Innlegg

Viser innlegg fra januar 12, 2014

FYLT PEPPERFRUKT

Bilde
DETTE VAR EN OVERRASKELSE BÅDE I UTSEENDE OG I SMAK Tenk at en enkel avlang paprika, eller pepperfrukt kunne bli så smakfull og spennende. Det passet fint til vår fredagsaperitif. Denne gangen var vi helt alkoholfri. På tross av navnet, går det av og til i rent kildevann. Halvspist  Oppskrift Til 4 personer 4 avlange pepperfrukt Fyll Fetaost eller mozarella Chili Hvitløk Gressløk Eller andre  urter som koriander med hvitløk Smuldre osten, bland inn de urtene du har valgt deg. Splitt frukten på langs, skrap ut frø og fyll inn ostemassen. Legg dem forsiktig på varm stekepanne, brun dem på alle sider så godt det lar seg gjøre. Legg over i ildfast form, sett inn i 200 c, høyt i ovnen, 10-12 min. Jeg brukte fetaost. Den er som du vet, ganske salt. Pepperfrukten ble veldig søt, da jeg først brunet den på panna og så stekte i ovn. De to smakene passet så godt sammen. Styrken fra chili passet også godt til. Jeg tenkte å skjære den i skiver og legge på små loffskiver, me

POTET OG FENIKKELSUPPE

Bilde
HVOR GODT HØRES IKKE DET UT? En liten overraskelse til lunsj en av de dagene det ikke er mulig å gå ut, annet enn for å måke seg en smal sti til postkassa.  Hva kan vel passe bedre å varme en kald mann med, til lunsj, etter snømåkinga? Jeg liker fenikkel Denne var laget av grønnsaker som alt var i kjøleskapet. Bare husk, fersk fenikkel, fenikkel frø og malt fenikkel smaker forskjellig, veldig forskjellig. Oppskrift til 3-4 personer ·             1 stor løk, finhakket ·          smør eller olje til steking ·          2 fennikler (ca.  500 g ), i tynne skiver ·         ca.  600 g  poteter, i tynne skiver ·         1 liter  kyllingkraft (eller buljong/utblandet fond) ·         150 g   crème  fraiche ·          salt og kajennepepper ·          friske urter, feks gressløk, finsnittet ·          200 g  bacon i skiver, sprøstekt Fres løken på middels varme, til den er blank og myk. Legg til side. Brun også fennikelen og potetene i gryta (gjerne i to runder).

SALAT MED FISK

Bilde
JA, DU SKJØNNER HVORFOR? DET ER JANUAR, NESTEN ALLE GJØR DET SÅNN. Lurer du på hva jeg snakker om? Enkelt og greit, lev sunt og magert. Av og til, eller mesteparten av tiden og så kan man heller av og til skeie ut med diverse godsaker. Det er i iallfall det som passer meg og som jeg prøver å leve etter. Derfor har jeg laget ei oppskrift på en enkel salat med fisk. Jeg får nesten vann i byen Oppskrift til 1 person 1/2 liten hjertesalat 1 tomat 2 cm purre, hvit del 1 ss kikerter salt  sitron olivenolje  Skjær salaten i passe biter, tomaten i tynne skiver, dryss over finhakket purre. Denne gangen hadde jeg en bit kokt fisk, men har du magert kjøtt, rester fra kyllingfilet,svinefilet, egg eller annet du liker godt, så er det det samme. Over dette klemmer jeg saften av en 1/2 sitron, ca 2 ts olje og noen dryss med salt. Uten noe proteiner går metthetsfølelsen over ganske fort, og det blir vanskeligere å vente til neste måltid. Det bør uansert være bare ca 3 timer unn

DIETT IGJEN?

Bilde
NEI, IKKE AKKURAT DET. For å kunne nyte de velsmakende desserter og deilige matretter, så må sunn fornuft og smalhans råde innimellom. Det lyser litt av denne Dette er noe av det jeg tyr til for å holde sulten på avstand og karbohydratmengden nede.  Havregrøt av hele gryn.  riskaker, cottage cheese med frukt eller bær til er og godt.  Knekkebrød med mager ost og agurkskiver metter og uten å gi mye kalorier eller karbohydrater Dette kan fylle opp ved lunsj tider når magen rumler. 1 egg 2 skiver kokt skinke 1/2  avokado 1 dusk alfaalfaspirer Egget røres sammen og varmes sakte i stekepanna uten fett salt pepper el melk. Kutt skinken i småbiter og dryss over  egget  mens det er i panna.  Serverer du med brød blir det straks mer kalorier og karbohydrater. Men sunt er det.  Husk, drikk mye, kroppen trenge alltid det.  

GRATINERT POTETPURE

Bilde
ENDA EN MÅTE Å GJØRE DEN NØDVENDIGE POTETEN TIL ET SPENNENDE FØLGE Potet er veldig fin på bruke som følge til smaksrike matretter. Det er dessverre sånn at noen av oss er klar for variasjon, etter årtier med skrelte, kokte poteter. Ikke misforstå, poteten er uten tvil det viktigste råstoffet i vår nordiske husholdning, både ernæringsmessig og kulturelt. Men spennende er den vel ikke, så i vår husholdning er der en god del variasjon. Det å gratinere potetmos har litt av denne ideen i seg. Gyllen og lekker Den blandingen jeg brukte her er delvis ideer fra andres kjøkken, delvis meg selv. Dette er slik jeg gjorde det her om dagen. Oppskrift 6 poteter 1 tykk skive sellerirot 1 søtpotet 2 ss finhakket, stekt bacon 3-4 ss gressløk 40 gr smør 1-2 ss fløte salt pepper ost Poteter og selleri skrelles og kokes i lettsaltet vann i 15-20 min. Dette moses godt for hånd. Smør og fløte haes i mens det ennå er så varmt som mulig. Hvis du vil ha en kremaktig og luftig mos kan

SJOKOLADEMOUSSE

Bilde
ER EN AV DE MEST SMAKFULLE DESSERTENE SOM FINS Den er myk og fyldig i munnen, ikke rart at denne er populær, dessuten er den lett å lage. For å skille den fra alle andre sjokolade mousser, har denne også fått en karamellsaus. I d e fine glassene etter svigermor, de med litt for kort stett til å fungere som vinglass, ble det en riktig flott dessert visuelt og. De glassene har etterhvert blitt veldig mye brukt til dessert og fungerer flott til det. Svigermors glass til heder og verdighet Det med karamellsaus var en god ide, men den fungerte ikke hos meg, dessverre. Ikke så rart kanskje, jeg gjorde som jeg ofte gjør, er litt unøyaktig med mål. Det kan av og til fungere, men sjelden med kaker og desserter. Dette vet jeg jo, burde jo også ha fulgt den kunnskapen. Resultatet ble ikke saus, men på bunnen av glassene ble det rett og slett karamell. Ikke særlig  vellykket det. Etter middag sto jeg der da og prøvde å  løsne en stor klump karamell i hvert glass. Har allikevel tro