Innlegg

Viser innlegg fra mars 30, 2014

ERTERSUPPE KOKT PÅ LETTSALTET SVINEKNOKE

Bilde
VÅRVÆRET OMBESTEMTE SEG OG MENNESKER OG PLANTER HUTRER. ET NORDISK TRADISJONELT VÅRVÆR FÅR MEG TIL Å TENKE PÅ TRADISJONELT VIS. Når nettene igjen byr på -C, når sola blir borte og det regne og blåser, da er det godt med noe som varmer. På engelsk har de noe de kaller comfort-food. Vi kan kanskje kalle det trøstemat. Det er ikke krevende å spise eller servere, det er lett å lage og så smaker det godt av barndom og gamle dager og kanskje en porsjon trygghet. Du bruker kanskje ferdige poser med ertesuppe? Det smaker godt og er fint å ty til når tiden er knapp. Her har jeg en oppskrift på hvordan man gjør dette på den gamle tradisjonelle måten. Først legger du ertene i bløt over natten, Svineknoke salt eller røkt, Oppskrift: 250 gr gule erter 2 l vann 1 stk svineknoke 2 stk gulrøtter 1 stk sellerirot 1/4 stk purre 2 terninger grønnsaksbuljong Knoken kokes i forkant i egen gryte, avkjøl og fjern skinn, ben og fett.  Legg som sagt ertene i vann over natta, sil de

TERIYAKI ER EN SMAKFULL OG ENKEL DIP/SAUS

Bilde
JEG BRUKER DEN HELE TIDEN TIL FORSKJELLIGE RETTER En av de asiatiske smakene jeg elsker. Hvis du lager vårruller eller kjøper dem så er Teriakisaus et must. Hvis du har svinekjøtt (Filet eller kotelett), kyllingkjøtt eller ørret, laks, p asta eller nudler . Denne sausen passer. Masse gode smaker her Oppskrift 2 dl soyasaus 1 dl vann 3 lime 1 stilk sitrongress 1/2 rød chili 1 hvitløksfedd 2 ss brunt sukker 1 ss hakket ingefær 2 ss ristet sesamfrø 2 ss fersk koriander 1 ts maizenamel Rens og hakk chili, ingefær, sitrongress og hvitløk i biter. Ha alt i ei gryte med soyasaus, vann, brunt sukker og limesaft. Kok dette i 10 min og mos alt med stavmikser. Sil massen og la koke opp og tykne med maizenamelet.  Rett før du serverer tilsetter du fersk hakket koriander og ristede sesamfrø. Sausen skal være kald før den serveres. Dypp og smak og hell over, hva som helst, dette er en av de beste. 

DET BLIR NOK MEST HAGE FRAMOVER.

Bilde
DET ER ÅRSTIDEN HVOR MYE ER PÅ GANG DER En liten tur rundt i nærmeste nærmiljø, det vil si hagen, og dette er å regne som et referat fra møtet jeg hadde med våren i min hage i går.  Den første jeg sjekket var Forsytiaen. Du vet den busken som blomstrer med gule strålende blomster, lenge før bladverket kommer. Den er som oftest den eneste som blomstrer i hagen på denne tida, når løkplantene visner.  Den er en av mine favoritter. Det er ikke mye, men bare vent Den er helt klar til å slå ut i full blomst, det er en fare for at det kommer en oppdatering. Det er ikke mange løkplanter i min hage. De som er der gjør derimot mye av seg. Disse kler hverandre veldig godt. I forkant av bildet er de lyse lodne bladene til Lammeøre. Unger elsker dem fordi de er så deilige å ta på.  Den blå Scillaen eller Russeblåstjerne sprer seg friskt, den dør ikke ut, men lyser opp over alt. Påskeliljen derimot har hatt en kraftig tilbakegang. Sant og si så er det bare to tre igjen i hele hagen.

Å FULLFØRE GAMLE JOBBER ER GODT

Bilde
DET ER DESSVERRE SLIK AT NOEN JOBBER TAR TID Denne jobbe startet jeg med i mai for to år siden. Ja, det er bare å innrømme, vi er på overtid. Kan jo kanskje finne noen unnskyldninger med mye regn, reise hit og dit, ei klatrerose som vokser, men det har vært litt pinlig.  Nå derimot, kan jeg vise fram før og etter- bilder. Det er litt deilig. Åhh, nei slik kan det ikke være. Slik så det altså ut senest i formiddag, til skam og skjensel. Vi har foretatt en hard beskjæring av klatrerosa, men heldigvis kunne vi beholde noe og allikevel komme til med malerkosten. Det var bedre tenker jeg Unntatt forarbeidet, det besto av å beskjære den stakkars klatrerosa og å finne fram det jeg trengte av stiger og maling og maleklær, å så tilslutt ut å kjøpe nye  koster, og så var jeg klar.  Den malerjobben tok bare ca to timer.  Sånn går det når fruen eller alt etter dags form og kalt sjefen i huset, gjør jobbene selv.  Spør du om jeg er fornøyd? Hvis ikke, så burde du det, for jeg

RIBBE RETT FØR PÅSKE???

Bilde
JA, DET ER KANSKJE LIKE GREIT Å FÅ DEN UNNA FØR PÅSKE? Det har seg slik at vi må tømme litt ut av den store fryseren vår. Det blir alltid liggende mat som fort kan bli dårlig smak på hvis de får være i fred for lange. for tiden driver jeg et slikt lite prosjekt som jeg kaller "tøm fryseren".  Det er de rareste ting som dukker opp, en liten bit ribbe. Passe til middag for to, men har vi egentlig lyst på juleribbesmaken nå? Det tror jeg ikke. Ikke i det hele tatt, men jeg har en ide.  Passe fordeling mellom kjøtt og fett Oppskrift: 1 ribbe (størrelse er uvesentlig) stjerneanis fenikkelfrø timian  hvitløk hel sort pepper grovt havsalt Når ribba er tint, ruter jeg den som vanlig. Timian, stjerneanis, fenikkelfrø hvitløk og pepper knuses i morteren og gnies inn i ribba på begge sider.  Så legger jeg den på ei seng med grovt havsalt. Der får den ligge i 1-2 døgn før jeg tar den opp og steker den slik jeg vanligvis gjør. Stekemåten min: Forvarmet ovn 120 C 2