Innlegg

Viser innlegg fra november 30, 2014

TØRKET GRØNNKÅL

Bilde
HØRES LITT RART UT, IKKE SANT? Men jeg kan love deg at det vare ei smaksbombe. Strålende enkelt, kjempesunt med lite kalorier og som sagt veldig godt. Ei venninne ga meg oppskrifta, og for å ha noe til vår aperitif på fredagskveld så prøvde jeg dette. Nesten som en kålåker Oppskrift passe mengde grønnkålblader ca 40 gr cashewnøtter saften av 1/2 sitron vann etter behov 1 fedd hvitløk salt og pepper Del grønnkålen i små biter som på bildet, tørk av fuktighet. finhakk nøttene til pulver, du må nok bruke hurtigmikser eller lignende. Hell saften  over nøtte-melet, ha i finhakket hvitløk  og vann til du har en lettflytende konsistens. Litt salt og pepper og vend kålbladene i, legg den så på bakepapir, inn i forvarmet stekeovn ca 80 C. Jeg brukte varmluft for å korte ned tørketida, det tok ca 2 timer. Veldig lett å spise, porsjonen jeg laget var borte på et øyeblikk.  Tusen takk Jorunn.: )

CÆSARSALAT BLE LAGET OG FORTÆRT HER PÅ KJØKKENET

Bilde
DET ER RIKTIGNOK ET PAR UKER SIDEN  Med fare for å høres ensformig ut så må jeg si det igjen, det var en lunsj og ei venninne på besøk.  Det hender at voksne damer vil snakke om andre ting enn hverdagsligheter.  Vi diskuterte denne gangen en ide hun hadde. En ide som kunne gi oss en jobb og en oppgave å løse innenfor det man kan kalle fritidsaktivitet med mening. Siden det var midt på dagen i det man kan kalle ei lunsj tid laget jeg min favoritt salat.  Det ferdige resultatet ble aldri foreviget, dressingen derimot fikk behørig oppmerksomhet Oppskrift Kyllingen 2 kyllingfileter revet skall av ca 1/4 sitron 1-2 ss sitronsaft nykvernet sort pepper maldonsalt frisk rosmarin, finhakket Begynn med kyllingen slik at den får l igge og godgjøre seg litt før du steker den. Skjær noen snitt på skrått på hver filet og fordel sitronskall, sitronsaft og finhakket rosmarin over (andre krydderurter kan også benyttes). Ha på salt og pepper og gni det hele forsiktig inn. Dekk

ET DIKT AV BETYDNING

Bilde
Hvis du kan bli på post når man forlot deg, Og holde hodet klart når alt slår klikk, Hvis du kan tro når alles tvil står mot deg, men også våkent lytte til kritikk; hvis du kan ventetidens byrder bære og møte løgn - med sannhet som ditt svar og møte hat - du ikke selv vil nære, men tie med hvor klok og god du var. Hvis du kan ferdes fritt i drømmesfæren Og tenke - uten tanken selv som mål, Hvis du kan ta triumfen og miséren Med samme ro og samme rygg av stål; Hvis du kan tåle at ditt ord forvrenges Til usselt pjatt i demagogens munn, Hvis du kan se ditt livsverk søndersprenges Og atter bygge det på naken grunn. Hvis du kan våge alt på samme terning, - et enkelt kast på livets spillebord - og tape alt - og gjenoppta din gjerning, men aldri nevne tapet med et ord; hvis du kan ta din tørn og ikke gi deg, men sette inn hver fiber i din kropp og holde ut når alt forstummer i deg unntagen viljens røst: "Gi aldri opp!" Hvis d

