Innlegg

Viser innlegg fra juni 14, 2015

BRØD, VANLIG NORSK, GROVT HVERDAGSBRØD

Bilde
SELV IKKE DET FÅR JEG TIL SLIK AT JEG BLIR FORNØYD Brødbaking og jeg er ikke helt på vennskapelig fot. Det er ikke godt å si hvorfor, jeg har mine teorier, men de skal jeg ikke trøtte deg med.  Det er mange år siden den aktiviteten ble lagt på hylla. Tanken var at verden er full av smakfulle, ordentlig, gode brød  laget av fagfolk. Så hvorfor skulle jeg prøve på noe som gav et mye dårligere resultat, hver gang? Det tenkte jeg. Dessuten spiser vi lite brødmat. Argumentene har stått i kø. Allikevel kjente jeg at nederlaget gnaget litt. Derfor forsøker jeg av og til  i all stillhet . Mens jeg leste en avis, kom jeg overraskende over en oppskrift på grovt brød.  Tiden er inne for et nytt forsøk, tenkte jeg. Oppskrift 1 del Bløtlegging: 210 g sammalt rug, grov 125 gr lettkokt havregryn 4 dl vann 2 del Baking: 450 gr hvetemel 10 gr salt 25 gr fersk gjær 1 ss honning 1 dl kefir Vann til pensling, havregryn el. sammalt rug til pynt. Dag 1. Rugmel og havregryn blandes med

SESONGSTARTEN PÅ RABARBRAEN

Bilde
DET BLE EN ENKEL RABARBRAKOMPOTT Den første smaker alltid best. Så kan man kose seg utover mot St. Hans, med supper, sorbeter, grøt og kanskje syltetøy. Deretter begynner den jo å bli litt trælete og ikke så attraktiv. Det er ikke slik ennå, vi koste oss med en lekker liten dessert som Andreas Viestad i Dagbladet skrev om. Noe så vakker En veldig forenklet måte å tilberede rabarbra på. Forskjellig fra barnelærdommen. Oppskrift 500 gr blanding av jordbær og rabarbra 1/4 vaniljestang el 1/2 ts vaniljesukker. 1,5 dl sukker el. mer Ha finkuttet frukt, sukker og vanilje i en kjele, la dette stå i 5-10 min slik at sukkeret begynner å gå i oppløsning og litt saft kommer ut av frukten. Varm dette opp over svak varme. Først blir det sirupsaktig, kok videre til du har en grøtete masse. Du bestemmer selv hvor lenge dette koker. Har du dårlig tid må du kanskje ha i noen ss vann slik at dette ikke brenner seg. Som du ser serverte jeg med en klatt vanilje kesam, ei lita skål med

MARINERTE KYLLINGVINGER/BRYST

Bilde
EN ENKEL LITEN SNACK FOR VARME SOMMERKVELDER MED BARN OG BARNEBARN Enten du griller ute eller du legger den til grilling i stekeovnen, så er dette smakfullt og litt annerledes.  Først laget jeg marinade nr. 1. Her var India på besøk Den besto av:  2 dl mager yoghurt naturell, 2 ts chilipulver 1ts gurkemeie 1 ts cummin 1 ts paprikapulver Rør rundt, bland godt og legg kyllingvingene, låret eller bryster godt nedi. Så laget jeg marinade nr. 2. Denne var sterkest Dette er oppskriften på den: 1 sitron  saften av 2 fedd hvitløk 1 ss revet ingefær 1 chili 1 dl olje Sørg for at kjøttet er helt dekket av marinaden. Marinade nr.3 ble med skam å melde kjøpt i pose, den smakte American barbecue. Godt det og. Kjøttet lot jeg stå i 4-5 timer i marinaden før jeg stekte kyllingvingene på høy varme.  Alt etter hva slags kjøtt du velger og hvor store biter du har, du må regulere både varmen og steketida etter det. Ren fingermat Vi valgte å servere vingene med p

HAGEN SPRER LYKKE

Bilde
I ÅR SOM TIDLIGERE ÅR Bare se her, det er så vakkert ved murkanten, hvor rosehagtornbusken og sibir irisene rammer inn utsikten til sitteplassen på det øverste nivået. Der en limegrønn tuja og store frodige marikåper hersker borterst i hjørnet. Sibiriris Og alle hjerter gleder seg over å være tilstede i denne skjønnheten Der foregår en del andre ting i hage og, for å se de alternative bruksområdene av hagen vår, klikk her

FISKEGRYTE MED EN ASIATISK VRI

Bilde
HVA SERVERER MAN NÅR VOKSNE MENNESKER VIL MØTES FOR Å SNAKKE OG HYGGE SEG EN KJØLIG FORSOMMERKVELD? Når man ikke har lyst til å bruke all verdens tid og penger på maten, når den skal være lett å servere, når den helst ikke skal flyte over av kalorier, men vi blir jo sultne og vi vil jo ha mat, vi vil jo ha smak og vi er jo veldig glad i sterk mat. Denne søndagskvelden ble løsningen ei fiskegryte med asiatisk smak. Kunne jeg ha brukt mer gurkemeie? Man kan jo spørre om hvordan definerer jeg asiatiske smaker? For meg er det bruken av søtt, surt og sterke krydder som avgjør om den kan kalles asiatisk. Smaken av koriander er og avgjørende for meg. Du får se på oppskrifta, kanskje prøve den, så skjønner du hva jeg mener. Fiskegryte el suppe Oppskrift til 4 prs. 5-600 gr renskåret fiskTorsk/sei/ørret/laks 3 gulrøtter 1 løk 1 liten fenikkel 4 poteter 1 ss revet fersk ingefær 2 fedd hvitløk 1 chili 1 stilk brokkoli 3-4 vårløk 1 pott med fersk koriander 1 boks kokosmel

KULTURELL WEEK-END

Bilde
DET HAR VI OG VÆRT MED PÅ,  I DEN TRAVLE OPPSTARTEN PÅ JUNI MÅNED. Når tjukke slekta kaster opp en ball, så griper vi den gjerne og lar den fyke videre.  Denne gangen var ballen et par billetter til musikalen Chicago på Oslo Nye Teater. Hotellrom ble bestillt og vi "toget " til hovedstaden. Ei fantastisk flott danse- og sangforestilling. Hva de skuespillerne klarte av akrobatiske dansenummer og av fantastiske syngenummer er bare å beundre.  Musikken er jo og så sprek og oppjazzet at bare det var en fryd. Ikke lov å ta bilder etter at forestillingen var startet Etter råd fra en der nærværende sønn, dro vi til en liten enkel tapasresturant i nærheten av Litteraturhuset, der avsluttet vi og natta med ei flaske vin til. Du store hvor mye godt vi fikk for pengene Det var ei særdeles hyggelig helg. Takk til ei lillesøster med initiativ.