Innlegg

Viser innlegg fra august 28, 2016

BECHAMEL SAUS

Bilde
ELLER SOM VI ELLERS KALLER DEN; VANLIG HVIT SAUS, Den som "alle" voksne mennesker kan lage. Den ser ut som fløyel og silke, og slik kan den smake og. Kan du dette så har du basiskunnskap som er god å ha Denne sausen brukes til gratenger, suffleer og til og med fløyelsgrøt, hvis noen husker den. Man kan lage den til sennepssaus eller vaniljesaus. Hvit saus(Bechamel) 4 dl helmelk 60 gr smør 1 ss hvetemel evt 20 gr blåmuggost(valgfritt) 1/4 revet muskatnøtt 2 egg salt/ pepper For oss som har laget mat i noen år, for ikke å si årtier, er hvitsausen en veldig viktig basiskunnskap. Den brukes til svært mye. Derfor kan det være lurt å kunne grunnoppskrifta. 60-70 gr margarin el godt smør smeltes,  IKKE  brunes. Ta av varmen og ha i 1-2 ss hvetemel. Bland dette godt. Sett gryta over varmen igjen og spe med helmelk, mens du rører hele tida for å unngå klumper. Konsistensen skal være fløyelsmyk. Dette er basen. Fra dette utgangspunktet kan du variere krydder

FISK, NEI DET HAR JEG IKKE TENKT Å BLI FERDIG MED

Bilde
JEG BLIR ALDRI DET. DET JEG TRENGER ER Å VARIERE MER. Til denne middagen vil jeg bruke  torsk. Den lekre, hvite flakete torsken som hører med til de eldste mattradisjoner her til lands. Andre hvite fiskesorter kan brukes, steinbit for eksempel. Tidligere har jeg holdt meg innenfor tradisjonene. Det vi si at hos oss har det gått i koking og steking, jeg har brukt klippfisk,(salt tørket torsk), lettsaltet torsk og avkokt torsk. Litt snevert vil du kanskje si, men det er dessverre sannheten. De skjelne besøkene på kjøkkenet av makrell, kveite og rødspette regner jeg ikke med. De blir aldri hverdagslig. Nå er jeg klar til å få fisken over i ei form med tomater og annet godt. Dette kan jeg love er nydelig Oppskrift til 4 personer 800 gr skinn og benfri filet 1 ss salt 1/2 sitron Tomatsaus 1 stk løk 2 fedd hvitløk 1 paprika 1/ liten chili 2 ss olje 400 gr hermetiske tomater, finhakkede frisk basilikum salt/pepper Stekeovnen settes på 200 C og torskefi