Innlegg

Viser innlegg fra september 25, 2011

RISOTTO PÅ 2 FORSKJELLIGE MÅTER

Bilde
KYLLING ER MED I BEGGE Her har jeg stekt kyllinglår 180-200 C i ca 30 min med hvitløk og sitron. De er lagt på en seng av "risotto". Har satt i hermetegn fordi dette er ikke slik ordentlig risotto lages. Dette er min versjon Oppskrift til to: kutt 1 gulerot og litt selleri i små terninger, og forvell dem i 6 dl vann(kok i 3-4 min). Ta av varmen og tilsett 3 dl vanlig jasminris, 1 buljongterning, ett dryss gurkemeie og  hakket hvitløk etter smak. Kok under lokk i 18 min, først på full varme til oppkok, så helt lav varme og gjerne gryta på kanten av plata resten av tida. Lokket   må være tett og ikke løftes på underveis. Det er  damptrykket inne i kjelen som er viktig. Når koketiden er over kan du røre inn 1 dl tinte erter. De gir en god smak og tar seg flott ut, men er ikke nødvendig. Dette kan serveres med kylling i mange varianter eller svinekjøtt( filet eller koteletter) Servert som Paella EKTE RISOTTO 200 g risottoris,  1 ss olivenolje,  2 stk

LEKKER HØSTAVLING

Bilde
DE LYSER PÅ KJØKKENBENKEN Det kommer til å bli litt av hvert av matretter fra denne haugen. Hjemmedyrkede drueklaser er ikke verst det heller. Frydefulle frukter

SORBET ER EN PERFEKT DESSERT

Bilde
Dette er solbærsorbet Den er sånt et strålende følge hvis man har hatt et smaksrikt og tungt måltid først. Da er sorbet en perfekt avslutning. Jordbær- og rabarbrasorbet 200 g sukker 3 dl sukker 250 gr rabarbra 250 gr jordbær 1 sitron 2 ss rød balsamico-eddik 1 eggehvite 1ss sukker Kok sukker og rabarbra i 8-10 min. Sil og avkjøl. Kjør bær med sitronsaft og skall til en jevn masse med den avkjølte sukkerlaken. Sil igjen og rør inn balsamico. Frys, ta ut igjen etter ca 3 t, pisk egghviten til marengs med sukker og vend inn i massen til slutt. Frys igjen til passe konsistens. Server som iskuler med sprø kaker/kjeks til.   (Shortbread )

MEKTIG OG SMAKSRIK MAROKKANSK LAMMEGRYTE

Bilde
Så er jeg igang med nordafrikansk lammegryte igjen med et smil om munnen. Dette er bare litt av alt som skal i den gryta Smekk full av smak, her i huset gleder vi oss når den står på menyen. Det har hent at bestillingene har kommet helt fra Bergen. OPPSKRIFT FOR 4 PERSONER 600 gr. Lammekjøtt 1 ts anisfrø ½ ts cayennepepper 1 ts korianderfrø 1 ts cummin ½ ts kanel 1 grovskjær løk 1 ss tomatpure 3 – 4 aprikos finhakket 4 tomater i grove biter 2 dl vann 1 ss finhakket ingefær 1 ss kyllingbuljong 1 sitron saften av Salt/ pepper Olje HUSK: smak selv!!! Alt legges i en stor gryte med lokk, settes inn i stekeovnen i ca 180 grader ca 1 ½ til 2 timer. Passer godt til langtidssteking, lav temperatur og lang tid. Smak utvikler seg over tid. Kommentarer: Deilig og lettvint mat til 3-4 personer. Server med couscous, linsepuree, ris, eller rundstykker. Vil foreslå å prøve å servere med små poteter. Jeg utelater anis og tilsetter kanel. Det er smak som passer f

DENNE GANGEN SKAL DET BLI EPLESORBET

Bilde
Vi utnytter de nye eplene på alle mulige måter.  Den skal serveres ved siden av  solbærsorbet og british shortbread 4 epler saft av en 1/2 sitron 3 ss sukker 1 ss vann 2 kvaster frisk basilikum 1 ss matfløte Kok eplemos i sitronsaft og sukker, finhakk basilikumen bland i og mos og frys mosen. Kjør den frosne mosen i matmølle med fløte el. melk og server sorbeten med en gang sammen med en sorbet med frisk farge som solbærsorbet eller en vaniljeis og kjeks.

