Innlegg

Viser innlegg fra juni 23, 2013

GRATENGER ER IKKE VANLIG LENGRE

Bilde
IKKE PÅ MITT KJØKKEN I ALLE FALL I tidligere tider, med stor familie som skulle fores, var det en av de mest brukte matretter hos oss. Så fristende og lekker I dag derimot, er det veldig sjeldent jeg har den på repertoaret. Det er litt tidkrevende og krever litt planlegging. Jeg har skrevet tidligere om at jeg foretrekker matretter som kan produseres på relativt kort tid, av rene råstoffer. Det har vært en filosofi som har styrt mange av matvalgene mine. Jeg opplever nå at når noen forutsetninger endrer seg, så følger andre etter.  Når tida jeg kan bruke blir mye romsligere,  fordi arbeidslivet ikke lengere krever noe av meg, så er det klart at andre hobbyer får tilsvarende tid og oppmerksomhet. Konklusjonen er at matretter som krever lengre tid, planlegging og arbeid, har begynt å snike seg inn på kjøkkenet mitt. Da står jeg plutselig å lager fiskegrateng slik som min mor gjorde på 60-tallet. Oppskrift Denne har jeg ikke lagt til mengdeforhold på. Det blir ca og om

ERTERSUPPE AV GRØNNE ERTER?

Bilde
HAR DU HØRT PÅ MAKEN? MEN DET ER EN AV DE BESTE SUPPENE JEG HAR SMAKT PÅ LANGE TIDER Den lyser mot deg Kan ikke komme på en eneste gang jeg har laget ertesuppe av grønne erter før, det er litt uvant, men denne anbefaler jeg. Når det kommer gjester hit i sommer, trenger jeg noen nye, men ferdig utprøvde oppskrifter som det er greit å variere med. Kjente smaker med en ny vri, grønn ertesuppe er midt i blinken. Oppskrift til 2 personer 1 grovhakket løk 2-4 fedd hvitløk, finhakket smør/olje til steking 500 gr selskapserter 5 dl kjøttkraft 1 lime 0,5 dl fløte el creme fraich salt og pepper Løk og hvitløk stekes myke og blanke i smør/olje,  tinte selskapserter og kjøttkraft småkokes med løken i i ca 15 min. Hell over i en blender, ha i nye 250 gr erter og kjør til suppa er jevn, hell tilbake i gryta og kok opp med 0,5 dl fløte.Ta av varmen og tilsett limesaft, salt og pepper. Pynt med en klatt creme fraich og en kvist fersk timian. Dette smaker deilig med ferskt b

GRØNNSAKSSUPPE

Bilde
NEI NÅ HAR TRADISJONENE GREPET TAK I MEG. Når sant skal sies så har de vel aldri forlatt meg . Vi trenger å spise, men det må være enkelt å lage, billig, sunt og godt. Da er det ofte slik at gamle mattradisjoner er lurt å finne fram til. Gamle norske matretter kan treffe rett i blinken for "billig, sunt og godt". Et godt fotfeste i gode, gamle mattradisjoner har jeg helt klart. Men er det noe å klage over?  Ikke et øyeblikk mener nå jeg,  når resultatet blir så velsmakende som denne suppa. Hvis man var helt i takt med gammel skikk og  sedvane, så skulle dette være en matrett tidlig på høsten. Da kunne man endelig få tak i grønnsaker som var friske og nye. Det hadde da ikke vært tilgang på gode og friske grønnsaker på fler uker. Jo lengere nord jo flere uker. Slik var det da, slik er det ikke nå. Derfor lager jeg grønnsakssuppe når lysten tilsier det og denne dagen hadde jeg lyst på dette. Oppskrift til ca 2 pers. Kok opp 1,5 l kjøttkraft, fra buljongterning