Innlegg

Viser innlegg fra januar 18, 2015

MØRLEFSE MÅ MED, VI ER VEL I LEFSENES HJEMLAND?

Bilde
TJA JEG HAR I IALLEFALL SMAKT OG SETT FLERE LEFSETYPER ENN JEG KAN HUSKE De jeg kan forholde meg enkelt til, er nok dem jeg kan bake selv. Da blir det jo ganske begrenset. Det vil egentlig si at den jeg skriver om i dag er den siste av dem jeg kan lage og har erfaring med. Den lefsa som er enkel å lage, som skal ha fyll og som ofte blir servert på et kaffebord til selskapeligheter.  De lukter og smaker deilig og nå er det klar til smaksprøven Mørlefse er ei tykklefse som stekes i ovn og er derfor et godt alternativ når man som ikke har takke. Selv synes jeg mørlefse er veldig godt, myk og behagelig på konsistens. Oppskriften er til 6 emner på ca. 20 cm i diameter, eller eventuelt 4 om man ønsker større lefser. Ønsker du lage en større porsjon som du legger i fryseren er det bare å doble oppskriften til du har riktig. Oppskrift 2 dl rømme 2 dl kulturmelk 0,5 dl sukker 0,5 dl sirup 2 ts hornsalt ca. 500 gr hvetemel Fremgangsmåte:  Visp rømme, kulturmelk, sukker og

MENS JEG SNAKKER OM LEFSER

Bilde
SÅ KOM JEG PÅ DE TYKKE HVERDAGSLEFSENE FRA MIN BARNDOM De er laget av brøddeig og var i mitt barndomshjem et biprodukt av den hverdagslige brødbakingen som foregikk 2-3 ganger i uka.  Det nordnorske navnet var klappkaker, sikkert en eldgammel overlevering fra tidligere tider der deigen ble klappet flat og stekt på ei takke i ei grue. Hva er det jeg snakker om? Jo, s må runde lefser kjevlet ut av  en grov brøddeig. Slik så de ut på kjøkkenbenken min her forleden De skal heve litt etter utkjevling, da får man best resultat. Mitt lille forsøk Oppskrift 3 dl ekstra lett melk ca 20 gr fersk gjær 0,5 ts salt 50-60 gr smør  omtrent like deler hvetemel og grov sammalt hvete Løs gjæra opp i bollen, med 0,5 dl kald melk. Smelt smøret i en kjele, ha i melken og varm forsiktig opp til 35-36 C. Hell dette over melk/gjærblandingen i bollen. Melet har jeg ikke mål på, det må bli nok til at deigen er passe til å bearbeide. Jeg starter med grovt mel først og så har jeg i salt

POTETLEFSE PÅ DEN GAMMELDAGS MÅTEN

Bilde
ELLER KANSKJE JEG SKAL SI PÅ NORD-NORSK MÅTE? Så er jeg igang igjen med å utforske gamle, tradisjonsrike oppskrifter og smaker. Kanskje det og er en på minnelse til andre bestemødre som hadde dette som en del av hverdagen engang i tiden, men har glemt det litt bort. Føler på mange måter at jeg har vokst opp i et potetland eller åker. Det er noe kjært og hjemlig over den knollen. Den dagen jeg kjøpte en pose poteter på butikken og det sto dyrket i Saudi Arabia... da ble jeg skikkelig oppskaket. Tanken på at vi flysender poteter fra andre enden av verden, slik at vi skal ha nok. Veldig merkelig. Vi kunne vel i det minste dyrket poteter slik at vi har nok til oss selv. Tenkte jeg da. For meg er det morsomt å finne ut om det som var smakfullt og godt i gamle dager, står seg i vår tid  og . Denne gangen er det altså potetlefse. I min barndom var det en nytelse og lekkerbisken. Hvordan  vil den passe inn nå? Det er det jeg vil finne ut. Det er noe trygt over poteten De s