Innlegg

Viser innlegg fra mai 26, 2019

VÅRKAVALKADE

Bilde
 I ÅR ER VÅREN KJØLIG MED PASSE DOSER  REGN. Det merkes på naturen, den trenger litt tid på å komme seg etter den harde, varme tørkesommeren i fjor. Det har vært varmt tidligere i månedskiftet mars/april, men nå er det, til glede for naturen og meg kjøligere. Ja, jeg vet andre har andre behov, men jeg får snakke for meg. Av forskjellige grunner så har den store runden jeg har hatt hvert år med å fjerne vårens ugress, den har blitt utsatt, men nå er jeg igang.  Her hos oss er det en ugress plante som overdøver alt, og som har vokstkraft nok til å kvele de fleste planter. Det er den forhatte Skvallerkålen, Tyskerkål eller Hanefot.  Vi har inngått et kompromiss Svallerkålen og jeg, den får vokse noen uker til den er lett å få tak i for meg, og så fjerner jeg alt over bakken. Det som er under jorda er helt utenfor min kontroll. Da holder den seg rolig i flere uker. Den er her på bildet under, og midt inni står en av liljene mine. Her må det handles raskt. Frodige og friske

KAN EI LAMMEGRYTE MED URTER FRISTE?

Bilde
DETTE ER EN KLASSISK LAMMEGRYTE.  DEN INNEHOLDER BARE DE GODE, GAMMELDAGSE, ROTNORSKE, ROTGRØNNSAKENE På kjøkkenet hos oss står et av mine mest brukte redskap, et stort fryseskap. Iblant har jeg en avising, vaske, lete og rydderunde.  Har du fryseboks eller skap selv, så vet du at ting kan bli liggede litt lenge. På min runde denne gangen kom en pakke med fårekålkjøtt for dagen. Fårekål nå i mai? Nei, det fristet ikke, men hva med ei enkel gryte med vanlige rotgrønnsaker? Som tenkt så gjort, og det ble en herlig gryte som passet fint på en litt kjølig og forblåst maidag Leirgryta mi henger ennå med og gir lettvinte og nydelige gryteretter Oppskrift 600 gr poteter 3-4 stk gulrot 1 løk 1 stor bit sellerirot 4 ss raps eller solsikkeolje 1 kg fårekjøtt 2 båter hvitløk 3 ss hvetemel salt/pepper 1 l vann Krydderbukett 1 stk purre 2 kvister frisk rosmarin 3 kvister frisk timian  2 dusker løpestikke Pakk sammen en krydderbukett, bruk den grønne delen av

PONZUSAUS, EN DIP FOR SASHIMI ELLER KANSKJE VÅRRULLER

Bilde
WOW, HER ER JEG NOK UTE I ET UKJENT LANDSKAP. Når jeg en gang iblant spiser ute på restaurant og bestiller  sushi, maki eller sashimi , serveres den med en saus som heter Ponzusaus. De gangene har jeg tenkt at dette er en saus jeg liker, og neste tanke har vært: dette må jeg prøve å lage selv. Det er slike tanker som fører til nye smaker på kjøkkenet og nye innlegg på bloggen. Legg til bildetekst Og her kommer  Oppskriften: 0,5 dl soyasaus 1 ss revet ingefær 1 ss honning 1 ss riseddik el hvitvinseddik saften av 0,5 lime 0,5 finhakket rød chili pynt fisken med  1 liten bunt finkakket korianderblad og  kanskje granateple kjerner. Alt dette blandes, står i 1-2 t før man serverer den.  Rimelig enkelt ikke sant? Selvsagt må man like denne japanske matretten som har bredd seg i hele verden.  Vi er veldig glad i dette, og spiser det så ofte vi kan.  Denne sausen var og en innertier. Sterk, skarp og nydelig. Klikk her for flere dipper eller sauser.