Innlegg

Viser innlegg fra november 16, 2014

GODT GAMMELDAGS BRØD

Bilde
FOR OSS SOM TÅLER HVETEMEL, ET BRØD UTEN SNEV AV SPELT Men først sagaen om hvordan det gikk til.(Uten betydning for det ferdige resultat) Her i huset er vi litt splittet når det gjelder det med brødmat. Den ene delen er svært glad i brød når som helst, så ofte som mulig, i hvilken form som helst og proteiner er ganske unødvendig. Den andre delen er kresen når det  gjelder brød, vil ikke ha det for ofte, er nøye på smaken og konsistensen og bytter det når som helst ut med proteiner. Den andre delen har litt ekstra makt fordi det er kokken i huset, altså meg. Nå skjønner du kanskje hvorfor brødbaking ikke har fått større plass i mitt arkiv og min daglige matlaging. Jeg har for å være helt ærlig foretrukket de gode kjøpte bakervarene som fins, Vi bor 150 m fra en utmerket baker, og jeg har ikke forstått poenget med å bake brød.  Jeg kan det jo heller ikke, tar for mye tid,  har ikke gode oppskrifter, de jeg smaker hos andre passer ikke min gane, og pass på karbohydratene osv, os

HØSTENS FLOTTESTE KONSERT

Bilde
DEN HØRTE JEG PÅ PÅ SØNDAG Det er sesong for fine høst, advent og julekonserter, men den flotteste er allerede ferdig. Trist det derre, men sånn kan det gå. Vi var der, i Sandefjord kirke med Bel Canto med sangsolist, fioliner, orgel og piano. Koristene var avspent, de var trygge på stoffet og lyden som kom ut var himmelsk. Repertoaret var nytt og gammelt, gamle norske norske salmer med folketoner, latinske messer, og uendelig vellyd.  Masse kakestykker, minst 40 I dag samles koret igjen for å øve til neste konsert som har et helt annet reportoar. De skal ha pause med kaffe, men jeg tviler på at noen har orket å bakt kake til kaffen. Men kake til kaffen er det minste de har fortjent. Litt feiring må de få, så jeg bakte i formiddag ei tradisjonell sjokoladekake, så får koret inntektene av å selge stykkene til 5-10 kr stykket. Sjokoladekake med appelsin fins i arkivet om du er nysgjerrig. NORGES KORFORBUND

HJEMMELAGET FLATBRØD

Bilde
WOW, NÅ ER JEG KOMMET TIL ET STED I MATLAGINGEN JEG ALDRI TRODDE VAR MULIG Gode gammeldagse flatbrød? Tanker om gammeldagse bakstekjerringer, bestemødre fra en forgangen tid osv, osv, kan være assosiasjoner som jeg har litt vanskelig for å identifisere meg med.  Det er også mulig at disse tankene står mellom meg og en ny erfaring, men jeg lover, ikke for så lenge. Veldig rart, men så spennende, og er det noe jeg ikke kan motstå så er det utfordringen i å prøve noe, for meg nytt. Man må kjevle så tynt, så tynt Det hjelper jo at jeg ved flere anledninger har smakt dette hos andre og vet at i en mer moderne innpakning så vil det gamle glede oss i framtida. Ikke mer å tenke på altså, her kommer flatbrødene. Oppskrift 100 gr hvetemel 100 gr finmalt rug  100 gr finmalt spelt 1 ts salt 1 ts finmalt karve, fenikkelfrø eller koriander smaker og godt lunkent vann Mel, salt og karve has i miksebolle, start eltekroken og spe forsiktig med vann til du har en fast deig

RISOTTO ER GODT SOM TILBEHØR

Bilde
DEN GJØR SEG TIL BÅDE FISK, KYLLING, SVIN, OKSE OG KALVEKJØTT, MEN DEN KLARER SEG HELT FINT PÅ EGNE BEN OGSÅ. Hos oss brukes den ofte som erstatning til vanlig kokt ris, den står ikke ofte som selvstendig rett, men det er nok bare vår feil. Jeg har av og til skiver av kalvekjøtt i frysen, som oftest lager jeg en Osso bucco av det.  Den finnes det mange oppskrifter av, men  variasjonene er små og ofte subtile. Den oppskrifta jeg har brukt tidligere og skrevet om, den fungerer fint ennå for oss.  Tidligere brukte jeg potetmos som tilbehør, men risotto har overtatt den plassen.  Smaker godt selv om tomater er utelatt, allergi er ikke enkelt Oppskrift til 4 personer 4 dl risottoris 2 shalottløk 2-3 hvitløkfedd 1-2 selleristilker 5-7 dl kyllingkraft 2 dl hvitvin 6 små cherrytomater 0,5 dl revet parmesan 1 ts gurkemeie eller noen korn safran salt pepper persille stekeolje Finhakk løk og selleri, ha dette sammen med ris i ei varm panne og stek i olje under omrøring