Innlegg

Viser innlegg fra februar 19, 2012

ALT ETTER HUMØR OG DAGSFORM

Bilde
 SÅ DEKKER VI BORD LITT SÅNN OG LITT SLIK  Litt stuehygge   Kjøkkenbordet i februar Det er enkle saker vi byr på i hverdagen, men hvor mange har vi ikke av dem? Vil gjerne løfte dem litt 

DEN TRADISJONSRIKE TROPISK AROMA

Bilde
Blir vi noen sinne ferdige med emnet sjokoladekake? Slik ble den laget i Bø i 50-åra. Oppskrifta fikk jeg av ekssvigermor Vally for lenge siden; ca 1969-70. 120 gr romtemperert margarin (200g) 250 gr sukker 2 egg 300 g hv.mel (250 g) 4 ts bakepulver 1 kryddermål salt 2 dl melk 1 ts revet muskatnøtt 1 ts kanel 1 ss kakao Rør smør og sukker mykt, ha i 1 egg av gangen. Bland alt det tørre Ha det i vekselvis med melk. Stekes ved 180- 200 c i ca 45 min i en springform, kjøles på rist, deles i tre Så kommer vi til pynten Jeg har med årene modifisert denne oppskrifta etter mine egne ønsker. Jeg bruker f. eks 200 gr marg og 250 gr hv. mel. Dette er fordi jeg mener kakebunnen blir saftigere da. Denne kaka kan godt lagres noen dager. FYLL ( smørkrem) 100-150 gr smør 250 dl melis 1ss vaniljesukker 3 ss kakao ½ dl kaffe Rør smør, melis, og kakao til en lett luftig krem. Rør til slutt inn kaffen. Denne smørkremen fordeles mellom lagene og på topp

INGFRIDS DEILIGE VALNØTTBRØD

Bilde
Baker vi så baker vi ordentlig. Fram med rengjort benk, bolle, gjær og mel. 1 liter vann, 0,5 dl olje(helst valnøttolje), 50 gr gjær, 1 ss grovt salt, 1,75 liter hvetemel 8 dl siktet rugmel, 100 gr valnøtter FREMGANGSMÅTE: Varm vannet og oljen til 37 C. Smuldre gjæren i en bolle og tilsett vann, og rør ut gjæren. Tilsett salt og mel. Ta av litt hvetemel til utbaking. Rør deigen godt sammen og la den heve tildekket i ca. 45 minutter. Kna deigen på bakebord til den er smidig å arbeide med. Tilsett mer hvetemel hvis det er nødvendig. Arbeid inn de hakkete valnøttene. Del deigen i tre og førm runde brød. Legg dem på et smurt stekebrett. Lag 3-4 snitt med en skarp kniv i hvert brød. Dryss litt mel over og la dem heve i 30 minutter under plast. Stek brødene ved 200 C i 30 - 40 minutter på nederste rille. Dusj med vann under stekingen. Da får brødene sprø skorpe og fin, gyllen farge. Brødet har en spennende konsistens. Valnøtter kan byttes ut med hasselnøtter eller andre n

HAVREKJEKS

Bilde
ASSOSIASJONENE BLIR FORT MANGE OG VARIERTE når disse kjeksene nevnes. For meg må jeg si de er ikke alle like gode. Har derfor jaktet litt på forskjellige oppskrifter, prøvd og feilet. Rett fra ovnen Endelig fant jeg noen som lever opp til alle mine Krav: Smakfulle, litt saftige, litt sprø, lett å lage og fine til lagring.  OPPSKRIFT 150 gr romtemperert smør blandes godt i kjøkkenmaskin med 150 gr brunt sukker. Ha i 1 ss sirup, 1 eggeplomme, 1ts natron, 1/2 ts bakepulver, 1 ts vanilje, 1 1/2 malt ingefær,1 1/2 ts kardemomme, 2 ss pressset appelsinsaft(gjerne mer), bland godt. Tilsett så 200 gr havregryn(store el. små), tilslutt 150 gr hvetemel, litt etter litt. Husk at om deigen er litt klissete så blir kjeksene mere saftige, jo mere mel, i jo tørrere kaker. Er pølsa litt for tykk? Rull deigen til en pølse 3-4 cm tykk, sett kaldt ca 30 min. Skjær i 1 cm tykke skiver. Trykk skivene flatere og jevnere idet du setter dem på plata. Stek på 200 C i 10-12 min. 

