Innlegg

Viser innlegg fra mai 18, 2014

HVA, BLÅMUGGOST PÅ SKIVA?

Bilde
KANSKJE BEDRE Å KALLE DET FINGERMAT TIL APERITIFFEN PÅ FREDAG. Det er jo bare små brødskiver med litt ekstra flott pålegg. Endelig har jeg funnet noe jeg kan bruke blåmuggosten til. Den er egentlig ikke min favoritt, men den har selvsagt flere bruksområder. Det var på hengende håret at jeg rakk å fotografere Det smakte så godt, at den forsvant med lynets hastighet. Oppskrift til 4 stk 3-4 grove halvstekte baquetter ca 10-15 små klasetomater 4 stk sjalottløk 8 Sjampinjonger 1 klatt blåmuggost til hver skive Basilikumblader Alt i denne oppskriften er cirkamål. Du bestemmer selv hvor mye av hvert du bruker. Finhakk sopp og løk, stek over svak varme, løken skal ikke bli brun, men soppen må bli fri for det meste av vesken. Finhakk tomatene og kok dem litt over svak varme slik at de blir mulig å smøre utover brødet og søtsmaken kommer frem.  Del baquettene i tykke skiver ca 1,5-2 cm. Beregn 4 skiver til hver person hvis dette serveres som forrett.  Legg brødskiv

DE DEILIGE TURENE

Bilde
DE SOM RENSER SJELA, BYGGER KROPPEN OG STYRKER VENNSKAP. Den typen turfellesskap er jeg endel av. Det er et godt og hyggelig fellesskap å ha. Vi er 5 damer som setter hverandre stevne hver onsdag. Innenfor de rammene kommer og går vi litt, men noen er alltid klart for en ny tur. Februarturene har en tendens til å ende på kafe', ofte starter de der og. Det har og vært tider der kino har hatt mer fokus enn hålke, hagl og snø. Allikevel vet vi at onsdagene er vi klare til et eller annet. Turer i april , mai er av en egen kvalitet. Når naturen er på det vakreste, "lerka jubler"...og "fiolen blomstrer skjønn".. og vi menneskene står i stille og målløs andakt og bare lar inntrykkene fra naturen rundt røre oss. Noen bilder blir det jo, i år blomstrer Natt og dag  På de vakre svabergene langs Larvikskysten står det tue på tue med denne vakre blomsten, her sammen med strandnellik.  Og Tromsøpalmen sprer seg... Heracleum tromsoensis er jo vakker

TILBEHØR TIL ANDEBRYST

Bilde
TIDLIGERE HADDE JEG LITEN ERFARING MED ANDEBRYST Etterhvert som årene har gått har jeg blitt mer og mer vant til denne fuglen og har funnet ut hva vi synes smaker godt til. Nytelse for øye og gane Det jeg oftest har til er en grov hjemmelaget potetmos, godt smak satt med godt smør, salt og pepper. men det trenges jo noe mer.  Alle syrlige og søte smaker balanserer det smaksrike og litt fete andekjøttet. Ofte har jeg laget en rødløk-kompott. Oppskriften finner du med å søke i arkivet. På tallerken over har jeg kokt noen trerninger med søtpoteter, rødbeter og så har jeg appelsin-marinert endvie og så stekt dem i stekepanna. Sausen var sjy fra stekepanna kokt ut med litt appelsinjuice og revet appelsinskall.

SUIPPE KOKT PÅ VILLE VEKSTER

Bilde
SUPPE ER EN UTMERKET FORRETT I LØPET AV 4 DAGER KOM DET SAMME TEMAET OPP I 2-3 SAMTALER MED ULIKE MENNESKER. Det ble litt rart og   da matspalten til Andreas Viestad også handlet om det samme, kjent jeg at inspirasjonen var påtrengende. Nå lager også jeg naturlig mat( iallefall 1 gang) lover ikke mer i første omgang. Det jeg snakker om nå er disse plantene som våre forfedre overlevde på i en tid da kjøpesenterdisken med grønne planter og vitaminrike frukt og grønnsaker ikke var å finne. Da de som hadde denne kunnskapen klarte seg bedre enn andre. Dette er ikke et emne jeg kan mye om, men hvis man vil så kan man lære. Har lest at det er en stor variasjon av spiselige planter i vår natur, jeg har blitt forbløffet over rikdommen. De fleste har vel hørt om brennesle, men at nye skudd fra humla og fersk ryllik var deilig var nytt for meg.  Smørblomst og den vakre Nattogdag er ikke bare øyenslyst, men fullt spiselige. Ja, selv den forhatte løvetanna har jo mange bruksområder. Best

LUNSJ I HAGE 17-MAI

Bilde
SÆRLIG STRÅLENDE OG MERKVERDIG ER DEN IKKE Men en hyggelig og velsmakende lunsj var det.  Det var og det første  måltidet i den nye "salongen" og det første bespisning i hagen. Litt spekemat med eggerøre, varme rundstykker og festen kan starte. kanskje Ikke helt. Det tar litt tid å legg på duken på bordet, bære ut det som skal være med. En kopp te til lunsj er alltid godt og så må vi jo ha syltetøy og litt småtteri til. Kjempehyggelig var det, og i bakgrunnen hørte vi fjern korpsmusikk og glade barn.  Klikk her for mer fra 17 mai.