Innlegg

Viser innlegg fra februar 2, 2014

KJØTTBOLLER PÅ SPANSK MÅTE

Bilde
I IALLEFALL DET ER SLIK JEG LIKER DEM OG  JEG TROR DETTE ER SPANSK Tidligere har jeg brukt en av mine gamle velprøvde oppskrifter og bare endret på krydringa. Så skjønte jeg at det var lurt å prøve en helt egen oppskrift.  Det var virkelig lurt, smaken og konsistensen var så passende. Så her har du den nye forbedrede oppskrift som jeg har prøvd og liker. Håper det blir sånn for deg og. Nam-nam Dette er ei oppskrift for 4 personer, litt mye for oss, men dette er mat som er enkel å fryse. Oppskrift 600 gr grov svinekjøttdeig 1 middels stor løk 2-3 hvitløksfedd 50 gr revet parmesan 2 ts malt fenikkel  1 dl melk 1 dl loffsmuler salt/pepper Kjøttdeigens blandes med all løken. Loff bløtes i melk, tilsettes sammen med krydderet. Sausen er svært viktig i denne sammenheng og. Oppskrift saus: 3 ss olje 1 løk 2-3 fedd hvitløk 400 gr hakkede hermetiske tomater 1 ss tomatpure 2-3 tørkede chili renset for frø 1 ts paprikapulver 1 ss rødvinseddik 1/2 ts

BOLLER I STEKEOVN ELLER I FRITYR

Bilde
DER JEG KOMMER FRA VAR DETTE FASTELAVENSBOLLER Noen ganger ble de laget ganske små uten fyll. Da het de krummelurer. Det var ei helt annen slags røre Det de alle hadde til felles var at de smakte aldeles fantastisk. For meg er hveteboller med krem bare å trekke på skuldrene av.  Sånn blir det når du får det inn med morsmelka. Når jeg tenker meg om var det kanskje tantemelka(om man kan si det sånn). Munnen flyter over av vann Jeg har dessverre ikke tantes oppskrift lenger, men denne går like bra. Oppskrift 2 ss smør 1/2 l lettmelk 2 egg 850 gr hvetemel 1 ts salt 1 ts vaniljesukker 100 gr sukker 2,4 ts tørrgjær Evt. 1 l rapsolje til fritering I STEKEOVN Smelt smøret, ta kjelen av platen og hell i melken og rør inn eggene. rør alt det tørre sammen i en annen bolle. Det våte helles over det i tørre og arbeides sammen, for hånd el kjøkkenmaskin. Elt dette godt,gjerne i 15 min. Deigen skal være klissete. Dekk den til og la den heve i 1-2 t. Hell deigen på en lett mel

POTETER, HVA GJORDE VI UTEN?

Bilde
IKKE VET JEG, UANSETT SÅ DUKKER DE OPP I MANGE FORKLEDNINGER Det fins utrolig mange muligheter for å variere den trauste norske poteten. Når man leser oppskrifter så ser man det. Hvis man også prøver seg på utenlandske sorter, så vokser valgene dramatisk.  Denne gangen valgte jeg søtpoteter, i Afrika kalles de maniok. I startfasen Søte som navnet sier og med en utrolig farge. De er en fryd å sette på bordet, men jeg synes nok ikke de passer til alt fordi de er så søte.  Forrige dagen skulle vi slå oss løs med andebryst, og jeg laget søtpotetbåter stekt i andefett. For å dempe den søte smaken hadde jeg og i vanlig norsk potet Beate. Bare synet gjorde oss lykkelig. Gjett om det smakte... de hadde ei sprø  karamellisert  utside og en fluffy myk innside. Tenkte etterpå at de var en hel matrett alene servert med en salat.  Oppskrift: Kok opp vann med en knivsodd natron. Bruk hele, skrellede poteter(del i to hvis nødvendig)  ha potetene i, kok i 5 min. Sil og tørr d

ENTRECOTE

Bilde
ET LEKKERT STYKKE KJØTT SOM PASSER TIL ¨Å STEKE BIFF AV Av og til blir gjør den ellers så tålmodige husfaren litt opprør mot fisk,salater og kylling i alle varianter. Hans opprør består i å ytre et ønske om en blodig biff.  Det ønsket lar seg oppfylle så snart kjøttdisken på nærbutikken(også kalt spiskammeret), har dette tilgjengelig. Steke biff er en ferdighet jeg lærte tidlig på 70-tallet. Det er rart, men slike ferdigheter blir ikke borte. Skal ikke helt sammenligne det med å sykle, men noe ligger klar i automatikken. Den ser jo lekker ut, da Vi holder oss til tradisjonen med stekt løk, men bearnaise saus ble det ikke. Det blir litt i meste laget.  Hvordan jeg gjorde? Først svidde jeg den av, glovarm tørr panne og kjøttet brunes litt på begge sider for å lukke porer,vi snakker om sekunder her. Så kan kjøttet hvile opptil en halv time hvis der passer.Løken skal jo brunes også. Den brunes på middels varme med et lite dryss sukker, for å hjelpe på bruningsprosessen. Så sk

FIKENSYLTETØY

Bilde
FIKEN ER EN LIVSLANG KJÆRLIGHET Det har jeg vært helt vill etter så lenge jeg kan huske. Altfor søtt, fullt av kalorier, får magen til å gå helt i filler, men det nytter ikke. Jeg er så glad i tørkede fiken.  For ikke  å   tenke så mye på det, så har jeg kjøpt 1 kilo ferske fiken. Nå vil jeg prøve meg på syltetøyfronten. Du vet ost er godt, men fersk frukt og grønnsaker som tilbehør er jeg så lei av. I flere år har jeg laget et aprikos syltetøy som mange har vært glad i. Jeg har ikke sluttet med det, men nå utvider jeg repertoaret litt med noen oppskrifter på fikensyltetøy. Se på de lubne deilige, nam-nam Først laget jeg det lettvinte syltetøyet. Oppskrift 1 kg ferske modne fiken 500 gr sukker 1 vaniljestang 1 kanelstang 1 sitronsaft og revet skall Jeg blandet alt sammen og lot det stå over natta i romtemperatur. Kok opp slik at sukkeret løser seg opp og la småkoke i 45 min. Det var det nå er du ferdig og har forhåpentlig vis funnet fram passende glass ferdig sterili

OPPMUNTRING PÅ EN GRÅKALD OG VÅT FEBRUARDAG

Bilde
JA, SÅ VAR DET SLUTT PÅ VINTEREN I DENNE OMGANG. Ikke mer snømåking i denne omgang og ikke får vi brukt snøfreseren. Nei, fram med pigger og strøsand, regntøy og støvler. Er det rart jeg kjenner på å oppmuntre meg selv litt med blomster Aner ikke hva den heter Plutselig sto denne orkideen i blomst, du snakker om overraskelse og oppmuntring. Det er jo en første gang for alt, nå har også jeg fått det til.  Flere farger på geranium er lekkert. Disse lyser opp i stua, skal ikke ta æren for dem. De har jeg bare båret hjem fra butikken.  Kanskje jeg klarer å holde dem i livet til det er mulig å sette dem ut og få forlenget gleden til i sommer? Vel vært å forsøke.