Innlegg

Viser innlegg fra august 1, 2010

KAKEBAKING AV APPELSIN/SJOKOLADEKAKE

Bilde
BAK ALLTID EI KAKE TIL HELGA Den fungerte godt som fødselsdags kake Et gammelt jungelord, jeg mener kjøkken-ord. Kommer kanskje ut på ett, i alle fall er mitt kjøkken å regne som en jungel av og til. Apekatter, hyener, primitive folkeslag osv osv....rotet meg visst litt bort her, tilbake til kaka. Yess! et stk stor sjokladekake er klar til pynting i morra. For å si det selv, huser skinner ikke akkurat, men ganske nær. Vi går ikke NED med flagget til topps, vi går til sengs. God natt P:S neste dag Oppskrift på kaka: 3 egg 250 gr marg 4 ½ dl sukker 6 dl hv.mel 3 ts bakepulver 2 ts vaniljesukker 3 ss kakao 4 - 5 ss appelsinmarmelade 2 ½ dl melk Pisk eggedosis og smelt og avkjøl marg, ha i eggedosis Bland det tørre, haes vekselvis med melk og app. .marm Stekes i langpanne midt i ovnen 180 c i ca 20 – 30 min FYLL 125 gr. marg 300 gr. melis 100 gr kokesjokolade 2 ts. vaniljesukker 4 ts pulverkaffe el. Vanlig Kaffe Smelt sjokoladen i smøret, bland i sik

RØSTIPOTETER

Bilde
DETTE ER MIN VARIANT, DET FINNES FLERE Se så lekre de er Det er litt vanskelig å være helt nøyaktig i denne oppskrifta. Hør bare her: 1-2 rå poterer, 3-4 kokte poteter, en bit sellerirot eller gulerot eller søtpotet, eller løk. Litt av hvert her spør du meg, men det funker. 1 egg ,salt og pepper. Bruk en skje til å legge passe store deigbiter i varm panne . Ligner på rislapper. Ferdig når de er gylne og gjennomstekt.

PAUSE

Bilde
KAFFEPAUSE Det er vel lov selv midt i fredagsvasken. ETTERPÅ rydder vi litt i hagen, det trengs etter late feriedager. Rosene har blomstret av, ugresset har ingen ferie og marikåpa skal  fikses litt på. Hortensiaen   derimot er klar til å overta stafettpinnen som hovedansvarlig for hagepynt og velvære. Rødkløveren gjør en ikke ubetydelig innsats den heller

HUS OG HAGE

FERIEGJESTER KOMMER Når slitasjen blir for stor på hjemmet, når rot etter mange mennesker i feriemodus truer med å gjøre livet utrivelig, da må troppene mobiliseres. Det handler om å få kontroll på den bedagelig feriefølelsen og finne energi til å starte vaske og rydderegimet. Trøst Det er alltid ei belønning i framtida, for eksempel rene og ryddige omgivelser. En ting er klart; bilder av rotet bli ikke offentliggjort. La oss heller komme tilbake når alt er i orden igjen.

SCONES

Bilde
MYKE VARME OG FULLE AV SMAK. Dette er utrolig enkelt og fort gjort. Smaker godt gjør det og. Tror det var en av mine døtre som hjalp meg med denne oppskriften. Deigen kan imidlertid stå i kjøleskapet over natten, ferske scones til frokost høres ganske, ganske godt ut. Jeg går for den Mmmmm Bland først alt det tørre, 3 dl hvetemel, 2 del sammalt hvete, 1 ss sukker og 2 ts bakepulver. 2 ss smeltet smør og 2 dl melk, melka kan med fordel byttes med yoghurt el. kefirmelk. Klapp deigen utover til en tykk leiv, marker i trekanter stek på 220 c i 12- 15 min. Scones er gode ferske, men ikke noe særlig å fryse eller varme opp. Deigen kan imidlertid stå i kjøleskapet over natten, ferske scones til frokost høres ganske, ganske godt ut. Jeg går for den En deilig start på dagen, frokost , lunsj eller kvelds, de smaker like godt.

LITE MEN GODT..

