Innlegg

Viser innlegg fra desember 14, 2014

GRISSINI ELLER BARE BRØDPINNER PÅ NORSK

Bilde
JEG GÅR FOR DET ITALIENSKE NAVNET, GRISSINI. DET ER JO DET DET ER. Aperitif nå på fredagen er litt dempet, julestria vet du. Eller kanskje bare en viss følelse av måtehold sånn rett før jul. Har det noe med gamle tanker eller følelser av fastetid mon tro? Vanskelig å svare på, har aldri hatt et aktivt forhold til sånt, men man vet jo ikke hva underbevisstheten driver med.  Min bevisste del gjør klar for en julefeiring  med både gode norske tradisjonelle matretter og spennende nye smaker .  Grisiniene er så gode at de godt kan være med på et tapasbord eller et middagsbord. Klar for lagring Oppskrift 75 gr smør 125 gr hvetemel 75 gr finrevet cheddar 2 ss finrevet parmesan en klype sennepspulver(kan utelates) 1,5 ts kajennepepper 2 ss kaldt vann melk til pensling Valmuefrø eller sesamfrø Mel og smør kjøres i kjøkkenmaskin til det ser ut som brødsmuler, bland inn ost og krydder. Tilsett vann til en glatt deig, kanskje litt mer enn i oppskriften. Deigen blir litt

BERLINERKRANSER

Bilde
DU KJENNER KANSKJE DISSE SMÅ TØRRE SOM HAR ET VISST RYKTE? ET RYKTE SOM VANSKELIGE, MEN LEKRE. Hos oss har behovene forandret seg etter som årene har gått. De sju sortene blir det ikke. På mitt kjøkken og for denne kokken er det viktig å bruke sin sunne fornuft. Nesten like viktig som tradisjonene. Noen i familien må si:" Den eller de kakene liker jeg, kan vi lage det?" Å lage kaker for å pynte fat og så kaste dem, passer dårlig for meg.  Dessuten har vi som feirer jul sammen fordelt litt av jobben mellom oss. I  dag har jeg laget de beryktede og vanskelige Berlinerkranser. Men de smaker jo så lekkert. De ser jo så lekre ut, en smakfull munnfull for voksne damer som liker dessertvin, portvin eller madeira. Da kommer de til sin rett. Oppskrift på Berlinerkranser 2 hardkokte eggeplomme 2 rå eggeplommer 125 gr sukker 250 gr godt smør 300 gr hvetemel  Til pensling 1 eggehvite 1 dl perlesukker Kok eggene i 8 min til hardkokt. Gni de hardkokte eggeplommene og bland

JULENS STORE FRUKTKAKE

Bilde
HVERT ÅR SIDEN TIDENES MORGEN ELLER DEROMKRING, HAR JEG LAGET EI FRUKTKAKE TIL JUL. Det har vært en av mine mest urokkelige tradisjoner. Den samme fruktkaka fra Lødingen hvert år. Vel, kaka var ikke fra Lødingen, men henne jeg fikk oppskriften av bodde der. I år har jeg tenkt annerledes. Nå vil jeg prøve ei oppskrift som har hentet ideer fra både her og der. Med ideer fra engelske fruktkaker og det indre arkivet jeg bærer på, også kalt erfaring. Så har jeg rørt dette sammen til ei aldeles flott julekake. Først var den sånn  Så ble det sånn Den nye lekre silikonforma mi liker jeg, det er noe med fargen. Oppskrift 250 gr brunsukker  250 gr Bremyk (Smør eller margarin) 1 ss mørk sirup 5 egg 1 ts kardemomme 1 ts kanel 0,5 ts nellik revet muskat 300 gr hvetemel 0.5 ts bakepulver 500 gr tørket frukt 1,5-2 dl portvin eller sherry 1 appelsin 100 gr valnøtter Legg all tørket frukt i bløt i portvin eller hva du velger, minst et døgn i forveien. Rør sukker