradisjon . Det smaker jo godt for søren! Fiskene var flotte Makrellen kom jo ikke, jeg måtte ut på den utmerkede matbutikken og var heldig, jeg fikk de to siste. Fileene var enda bedre Med melne poteter og en deilig pepperotsaus, så så det slik ut. Tenk hvor godt dette var Alle familier har visst sine egne regler for hva som serveres til. Der ramla jeg av lasset. Jeg fant frem til min egen variant. Det fine med denne sausen er at den kan b

BRANDADE HAR JEG OPPDAGET I SØR-FRANKRIKE

Bilde
NÅR FRANSKMENNENE LAGER LURE TING AV TORSK OG KLIPPFISK Da kan du vel tenke at jeg spisser ørene og strammer meg opp, både mentalt og fysisk.  Her har jeg gått lenge rundt og trodd at det var vår(nordlendingenes) sak å kunne alt om tosk. Så dum kan man være hvis man bare holder seg hjemme.  Det er jo selvsagt at folk rundt hele Middelhavet som har kjøpt vår klippfisk, ikke bare har brukt den til Baccalao, om vi trodde det. De har utnyttet den på så mange måter at vi bare kan bøye oss i støvet.  Mine små ildfaste former er klare Brandade ligner litt på mousse, pate' eller kanskje grateng.  Kan krydres med chili/Cayenne pepper og rulles til kuler vendes i  brødstrø og frityrstekes. Da lover jeg at du nesten når himmelen. Det eneste som vil holde deg på jorda er kaloriene og deres virkninger.  Ferdig til å fryses ned Men som grateng er den fremdeles lett å lage, smakfullt til en forrett på kjeks eller loff. Eller i en liten ildfast porsjonsform servert med vin litt

SOMMERLYKKE ER IS OG PANNEKAKER.

Bilde
IALLEFALL HVIS MAN ER EN LITEN GUTT PÅ TI ÅR PÅ SOMMERBESØK HOS MORMOR Rett nedi gata her har de åpnet en is og pannekakebar, bare for sommerferien og varme dager. Herlig. Først ble den stekt på ei takke Vi ble fasinert og nysgjerrig. Damen brukte bare ca 1,5 dl røre og en spatel for å dra dette utover, i små velberegnede sirkler. På rosa tallerken Det var i grenseland hva en liten mann kunne klare, men tyggegummi is og pannekake overstyrte alt. Han var godt fornøyd.

MIN KJØTTSUPPE

Bilde
SUPPE ER GODT HELE ÅRET, MEN OM SOMMEREN LIKER JEG DET EKSTRA GODT Denne dagen var suppekokingen som et skritt tilbake i tid, med ro og mulighet til en sakte utvikling av gode og fyldige smaker og å kunne følge tradisjoner og bruke gamle kunster. Det kan til og med kjennes litt som meditasjon, terapeutisk.  Matlaging på denne måten gir meg ren lykke. Jeg kan dette uten å tenke, altså får tankene tid til å fly, mens smaker og dufter utvikler seg og fyller kjøkkenet med vel duft.   Suppen jeg tenker på heter fersk kjøtt og suppe med sur/søt løksaus. Det er vel ingen stor kokkekunst i dette. De fleste har sin egen oppskrift på grønnsakssuppe Men jeg tenker at den har fortjent å bli husket på innimellom alle flotte, utenlandske, fargerike supper og smaker. Trøstemat på sitt beste Det som er grunnleggende er å ha kjøttkraft fra storfekjøtt og ben. Altså ingen lettvinte snarveier med buljongterninger eller fond. Ikke denne gangen.  Oppskrift til 2 prs Ca 800 gr storfekjøtt (hø