HØSTLIG STEMNING

 ET SNEV AV MELANKOLI, MEN OG EN LITEN GLEDE OVER Å STARTE PÅ EI NY ÅRSTID.

Ei årstid som bringer ro og ettertanke, muligheter til samvær over en kopp te eller noe, over tid til å ta det med ro med ei god bok. Ei årstid som gleder oss med flotte naturopplevelser, noen andre enn en het, hektisk sommer.
Selv hagen har falt til ro. De rosene som remorterer er ikke lenger uten plett og lyte. De, som vi preges av et levd liv.

Men vakre er de fremdeles 


























Potteroser er ikke noe å kimse av, denne er utrolig vakker
Denne koser seg veldig inn mot muren
Det er tydelig i alle hjørner og kroker i hagen at sommeren har forlatt oss. Nå er det tid for overvokste, rotete bed, for alle de røde brune og visne plantefargene.


Heldigvis holder georginene ut ennå noen uker, det blir noen vakre buketter av georginer.



Det er georginer her og,men floksen har blomstret av. 



Årets største overraskelse og flotteste hortensia. Den ble glemt i potta si til frosten tok den og lempet inn under et halvtak resten av vinteren. Da våren kom og potta skulle tømmes og renses, sto den full av flotte skudd. For en overraskelse. Ikke nok med det, den har blomstret overdådig i hele sommer. Kanskje må den få samme behandlinga i vinter og.
Aronia eller svartsurbær, blir vakkert rød i bladverket om høsten. I år ble den ikke høstet, det er litt vanskelig å bruke de sure bærene... uansett hvor sunne de er.

Tilslutt må du kikke på de aller fineste høstblomstene mine, Blomkarse,og kaprifolen Summer snow 





Tenk at blomst, stilk, blad, og frø, alt er spisende
Den gleder oss hver sensommer og langt utover høsten. Ei gammel, stor, gryte som sto i hagen da vi kjøpte huset. Hvert år sår jeg frø rett i gryta og opp kommer de vakreste blomkarsene. I 12 somre har den lyst opp, pyntet i vaser, på fat og i salat. 

Dette er en annen av de "gamle" stolthetene mine. En stuelønn som har overlevd i ca 10-11 år. Den må overvintre på et kaldt soverom og i kjelleren. Det begynner jo etterhvert å bli en bedrift av både meg og blomsten. Kanskje vi skal sende en takknemlig tanke til han som løfter og flytter monstret.

Tatt fra verandaen Summersnow
Den gjør seg allikevel best på nært hold, de er lekre ikke sant?




Denne kaprifolen kommer sent hvert år, men hvordan den kommer er jo nesten til å miste pusten av. Mannen i huset har jobben med å binde opp de villfarende grenene slik at vi får den fine og velformede portalen vi ønsker oss. 
Uti august gir den et vell av bittesmå, hvite, stjerneformede blomster. Den er virkelig en snøfonn om sommeren.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

ANDELÅR SOM ER CONFITERTE, NOE AV DET BESTE JEG VET

KLIPPFISK ELLER TØRRFISK, VET DU EGENTLIG FORSKJELLEN?

MØRLEFSE MÅ MED, VI ER VEL I LEFSENES HJEMLAND?