Innlegg

Viser innlegg fra august 16, 2015

BETYR KOMPE NOE FOR DEG? DET GJØR IKKE DET FOR MEG

Bilde
DET ER EN AV DE MATRETTENE JEG IKKE LIKER. Så ville skjebnen eller noe sånt, at akkurat det er en av livrettene til min flinke ektemann. Du vet, han som er smakspanel, vaktmester, selvoppnevnt oppvaskhjelp, umulius og alt annet en ektemann skal være. Han elsker kompe, sørlandskompe. I den grad at det ville være umenneskelig å nekte ham det. Men han må lage dem selv. Og det gjør han med fryd og glede. For ikke å snakke om hvilken fryd han spiser dette med.  Mat for menn  For å få ei skikkelig opskrift måtte jeg ty til gode gamle Ingrid Espelid Her leste vi teksten Kompe, kumle, raspeball, ball, knot osv, osv jeg tror hver bygd har hatt sin egen variant. Jeg har skjønt at her opererer de forskjellige landsdeler med vidt forskjellige fremgangsmåter også, ikke bare forskjellige navn. Det som er likt er disse store bollene av mel og poteter med eller uten kjøtt. Jeg tror han stoler på Ingrid Espelid: Oppskrift for 4 1 kg rå poteter 2 dl byggmel 11/2 dl hvetemel 1 ts

FRA APPELSINSAUS VIA FANTASIHAGE TIL BAROKKT MUSIKK MÅLTID

Bilde
HVA JEG SNAKKER OM? JAMMEN KAN DU LURE. EI HELG ER TIL ENDE OG BEGERET VÅRT ER FULLT. Fantastisk vær, det beste selskap og mange fabelaktige opplevelser. Med innflydde gjester fra Nordland og værgudene i godlaget så ble helga veldig vellykket. Kick-off i hagen med champagne og litt å bite i før vi fikk manipulert oss inn til middagsbordet. Sprengt andebryst med appelsinsausen over alle appelsinsauser, litt eple/rødløk kompott og søtpotetmos gjorde ikke opplevelsen noe mindre. Med en Bordeaux  fra 2009 i glassene så var vi ganske lykkelige. Oppskrift på Appelsinsaus 1/2 dl  hvitvin   (kan eventuelt erstattes med kraft) 1/2 dl kyllingkraft 1 1/2 dl nypresset appelsinjuice(ca 2 appelsiner) 2 ss balsamicoeddik 2 ss smør(kan utelates) Andefett fra andebryst eller kan kjøpes på Menybutikkene. Har de ikke så bestiller de. Appelsinsausen lager du i stekepannen, med resten av andefettet. Tilsett hvitvin og appelsinjuicen og la det koke inn noe. Ha deretter i kyllingkraften o