FERSK KJØTT OG SUPPE MED SURSØT LØKSAUS

Bilde
TRADISJONSMAT, DU VET JEG HAR SANSEN FOR DET Denne gangen snakker jeg om den retten som heter "Ferskt kjøtt og suppe med sursøt  løksaus" En av mine desidert favoritter, den ligger langt foran fårikål. Dette er ingridiensene OPPSKRIFT til 4 personer Til denne retten må det være ca 1 kg bibringe storfe. Legg kjøttet i godt krydret vann. Krydre med salt, pepper, lauvbærblad, liten kvast med det du har for hånden av purre, løpestikke, persille osv. Kok/trekk dette i ca 11/2- 2 timer. GRØNNSAKER kålrabi, selleri, gulrot og kinakål Kutt alt i små terninger. Ta opp kjøttet når det er kokt og kok grønnsakene i kraften. Skrell poteter og legg dem sammen med grønnsakene. Purre skal koke med de 10 siste minuttene. Spe på med litt vann hvis det har minket for mye. Når dette er ferdig kutter du kjøttet i den størrelsen du vi ha. Skal du servere dette som suppe må jo kjøttet være ganske smått. Jeg liker store kjøttbiter servert på tallerken med potetene, sursøt s

KYLLINGSUPPE MED KOKOSMELK

Bilde
NÅR VI BESØKER ANDRE KJØKKEN FÅR VI DE DEILIGSTE MATRETTER MED DE MEST SPENNENDE SMAKER. Denne gangen var middagen i en av søstrenes kapable hender. Suppe en sen kveld i februar. Etter en lang reisedag, familiebesøk og forestillingen "Vett og Uvett". Jeg lover deg, det smakte fantastisk. Kyllingsuppe med kokosmelk. Nam- nam. Strålende gul og varmende som ei sol en kald februardag Oppskrift til 4 personer 2 kyllingfileter 3-4 dl kraft 1 løk 2 fedd hvitløk olje 1/2 ts gurkemeie 1/2 ts malt koriander 1/2 ts kajennepepper 1-2 ss sitronsaft liten boks kokosmelk Kutt og glaser vanlig løk og 2 fedd hvitløk i olje. Kutt kyllingfiletene i strimler ha kjøttet og karri oppi til løken, surr det litt, hell over kjøttkraften og  kok opp. Tilslutt har du i resten av krydderet. Spe med kokosmelk til ønsket konsistens. Smak til med salt eller kanskje du ønsker å korrigere noen av de andre av krydrende. Du kan spe til det er konsistens som suppe eller l

URTER SOM MEDISIN, HVITLØK

Bilde
JEG MENER NÅR DET VAR GODT NOK FOR FARAOENE.... DA ER DET BRA NOK FOR MEG. Hvitløk En av de eldste kildene som beskriver medisinsk bruk av hvitløk er egyptiske papyrusruller fra år 1550 f.Kr. Her nevnes hvitløk som et middel for en rekke plager, blant annet høyt blodtrykk, ormer og svulster. Hvitløk ble også brukt som "universalmiddel" i antikkens Hellas og Roma, og samtidig i India, Kina og Japan. Blant annet ble hvitløk brukt for økt velvære, økt yteevne, ved lungeproblemer, problemer med fordøyelsen, unormal vekst, samt for å unngå infeksjoner. Historie: I Norge er hvitløk kjent brukt medisinsk fra 800-tallet av. Gjennom tiden har hvitløk her blitt mot alt fra hoste, urinveisproblemer, vorter, til beskyttelse mot farlige dyr og mot det å bli forhekset - som tidligere ble ansett som en reell helsemessig fare. Noen av de vanligste tilstandene som hvitløk brukes ved er høyt kolesterol, høyt blodtrykk og ved soppinfeksjoner. Ved de to førstnevnte er det vanligst å i

