Innlegg

Viser innlegg fra mars 18, 2012

VÅREN ER KOMMET

Bilde
UTROLIG NOK NÅR VI SER PÅ DATOEN Ikke bare er det vår, men med 15-20 C og spiring overalt, så blir vi litt satt ut. Vi nordboere som regner mars måned til de våte kalde som lutrer oss med litt sol og varme før snøelingene suser til igjen. Ikke sånn i år nei, kan nesten si det er fullt mai, junivær. Konsekvensene av det er at lysten til matlaging kommer ned på et lavmål og lysten til ute /hagearbeidet øker desto mere. Se hva jeg fikk på jobb i dag av små flittige barnehender. Hvitveis i april??? I hagen begynner den seneste vinterrosa å føle seg som en ren sinke. Den skal jo være før alle liksom. Men vakker er den Hellebourus pirouette

GRØNNSAKER PÅ FORSKJELLIGE MÅTER

Bilde
Brokkolipure er en slik variasjon Denne gangen har brokkolien fått en renessanse. Du vet, lettkokt brokkoli er godt bare til en grense. Min grense ved den utmerkede grønnsaken brokkoli er nådd. Det vi si i klartekst, jeg er lei smaken. Den er fortsatt like sunn og viktig så da finner vi andre måter å servere på. Her sammen med paprikasaus Brokkolipuree Oppskrift Skrell stilken og kutt den og bukettene i mindre biter. Kok det hele til det er god og mør. Ha i raspet sitronskall og bruk stavmikser til du har fin puree. Rør i smør, salt og pepper. Tilpass mengdene etter hvor mye brokkoli du starter med. Et veldig smakfullt alternativ til andre måter å servere grønnsaker. Passer fint til stekt fisk som her, men stekt og kokt kjøtt eller kokt fisk går like fint.

IDAG LAGET JEG PAPRIKASAUS TIL FISKEFILETENE

Bilde
FISK TRENGER AV OG TIL LITT OPPFRISKING MED FARVER OG SÅNT Den lyser på bordet Se den fargen! Smaken var jo og skarp og frisk. Kunne godt servert denne til svinefilet eller koteletter. OPPSKRIFT Røkt paprikasaus svi 2 paprika på ei varm panne el. under varm grill. Legg den i en bolle med lokk over mens de kjølner. Glaser 2 finkuttede shalottløk i panne og kok mørt med paprikabitene, 3 sshvitvin, og 1-2 dl hønsebuljong Ca 15 min. mos med stavmikser og sil. Kan gjøres istand god tid i forveien. Kok opp igjen og smak til med salt og pepper . En fin overraskelse. Nam,nam.

ENDA EN APPELSINSAUS

Bilde
OG DENNE PASSER TIL MANGE SORTER KJØTT OG FISK Tenk at det fins så mange varianter av saus. Uansett hva du lager så kan smaken på sausen tilpasses med forskjellige urter eller andre tilsetninger.  Bare følg med Denne helga ble det and En lys lett og litt forfriskende saus Oppskrift 1 stor løk 1 ss smør 1½ dl hønsebuljong (terning + vann) 2½ dl appelsinjus med fruktkjøtt ½ ss maisenna 1 ss hakket frisk estragon salt og pepper Løken finhakkes og glaseres i smør. Rør maisenna ut i buljongen og ha dette over løk og smør hønsebuljongen og appelsinjus. Kok opp og smak til med salt pepper og estragon. Superfrisk og nydelig til svinefilet, kyllingfilet eller fisk.  Link til: Appelsinsaus med creme fraish  

KANSKJE DET VANLIGSTE AV ALT

Bilde
EI HYGGESTUND MED KAFFE OG MAT På sengekanten, ute i solveggen , ved datamaskinen, i sofakroken, til avislesinga. Jeg kunne fortsatt, men poenget er: Gjør noe ut av det!! Sjela di eller din estetiske sans eller hva du kaller det, har så godt av det. Det er nok av gråe, flate dager. Det er bare du som kan legge litt lys og farge over dem. Mentalt helsevern kanskje? Kaffe på senga For meg funker dette.

URTER SOM MEDISIN, CHILI

Bilde
DET ER ALLTID NYE KAPITTLER I DEN SERIEN Derfor bør du spise chili Deilig, deilig,  men farlig farlig Chili, som inneholder noe A-, B- og C-vitaminer, er verdens mest brukte krydder og spises daglig av to tredjedeler av verdens befolkning.Chili er svært rik på antioksidanter - og det i seg selv er grunn til å fråtse i den sterke frukten. Men ikke nok med det, forskning har også vist at chili kan redusere faren for blodpropp, fordi den stimulerer blodsirkulasjonen. I tillegg kan chili og sitron i varmt vann virke noe slimløsende ved forkjølelse Det finnes over 200 varianter av denne frukten, hvor både styrke, farge og størrelse er forskjellig. I umoden tilstand er alle chilier grønne, men noen skifter farge med modenhet til enten rød, oransje eller gul. Jo mindre chilien er, jo sterkere er den. Men fjerner du frøene og den hvite hinnen inni frukten før du bruker den, fjerner du de sterkeste partiene. Er du på slankeren, kan litt chili i maten være effektivt I ti