Innlegg

Viser innlegg fra november 29, 2020

KAMSKJELL SOM FORRETT, OG FORRETT EN VANLIG FREDAG? HVA?

Bilde
 NÅR MANGE OMSTENDIGHETER SAMMENFALLER SÅ KAN SLIKTSKJE. Kamskjell er noe av det aller mest luksuriøse, lekreste og mest delikate jeg vet å spise. Når noen av dem hviler i min fryseboks så er det bare et tidsspørsmål før de også havner på bordet. Det hele er jo veldig enkelt, og det er og veldig stor forskjell på hvordan man velger å servere dem. Min variant er slik Oppskrift i porsjon 3 stk kamskjell 1/2 liten blomkål 1 skive sellerirot 0,5 dl matfløte 20 gr smør salt og pepper Kok grønnsakene møre, mos dem og og spe med smør og fløte(melk). Mengden av grønnsaker er litt usikkert, det avhenger jo av hvor mye du spiser. Varm smør i panne of stek kamskjellen ca 2 min på hver side. Underveis kan du legge finhakket sjalottløk i panna sammen med skjellene. Pynt på tallerkenen, dryss over persille og fyll glasset. SERVERINGSTIPS Bacon Chorizo Hvitløk, sitronbiter og persille Sjalottløk og eplesaft Jeg har skjønt at det egentlig er bare en brøkdel av tilbehøret jeg har nevnt her, det er nok

LAKSESALAT, DET VAR KANSKJE NOEN SOM BLE OVERRASKET DA JEG FORTALTE DET?

Bilde
 MEN LAKSESALAT BLE DET TIL LUNSJ DEN DAGEN Dette hender vel alle som styrer på et kjøkken, det at man plutselig ser at kjøleskapet er full av mye rare rester og litt av hvert. Denne gangen hadde jeg litt ferdigkokt ørret, 2 vårløk, halvparten av en avocado, og en halv boks rømme. Alt dette tenkte jeg godt kunne bli en salat og spises sammen.  Fort gjort å tømme ut ting fra kjøkkenets gjemmer og enkelt tilberedt. Som sagt så gjort og her kommer oppskrifta på min sammenraskede salat for en person: 200-300 gr ørret eller laks, ferdigkokt/stekt ca 11/2 dl pasta (rør eller vinger)  1/2 avocado i biter 2 vårløk små ringer 1/2 agurk i små biter 1/2 lime saften av 4-5 stk små tomater delt i to Dressing ca 2 dl lettrømme 1-2 ss sitronsaft 1 kløft finhakket hvitløk salt/pepper finklippet dill eller gressløk revet parmesan Slik gjorde jeg: Både fisk og pasta kokes og avkjøles før bruk. Fisken kan kokes eller stekes, det er valgfritt, tror og at et lite strøk med pesto kan løfte smaken, men jeg h

STARTSIGNALET HAR GÅTT FOR ÅRETS ADVENT

Bilde
DET ER BARE Å KASTE ET BLIKK PÅ HUSFASADER, VINDUER, GATER OG TORG Når jeg ser meg rundt tror jeg aldri denne tida har vært mer opplyst, mer julete evt advents-aktig enn i år. Vi kjenner alle på behovet for ekstra hygge inne og ute. Men handlingsrommet har jo minsket betraktelig. I år får vi god stemning kun gjennom egen innsats.  Det skal vanskelig gjøres å få være med på en julekonsert, enten som aktør eller som publikum. Noen store julemesser blir det heller ikke.  Har du vanligvis samlet slekt og venner for å lage juleverksted.  Å lage julegaver, julepynt, Kakebakst, sying, koking av rull i fellesskap. Den aktiviteten har nok minsket veldig. Hva har da vi igjen? Vi kan fremdeles gjøre alt dette, i en mindre skala selvsagt. Det jeg startet med å skrive om var lys. Selv jeg har med mine små midler selvsagt gjort så godt jeg kan Ikke så mye, men koselig for meg Ok, klarer ikke å få så veldig mye utav utebelysning, da får  jeg konsentrere meg om innelivet  Stjerne til frokosten Kjøkken

INNHØSTING AV MARKENS GRØDE HAR VÆRT EN VIKTIG DEL AV LIVET MITT

Bilde
OPPVOKST PÅ EN GÅRD, MIDT I EN POTETÅKER ELLER VAR DET GULRØTTER. DET HØRTE MED TIL ÅRETS SYKLUSER.  Det var engang at på 70 tallet med ideer om sjølberging grep tak i alt og alle. Ideer som var gjennomgripende  overalt og gjennom alt av samfunnet. Innhøsting av bær og frukt og grønnsaker var jo bare ett resultatene av det. Sying, strikking, veving og alt annet håndarbeid vi kunne komme på var hobbyene våre. Men alt kommer til en ende. Snipp, snapp, snute, nå er det eventyret ute  Det eneste som er igjen av dette i mitt liv, er matlaging og 2. 3. hvert år å plukke Slåper. Jeg finner disse sjeldenhetene på det naturvakre stedet som heter Mølen som er slutten av Vestfoldraet.  I år var det mye av disse små plommene. Men jeg kan betro deg at de plukkes ikke uten med blod og tårer. Blod fordi det er et tornekjerr som hører hjemme i eventyret om Tornerose, tårer fordi det er steike vondt å kjempe seg fram til en liten avling. De er jo vakre Men tornene vises ikke på dette bildet, like greit