URTER SOM MEDISIN, KANEL

Bilde
ERSTATTER MEDISIN SIER FEDON LINDBERG  - Tidligere forskning har blant annet vist at 1/2 teskje daglig i 40 dager senker blodsukkeret og triglyserider hos dem med type 2 diabetes med opptil 27 prosent. Denne reduksjonen kan sammenlignes med bruk av medikamenter, sier han. Hovedgrunnen til dette, er at krydderet inneholder polyfenolet MHCP, som etterligner insulin. Hva snakker han om? Jo, den hverdagslige kanelen. Den medisinske effekten av kanel skal ha vært kjent i tusenvis av år. Krydderet har blant annet lenge vært brukt i behandlingen av diaré og infeksjoner. Det blir også hevdet at kanel har en gunstig effekt på fett og farlig kolesterol i årene. Og noen mener at varm melk med honning og litt kanel skal være fint for de som sliter med å sove, siden drikken skal ha søvndyssende virkning. Dessuten inneholder krydderet antioksidanter som motvirker skader fra frie radikaler i kroppen, samtidig som kanelen består av virus-, sopp- og bakteriehemmende stoffer. Her som p

SMÅTING SOM TILBEHØR, PAPRIKA

Bilde
DET TRENGER VI OGSÅ Glødene varm panne Denne gangen er de paprika og dens allsidighet som utforskes. Her har jeg laget en paprikapure med en liten røksmak. Kan for eksempel brukes som tilbehør til stekte kamskjell. Ferdig brent Denne vil og sette god smak på et vanlig stykke stekt fisk. Slik har jeg brukt denne pureen med litt chili i og salt og pepper  Den lyser godt opp, ikke sant?

URTER SOM MEDISIN, INGEFÆR

Bilde
HOLD DEG FRISK MED URTER Denne lille planten inneholder et helt "apotek" av ingredienser med helseeffekter. Mange kjenner allerede til ingefærens effekt på urolig mage og kvalme. -Ved å stimulere spyttsekresjonen hjelper den også trolig til med fordøyelsen. Ingefærtilskudd kan også virke smertestillende ved revmatisme samt forebygge blodpropp ved at blodplatene ikke så lett klumper seg sammen. - I tillegg er det noen studier som viser at ingefær, sammen med hvitløk og gurkemeie, kan ha betennelsesdempende egenskaper og bidrar med sterk antioksidantkraft. De er tradisjonelt brukt både mot inflammatoriske sykdommer, astma og allergi, sier Berit Nordstrand forfatter av boken ” Mat med mer” -Hun nevner bedring av insulinfølsomhet(diabetes), Senkning av farlibg kolestrol, innvirkning på muskelsmerter og betennelser. -Dette høres jo flott ut, men man kan også bruke for mye, og gravide skal ikke ta preparater med ingefær -Det er kanskje lurt å minne om at vi snakker om fo

URTER SOM MEDISIN, GURKEMEIE

Bilde
TA DIN HELSE PÅ ALVOR Gurkemeie mot smerter og betennelser Nyere forskning viser at gurkemeie har stort potensiale utover å være et krydder På grunn av sin betennelses-hemmende virkning omtales gurkemeie som "Naturens kortison". Den brukes med positive resultater ved plager som senebetennelse og sportsskader. Urten egenskaper: retter opp metabolismen i leveren og virker galledrivende , kolesterolsenkende, betennelseshemmende, smertelindrende, blodrensende, blodsukkersenkende, blodfortynnende, blodtrykksenkende, blodårestyrkende, astringerende, sårhelende, sopphemmende, bakteriehemmende (virker bl.a. på hemolyttiske streptokokker, stafylokokker og enterokokker), leverbeskyttende (i dyreforsøk vist å beskytte mot skadelige virkninger av tetraklorkarboner), ,antioksidant, antikoagulerende, , appetittstimulerende, stimulerer fordøyelsesenzymene, fordøyelsesfremmende, magestyrkende (øker slimdannelsen i magesekken og er dermed magesårforebyggende), Gurkemeie hjelper til å st