FIKENSYLTETØY TIL JULEMARKED KOMMER JO HVERT ÅR OG JEG MÅ TIL MED SYLTETØY

Bilde
SÅNN ER DET BARE. Dagen startet med en times rask tur i bøkeskogen med gode tur venninner. Så etter en nødvendig dusj var jeg klar på kjøkkenet.  Et av årets tradisjoner var under oppseiling.Julemarkedet til koret og dermed syltetøy for ost måtte på glass. Det ble litt til julegaver og litt til eget behov og.  De syltetøyene jeg lager til jul er for å spise til ost. Sammen med brie eller camenbert er de nydelige. Når man tåler dårlig fersk frukt til ost, så må man jo tenke nytt. Glad i søtt som jeg er så liker jeg disse jeg har her. Valnøtter i akasie honning, aprikos med rosmarin og pistasjenøtter og fiken med portvin stjerneanis og kanel. Oppskrift på  Fikensyltetøy 250 gr fersk fiken 1 dl portvin 1 dl vann 1/2 sitron saft 1 stjerneanis 1 kanelstang Del fikenene i biter og legg dem i bløt i portvin i 4-6 timer. Ha den i kasserolle sammen med vin, vann og krydder kok til det blir brunt, spe hvis der blir for tykt. ca 1 t. Hell på steriliserte glass og hermetiser

DAMELUNSJ

Bilde
DET ER BLITT EN VIKTIG BIT AV MITT SOSIALE LIV. DU VET JO ELDRE MAN BLIR, JO VANSKELIGERE  BLIR MAN TIL Å HA SOSIALT LIV UTOVER SENE KVELDER. Det har jeg tatt konsekvensen av og tenker at selskapeligheter er like flotte og morsomme på dagtid. Derfor blir det lunsj. Det er selvsagt mange faktorer som spiller inn for at det blir vellykket.  Hyggelige mennesker er en av de viktigste, men til alt hell så kjenner jeg mange av den sorten.  For meg er det og ganske viktig at maten ikke er for komplisert, da blir vertinna(jeg) så stresset og urolig av at gjestene heller ikke klarer å hygge seg. Pai eller suppe med salat og/eller brød er gode valg når jeg skal bespise fler enn de to i hverdagen. Denne gangen var vi 6 voksne damer rundt bordet. Damer som vet hvordan ting skal og bør være. Dagen før var der et snev av prestasjonsangst i heimen, men så kom jeg på at det er jo snille og velmenende damer og. Ingen grunn til panikk. Og slik ble det: Pai og salat med kaffe og kake etterpå.

NOVEMBERHAGE

Bilde
DET EKSISTERER DET OG, PÅ SIN EGEN MÅTE. Frosten her om dagen gjorde om på visne blader og grener til noe helt særegent og vakkert. Da måtte jeg ut med kameraet(dvs telefonen). Det ble noen magiske bilder De engelske rosene fikk et sjokk Det varte noen timer så gikk det over til regn Men denne robuste lille skjønnheten gir seg ikke Nesten som litt melisdryss Men kan jo nesten begynne, gud forby, å lengte etter noen store, stille, hvite snøfnugg for å få et forsonende dekke over alle grå, brune, gule og døde deler fra sommeren 2014. Rarere ting har skjedd.  Klikk her

NORD-AFRIKANSK SJOKOLADEKAKE

Bilde
dette hørtes ut som en helt ny utfordring. men eR DET NOE JEG ER SVAK FOR, SÅ ER DET NYE UTFORDRINGER OG SPENNENDE SMAKER  DA  passer DET jo også fint å prøve noe ekstra godt, spesielt når de snille og smarte damene kommer på lunsj en lørdags formiddag. Dette var kaka si det.. Slik gjorde jeg: Oppskrift 170 gr smør 400 gr brunt sukker 2 ts vaniljeekstrakt 3 egg 225 gr siktet hvetemel 1 strøken ts natron 1 strøken ts bakepulver 1 ts malt allehånde 3,5 dl kulturmelk 50 gr rømme 2 ss kakao Forvarm ovnen til 180 grader. Kle bunnen av en rund kakeform med bakepapir og smør kanten. Pisk sammen smør og sukker på en kjøkkenmaskin til det er blitt lyst og luftig. Pisk inn et egg av gangen. Sikt sammen hvetemel, bakepulver, natron, kakaopulver og krydder og bland det godt sammen. Ha en tredjedel av kulturmelken i røren, pisk sammen. Ha i en tredjedel av det tørre og pisk sammen. Fortsett til du har tilsatt all melk og alt det tørre. Vend til slutt inn rø