Innlegg

Viser innlegg fra januar 11, 2015

MIN VARIANT AV PAELLA

Bilde
HVA ER PÅ FERDE? KJØKKENBENKEN MIN FLOMMER OVER AV FRISKE OG FLOTT RÅVARER Nå har jeg tenkt å ta en spansk en. En matrett jeg til nå aldri har laget. Smakt den har jeg, men bare en gang i Spania, for lenge siden. Det var ingen stor smaksopplevelse, det er nok årsaken til at jeg ikke har tenk så mye på denne matretten siden. Det er jo fantastisk hvor flott det blir bare med å legge alt utover Oppskrift til 4 3 kyllinglår delt i to  eller 3 kyllingfileer delt i 4 1 finhakket løk 1/2 finhakket hvitløk eller 2-3 fedd 100 gr chorizo i tykke skiver 1 rød paprika i ringer 2 tomater 3 dl paellaris eller risottoris 1 ts paprikapulver 1/4 ts knust safran 1,5 dl hvitvin 6 dl kylling-el grønnsaksbuljong salt pepper ca 150 gr frosne grønne erter ca 300 gr reker med skall sitroner i båter Krydre kyllingstykkene med salt og pepper og stek i litt smør, til de er brune på alle sider. Stek gjerne chorizoen sammen med kyllingen.  Har du en paellapanne bruker du selvsagt den,

PEPPERKAKER OG OSTERESTER

Bilde
KORSTOGET MITT MOT MATRESTENE FRA JUL, VIL INGEN ENDE TA Denne gangen var det overmoden blåskimmelost som var klar for en verdig avslutning. Det fantes og pepperkaker i bokser og skap. En sammenstilling av de to har et godt rykte. Kveldsmat kan være mye rart, vi varierer veldig, og er alltid åpne for nye innfall. Dette er over grensen til luksus, det skjer heller ikke ofte.  Ikke store greiene Det var tilbehøret som fikk meg til å tenke luksus. En klatt hjemmelaget fikensyltetøy kokt på portvin, en ungarsk tokayer i glasset og hverdagen forsvinner i en sanselig følelse av å være forkjælt og lykkelig. Rydding av rester i kjøleskap kan av og til bli bare strålende.

IDAG AVSLUTTET JEG JULA

Bilde
19 JULEDAGER ER IGRUNNEN NOK Da må man ta i beregning at jula aldri fortrenger adventstida hos oss. Det pyntes ikke til jul her før 22-23 desember. Nå er den iallefall ryddet bort for denne gang. Akkurat i tide, for nå var vi dyktig lei. Merkelig nok, juletreet mistet ikke ei nål  da  bar vi ut ,.. nesten. Men så setter  vemodet og  abstinensen inn, fordi ennå ei jul er overstått. Heldigvis finnes det gode minner å dvele ved.                                   Det var da koret mitt hadde julemarked på Kurbadet i Sandefjord. Ei hyggelig helg der koret også hadde forestillinger i amfiet på Hjertnes og i Sandefjord kirke med Hanne og tre Tenorer Nissene danser Gløggryta som ble kjøpt i Lødingen ca i -82. Den har hatt en bortgjemt tilværelse de siste 30 år. I år kom den fram som noe av den første julerelaterte pynten i stua. Det gikk opp for meg at den var søt, ikke sant? den er jo litt fin og koselig. Det går masse gløgg i den. Det artige er at duken fra samme periode kled

SALATDRESSING ER NESTEN ET EGET KAPITTEL

Bilde
FOR Å VÆRE HELT ÆRLIG   så tenker jeg det er et stykke igjen før den vanlige norske husmora(meg selv inkludert)mestrer den enkle kunst å lage en salat med god vinagrette. For sikkerhets skyld: Vinagrette er en salatdressing basert på eddik og olje, gjerne og med sennep. Gyllent og lekkert Det verste jeg kan tenke meg er å få salaten min druknet i rømme eller majones blandet med søt ketchup, det kalles og Thousand islands dressing. Det er ikke mye smak av salaten man får når man bruker den. Mens jeg er igang med å ri noen kjepphester: Husk å ikke blande alle mulige smaker i salatbollen, det beste er ofte det enkleste.F eks gresk salat , ost tomat og løk. Enkelte elementer smaker så mye at de tar litt over, f eks mais. Den er veldig søt. Andre blir bare bitter eller smakløs, f eks blomkål. Oppskrift på k lassisk  vinagrette  1 sjalottløk finhakket 1 fedd hvitløk 1 ts dijonsennep 1 ss hvitvinseddik 2 ss olivenolje (1 ss valnøttolje ristede valnøtter) Ikke nødvendig i

KYLLING KORMA

Bilde
FOR DEM SOM ELSKER INDISK MAT Vi gjør det, derfor serverte jeg denne gryteretten lørdagskveld da vi hadde gjester.  Heldig for meg så likte gjestene og sterk indisk mat. Har hørt rykter om at det fins noen som ikke orker koriandersmak eller hvitløk. Det er klart, de sliter når indisk mat står på menyen.  Jeg synes jo litt synd på dem, tenk på all den gode maten de går glipp av Oppskrift 400 gr kyllingkjøtt 3 dl yoghurt naturell 2 fedd finhakket hvitløk 1 ss revet ingefær 4 ss solsikkeolje 2 ts rød chilipaste 2 ss brunt sukker 1 gul løk grovhakket 2 ts gurkemeie 3 ts gara masala 2,50  kokosmelk fersk koriander sort pepper Dette ble servert med ris, raita, chilisaus mangochutney og nanbrød.  Minst 8 t før. Kutt kjøttet i passe små biter, bland yoghurt, ingefær og vend kyllingbitene inn. La stå kjølig i minst 8 t. karamelliser løken, brunt sukker, olje og chilipaste. Tilsett gurkemeie og gara masala, la det så småsurre et par minutter. Tilsett kylling,og

HVORDAN ER EGENTLIG LIVET SOM SINGEL?

HVOR MYE FRA TIDLIGERE LIV OG VANER OVERLEVDE?  Det er mulig at noen spekulerer litt over disse spørsmålene, eller kanskje ikke. Hvordan det nå enn er så kommer jeg til å avsløre noen av disse mysteriene litt etter litt gjennom disse dagboksnotatene/Bloggen. Det kommer selvsagt til å bli endringer. Nye interessefelt, vel egentlig gamle, men nye på disse sidene. Javel,  ikke så spennende, men det er det jeg har å tilby. Selvsagt ispedd litt matlaging og påfølgende oppskrifter.  Det første jeg skal ta tak i er fredag og mine fredagsritualer.