MIN MOR KALTE DEM SERINAKAKER

Bilde
ANDRE STEDER KALLES DE SHORTBREAD KANSKJE FORDI DEIGEN TIL DISSE KAKENE ER LITT KORT OG SMULDRER LETT Denne oppskrifta fant jeg hos Nigella Lawson, derav det britiske navnet. Dette blir bra Enkle, sprø og lettvinte kaker til desserter av is eller frukt. 125 gr smør el marg 55 gr sukker 180 gr hvetemel Smør og sukker røres hvitt og luftig, hvetemel siktes i og det hele røres sammen. Sett for å hvile i kjøleskapet litt. Så ruller du forsiktig ut tynne pølser el. kuler. Pølsene må ha fingertykkelse og kuttes i passe lengder; 4-5 cm. 1-1 1/2 cm tykkelse. Du kan og forme kranser. Disse skal bare være en lekker munnfull. Pensle med egg og strø på perlesukker. 180 C til gyldenbrune 12-15 min Klikk her for flere oppskrifter på småkaker

DEILIGE EPLER

Bilde
DET ER EN AV HØSTENS STORE GLEDER Denne høsten har jeg laget eplekake, eplesorbet, eplesmuldrepai og bakte epler. Bruk alle slag, store og små Alt smaker like godt, men ikke likedan 

NÅR GUTTA ER KLAR FOR FJELLKLATRING UTEN SIKRING

Bilde
HVA KAN EN STAKKARS MORMOR STILLE OPP  Gutta på tur Kan vi tro at spiderman er en inspirasjon? Eller er det slik at for noen kommer slikt helt naturlig? Med slikt mener jeg å henge 3-4 m opp i en rett fjellvegg og se ut som et insekt. Ja, ja nå man bor et sted hvor fjellveggene går rett opp utafor stuedøra, så må man vel lære seg å håndtere det. Akkurat det ser ikke ut til å være et problem.  Unntatt selvsagt for meg og min høydeskrekk. 

BILTURER VI FORETOK

Bilde
 TURISME I EGET LAND ER ALLTID INTERRESSANT Dette er jo et av praktbyggene i Norge I full prakt Bilen står helt i stil. Hotellets egen buss til utstilling Det er sånn vi ofte ordner livet vårt, litt av det og litt av noe annet. Skal vi si det slikat et livsmotto er :"Jatakk, begge deler" ? Denne gangen var vi på vei hjem fra Bergen, og lysten til å gjøre hjemturen innholdsrik og underholdene oppsto. Dermed havnet vi i Setesdal. Rudnestadloftet var så flott som vi håpet på og Dalen i Telemark hvor fikk se det sagnomsuste hotellet imponerte stort. Bilen deres stod utmerket i stil, ikke sant?

HØSTEN HAR KOMMET OG FÅREKÅL ER NOE AV DET FØRSTE SOM SKJER

Bilde
 VI GLEDER OSS LIKE MYE HVERT ÅR Søndagsmiddag i Bergen Vi gleder oss alltid, da kjenner vi på tradisjonene og føler at vi bare er et ledd i lenka. Hver familie har litt forskjellge oppskrifter, men enkelt er det uansett. Jeg mener du trenger hard vinterkål, alltid mere enn du tror.(Du har hørt utrykket koke bort i kålen?)  Lammekjøtt, salt, pepper, vann og hvetemel. Skjær kålen på langs i båter, del etter stilken, men ta den bort. fårekålbiter inneholder endel mere fett enn annet kjøtt. Det er det som gir den gode smaken til middagen, ikke ta det bort. Stor gryte, legg kjøtt og kål lagvis, start med fettsidene ned mot bunnen. Ha på salt, malt pepper og 1 ss hvetemel for hvert lag. Det går greit om du fyller gryta så mye at kålen stikker opp og lokket balanserer på den.(Kål minsker) Hel pepper er viktig for noen, jeg strør den raust på til slutt, men det har ingen hensikt å overdrive. Det er pepper, ikke bare pynt og setter smak til maten, kanskje uønsket. 1 ss er rike