Innlegg

Viser innlegg fra april 28, 2013

HAGEN VÅR

Bilde
DER HAR VINTERENS HERJINGER SATT SPOR. Løkplantene trives og er i blomstring, men det er verre med de litt sartere vesnene jeg har satset på. Nå tenker jeg i denne omgang på roser. Kontraster Av de 15 forskjellige rosene jeg hadde i hagen, så ser det nå ut til at to har overlevd og at jeg må tenke helt nytt på flere steder i hagen. Tristest er det med Austin-rosene som duftet så deilig.   Dem kommer jeg til å savne. Du vet at roser kan ikke plantes der det har stått roser før, i alle fall ikke på mange år. Det skjer noe med jorda. Dette kommer til å bli dyrt. klikk her for vårbilder fra andre år.

POTETEN ER MED

Bilde
I MITT LILLE KORSTOG FOR EN HYGGELIG HVERDAG Du ser vel at det ikke trenger å være så mye som tilføres før vi føler at vi har vært med på noe mer og hyggeligere enn vanlig. Rødt eller sort var valget Disse kom jeg over på en lavprisbutikk i Nederland, 20 kr stk. Litt spesielle og artige. Kanskje går de til suppe neste gang. Eller hele poteter eller noe annet jeg kommer på. Denne gangen brukte jeg dem til å bake poteter i med lokket på. Jeg skar potetene i båter( bare for å variere)  krydret med hvitløk, salt og pepper, en 2 ss rapsolje, inn i stekovnen 180-200C i 20-30 min. Ta dem ut og stikk i den underveis. Steke/koketiden kan variere. Jeg brukte varmluft. Obs: Poteter har samme koketid nesten uansett størrelse.Prosessen hos poteter er at celleveggene sprenges ved 100C, i ca 20 min. Mindre biter går ikke fortere som hos feks kjøtt.

FISK MED FENIKKEL IGJEN

Bilde
I MITT LILLE KORSTOG FOR EN HYGGELIG HVERDAG Du ser vel at det ikke trenger å være så mye som tilføres før vi føler at vi har vært med på noe mer og hyggeligere enn vanlig. Rødt eller sort var valget Disse kom jeg over på en lavprisbutikk i Nederland, 20 kr stk. Litt spesielle og artige. Kanskje går de til suppe neste gang. Eller hele poteter eller noe annet jeg kommer på. Denne gangen brukte jeg dem til å bake poteter i med lokket på. Jeg skar potetene i båter( bare for å variere)  krydret med hvitløk, salt og pepper, en 2 ss rapsolje, inn i stekovnen 180-200C i 20-30 min. Ta dem ut og stikk i den underveis. Steke/koketiden kan variere. Jeg brukte varmluft. Obs: Poteter har samme koketid nesten uansett størrelse.Prosessen hos poteter er at celleveggene sprenges ved 100C, i ca 20 min. Mindre biter går ikke fortere som hos feks kjøtt.

HIMALAYAN HUIS+ LAM I FORM

Bilde
INSPIRERT AV ET VELLYKKET BESØK PÅ INDISK RESTAURANT I NEDERLAND Der fikk vi både lam og kylling i forskjellige sauser og med forskjellig krydder i en atmosfære av gjestfrihet og velvære. En av de beste. Litt av utvalget Da tenkte jeg på den kyllingforma jeg lager her hjemme. Den kan godt oversettes fra kylling til lam . Så tenkt så gjort. Ikke akkurat eksotisk infdisk mat dette, men ei god lam i form. Alle bitener av kjøtt, tomat, squash, sopp og løk legges utover i ei passe ildfast form med lokk. Hvor mye er ganske umulig å si, avhenger av hvor mange som skal spise, vil du ha mye kjøtt eller mye grønnsaker? Denne gangen hadde jeg mye tomater og lite sopp. Den ble litt syrlig til rødvinen, men det kan man regulere selv. Pass på å ha med både squash ofg tomater for de lager veske i bunnen av panna. Til to personer brukte jeg ca 1/2 kg lam i biter. Har du benfritt kjøtt så går det litt mindre. Deretter saltet, pepret og rosmarinet jeg så mye som jeg tenkte var nok. G

BLIR IKKE SÅ FORT FERDIG MED NEDERLAND

Bilde
KEUKENHOF, TULIPANPARKEN VAR ET SKUE HELT FOR SEG SELV. Dette er parkens egne bilder På grunn av den sene våren var alt ikke helt slått ut i blomster. noen få steder kunne man få en følelse av hvordan det kunne være. Den var litt skuffende, men du vereden for en park og så flott å gå der. Kan nok være at vi tar turen igjen. Dette er bilde jeg tok I landsbyen Alsmeer, nær Amsterdam og  Schipool bodde vi. Der var et artig museum om gamle planter og dyrkningsmetoder mellom kanalene der for 150-200 år siden, fasinerende. Inngangen er ikke så pragende Kanaler på alle kanter Man får hakeslepp De var tydelig kunstnere i å beskjære og å bøye naturen etter vår vilje. Ville du tro at man kan få en vanlig syrin til å ha denne størrelsen og fasongen. Beskjært og tilpasset over mange år. Bare et av de mest forbløffende ting de hadde. Der var feks geraniumplanter fra ca 1870 tallet. Den ble det tatt avleggere av og lagt ut til salg.

SÅ VAR EN LITEN VÅRFERIE OVER

Bilde
EN TUR MED KULTUR, HAGE OG KJØKKEN I HOVEDSETET Amsterdam, Rijksmuseum og Keukenhof var hovedmålet. Det ble selvsagt mye mer. Våren var ikke helt på plass der heller. Trærne ble faktisk grønne mens vi var der. Starten gikk i Rijksmuseum. Vi konsentrerte oss om 1600-1700 tallet. Overveldene, storslått, med utstillinger av eventyrlige rikdommer og malerier som du mister pusten av. Google har fine bilder. Klarte å slette endel av egne bilder, da er det godt å ty til Google. Det var helt umulig å klare å se på så mye mere. En gang i uka i et år eller to og man vil begynne å få med seg følelsen og kunstopplevelsen i de forskjellige objektene. Blomsterstykke Jan Huisum 1683-1775 Pieter Claesz 1627 Jan Huysum Johannes Vermeer 1632-1675 Vi er fremdeles berørt av alle, disse pluss hundrevis av andre bilder vi så og ikke så. Kunstgjenstandene i de andre utstillingene nevner vi ikke her. Tenker du heller må reise selv for å se. Vi var u