Bilde
URTEHAGE Størrelsen teller ikke, har vi nå slått fast dette engang for alle? Urtehagen vår for eks. Liten, nesten bortgjemt under bugnende solbærgrener. Den er altså ikke særlig pragende, men inneholder alt min husholdning trenger nemlig timian, salvie, koriander, persille, mynte og gressløk.  Løpestikke hestemynte og rosmarin står spredt ellers innimellom blomster. ROSMARIN PERSILLE, SALVIE, KORIANDER OSV, OSV

NÅR DET REGNER

Bilde
BLOMSTER INNE STATELIGE GLADIOLER DET GJELDER Å HA STOR NOK BOLLE Vil jeg glede meg over skjønnheten i vakre blomster selv i plaskende regn, så finnes det løsninger:

SOLBÆR PÅ VÅTE SOMMERDAGER

Bilde
AT VANN ER VIKTIG vet vi, men disse mengdene, også på land? Værguder eller hvem, ta det nå litt med ro. Vi har jo hus med tak, så det går jo bra, men det hadde vært så gøy å ha litt sol og stabil varme osv, osv. Tenk på alt vi kunne gjort da.... Vi kunne plukket mere solbær og laget mere deilig solbærsyltetøy f.eks. Dette er et utvidet kulturbegrep. Oppskrift 1 kg solbær 1/2 l vann 1,2 kg sukker Tilberedning Kok bær + vann under lokk ca 10 min, eller til bærene er møre. Ha i sukker og kok det ca 1/4 time (eller til det holder geleprøven). Skum hvis nødvendig. Stell videre som annet syltetøy. Tips for å få stivt syltetøy: Tilsett ca. 1 / 2 ts. sitronsyre pr. kg bær. Du kan også bruke fortykningsmiddel – og da følger du bare oppskrifta som står på pakken eller glasset. Klikk her

DAGENS TILBAKEBLIKK

Bilde
TRADISJONER Roastbeaf er jo gammelt nytt, smaker likevel godt servert med pepperrotkrem og røstipoteter. Synes det er en lur måte å bruke opp kalde poteter og få varierte dem på. De er veldig gode Det er litt vanskelig å være helt nøyaktig i denne oppskrifta. Hør bare her: 1-2 rå poterer, 3-4 kokte poteter, en bit sellerirot eller gulerot eller søtpotet, eller løk. Litt av hvert her spør du meg, men det funker. 1 egg ,salt og pepper. Bruk en skje til å legge passe store deigbiter i varm panne .   Ligner på rislapper. Ferdig når de er gylne og gjennomstekt.

FISK INNPAKKET I FOLIE

Bilde
DET ER FISK I DAG Når vi velger flotte skiver av laks/ørret, pakker den i folie med fenikkel og løk, eller hvitløk, eller fersk ingefær i biter over, sitron, salt og pepper, serverer til en flott og gal familie, da må det bli bra. Middag i hagen hver dag, det er sommer det. Husk litt olje under fiskebitene i folien.

DRIKKE OG FINGERMAT EN SOMMERDAG

Bilde
Lekkert? Og godt. SPISE FØR MATEN Det ble en deilig dag, med sol og bading på Ula. Mormor og Hedda på bare bein helt tilbake til bilen. Det er risikosport det. Hors d'oeuvre med et lite glass calvados/mosell som aperitiff, vi gjør så godt vi kan.... nå var det neste generasjon som slo til; hun kan når hun vil.

VARME SCONES

Bilde
KAN DE STAGGE SULTEN TRO ? Bestemor må trå til med mat til sultne badegjester. Gutter på 15-16 år klarer å sette til livs utrolig mye. Er dette nok tro før middag?

MANDAGS TRIM SELV I SOMMERVARMEN

Bilde
Før uka starter! Det er ikke alltid det er like lett å komme igang, men til pers skal vi. Dette blir nok en av sommerens fineste dager, så det er like greit å få det gjort. Så vil resten av dagen være som et blankt og ubrukt ark. MIDT I GLITTRET VI STRREVER LITT Badevær kanskje!

OPPGRADERT GELE OM SOMMEREN

Bilde
GELE KAN BRUKES TIL MANGT  Barnedesserten  fremfor noen. Den kan allikevel gjøres attraktiv for et større publikum. Foreksempel mammaer og brødre. HVA GJORDE VI ? Vanlig gele, tre frosne bær i bunnen, hell over i en gjennomsiktig skål. Ha vaniljesaus i ei lita mugge ved siden, eller hell over like før servering. Pynt med mynte og de havrekjeksene som vi laget forleden.