Innlegg

Viser innlegg fra september 7, 2014

HØSTLIG STEMNING

Bilde
 ET SNEV AV MELANKOLI, MEN OG EN LITEN GLEDE OVER Å STARTE PÅ EI NY ÅRSTID. Ei årstid som bringer ro og ettertanke, muligheter til samvær over en kopp te eller noe, over tid til å ta det med ro med ei god bok. Ei årstid som gleder oss med flotte naturopplevelser, noen andre enn en het, hektisk sommer. Selv hagen har falt til ro. De rosene som remorterer er ikke lenger uten plett og lyte. De, som vi preges av et levd liv. Men vakre er de fremdeles  Potteroser er ikke noe å kimse av, denne er utrolig vakker Denne koser seg veldig inn mot muren Det er tydelig i alle hjørner og kroker i hagen at sommeren har forlatt oss. Nå er det tid for overvokste, rotete bed, for alle de røde brune og visne plantefargene. Heldigvis holder georginene ut ennå noen uker, det blir noen vakre buketter av georginer. Det er georginer her og,men floksen har blomstret av.  Årets største overraskelse og flotteste hortensia. Den ble glemt i potta si ti

EPLESORBÈT

Bilde
SKAL VI SPISE DENNE HØSTEN OG, Deilig dessert med f eks havreflarn til eller shortbread som ligner mye på småkaker av mørdeig. I år hadde jeg tenkt at det skulle serveres en voksen variant. En sorbet for de viderekommne. Oppskrift 3 grønne epler 1-2 dl sukker 2-3 ss fersk presset sitronsaft 0,5 dl calvados eller vodka Skrell eplene og fjern kjernehuset. Skjær eplene i 2-3 centimeter store biter. Ha eplebiter, 1 dl sukker, sitronjuice, og 1-2 dl vann i en liten gryte og kok opp. La koke i 3-4 minutter, til eplene begynner å bli litt myke ytterst. Smak til med mer sukker og sitronjuice, tilsett  calvadosen . Sett til kjøling.  Når blandingen er blitt romtemperert kan du sette den i fryseren. Rør rundt med ca 30 min mellomrom slik at den krystalliserer seg og til den er så frosset som den blir. Med alkohol fryser den ikke helt.   Form til små kuler og server på kalde tallerkener. For et par år siden laget jeg denne sorbetèn. Den er litt mer barnevennlig,  Oppskrift

HØST, EPLETID OG DE BAKTE EPLENE KOMMER FREM IGJEN

Bilde
I HELGA HAR VI VÆRT ET STED HVOR SELVDYRKEDE EPLER FIKK EN VISS OPPMERKSOMHET Siden dette stedet ligger godt nord for polarsirkelen, har de selvsagt all mulig grunn til å være imponert. Nå har jo mange ting endret seg i tidens løp. Ikke minst hvilke typer epletrær som fins og hvordan mulighetene for modning er. Det er vel heller ikke uten betydning at sommeren 2014 har vært usedvanlig lang og usedvanlig varm også på de nordligste breddegrader. Klimaendringene har kanskje noen få fordeler. Uansett, hva, hvordan og hvorfor så er jeg blitt inspirert til å finne fram noen deilige eplegode oppskrifter. Dette lærte jeg å lage på et skolekjøkken engang i tida. Javel, så er det en eller to ingredienser som er kommet til i tidens løp, men det grunnleggende er der. Forvarm Stekeovn til 180 C Oppskrift 4 epler 40 gr smør 2 ss hakkede valnøtter 2 ss rosiner 80 gr brunt sukker 0,5 dl vann 1 ss rom 1 kanelstang 1,5 dl kremfløte+ noe til å piske til krem. Fjern kjernene på epl

JUICE, HJEMMELAGET OG KJEMPESUNN

Bilde
NÅR VI ER IGANG MED SUNNE DRIKKEVANER, SÅ KAN JO JUICE VÆRE ET ALTERNATIV. Det som gjør det litt vanskelig er at man må ha en juicepresser. Kanskje du har det allerede og er godt rustet. Da er det jo ingen sak, det er bare å sette igang. Jeg har ikke det, og har brukt litt tid på å tenke ut hvordan jeg skal få ferskpresset juice uten å kjøpe flere elektriske dingser som tar opp plassen. Er kanskje heller ikke kommet til en konklusjon, men jeg har (med hell )  kjørt alle disse grønnsakene i hurtigmikser, helt dem over i en sil og drukket sluttresultatet. Kanskje ikke optimalt, men jeg tar gjerne imot tips i kommentarfeltet. Vibrerende grønt og sunt Oppskrift 1 god neve grønnkål 1 grønt eple 1/3 sitron 3 cm ingefær 1/2 stangselleri 1 -2 små biter annanas Skål! Noe annet å drikke? Klikk her