Innlegg

Viser innlegg fra februar 24, 2013

DET ER TID FOR

Bilde
DESSERTER AV ALLE SLAG I nyttårshelga var vi hos venner og da serverte vår skotske venninde en av sine nasjonale desserter. Det smakte selvsagt fortreffelig. I ettertid har jeg skjønt at det er nesten like mange utgaver som det er kokker. Her er den utgaven vi fikk nytt årsaften. OPPSKRIFT Skotsk trifle (6-8 pers.) SUKKERBRØD 4 egg 140 g sukker 140 g hvetemel 1 ts bakepulver Sukkerbrød: Pisk eggedosis av egg og sukker. Bland i hvetemel og bakepulver. Hell i form (24 cm). Stek på nederste rille ved 165 grader i 30-35 minutter. Kaken skal ha trukket seg litt ut fra kanten når den er ferdig. La avkjøles litt i formen, før den hvelves på en rist og avkjøles helt. VANILJEKREM 3 dl kremfløte 1 vaniljestang 4 eggeplommer 50 g sukker 3 ss maisenna Vaniljekrem: Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Kok opp fløte og vaniljestang med frø. Rør sammen sukker, eggeplommer og maisenna. Bland den varme væsken inn i eggeblandingen under omrøring. Ha massen tilbake i

DRØMMEN OM DESSERTER

ELLER DRØMMEDESSERT? Jeg har flere flotte dessertoppskrifter. Noen kommer i kategorien "skal smake engang" Vingel'e med frisk frukt høres vel deilig ut? Her kommer oppskriften: 7 1/2 dl søt dessertvin (Moscato d'astri) 2 1/2 dl eplejuice 12 pl geleatin 2 ss sukker Frisk frukt ogt bær Gelatinen legges i bløtt, mens du varmer juice og 2 dl vin(IKKE KOK). Rør inn gelatinplatene og hell den varme vesken over i resten av vinen. Hell litt av væsken i bunnen av høye glass og sett kjølig slik at det stivner(ca 20 min). Legg på den frukten du har (kanskje oppdelt?), hell så over resten av væsken sett kjølig igjen.. Denne lekkerheten kan fint vente et døgn eller så før du serverer. Husk at slike myke, friske desserter trives godt i selskap med sprø små kaker. Smaken er mild og søt så ikke slå de ihjel med for kraftig smak på tilbehøret. Mine brune pinner er helt upassende, mens kaker av shortbread deig vil passe strålende.

DESSERT PÅ TROSS AV EL PÅ GRUNN AV?

Bilde
DESSERTER FRA FORTIDA KAN DUKKE OPP I TANKENE Selv om de bare er et minne og ikke har plass i hverdagens diett. Jeg husker fra min barndoms julm, i midten av juleuka, da var det noe selskapelighet i heimen. Den settingen  er som skapt for eksesser. Med det mener jeg at i slike selskaper tar jeg opp tradisjonen med å servere dessert. Dessert er ellers en svært sjelden gjest på vårt bord. Ideer til noe utenom det vanlige fant jeg i et av de mangfoldige tidsskrifter om mat  som fins. Denne desserten er en klassiker og oppskriften har eksistrert i over hundre år. Navnet er  Dronning Mauds fromasj. Den ble kreert i Haugesund til kroningsferden for kongeparet i 1906. Endelig bestemte jeg meg for å gi den et forsøk, den så ikke så vanskelig ut og den kunne lages dagen i forveien.  Den gjør seg jo godt på bordet? OPPSKRIFT  PÅ DRONNING MAUDS FROMASJ 5 pl gelatin 1 pl kokesjokolade 6 dl kremfløte  5 eggeplommer 5 ss sukker 2 ss kokende vann 1/2 dl portvin

GRYTERETT

Bilde
KALVEGRYTE Det ser ikke ut til å bli vår med det første her i området. Altså vi er nødt til å varme oss på andre ting. En gryterett for fire en fredagskveld er en måte å lyse opp i hverdagen på.     Ta ca 1 kg kjøtt og del det i passe serveringsstykker, ca 2-3 cm hver vei, dryss på salt og pepper. Brun disse og ha over 2-3 dl kjøttkraft og kok 1 time 2-3 hele løk kuttes i små biter, 1-2 fedd hvitløk, 1 skive sellerirot, 1 skive fenikkel, 12 strimlet gulrot, 2-3 flådde tomater, 2-3 ss persille. Brun grønnsakene og ha dem i gryta den neste halve timen.  Det som passer best etter vår smak er en god hjemmelaget potetmos. Vi hadde og en frisk grønn salat og litt syltede løk til. Jeg har med vilje ikke sagt noe om kjøttvalget. Men kalvekjøtt er utgangspunktet, kan ikke tenke meg en eneste grunn til at ikke storfekjøtt går like bra. Det jeg tenkte var at kalvekjøtt er magert. Husk, dette er på ingen måte et måltid å bruke i diett. Altformye av de vanskelige karbo