KLIPPFISK ELLER TØRRFISK, VET DU EGENTLIG FORSKJELLEN?

 DET JEG TIL MIN STORE FORBAUSELSE HAR SKJØNT, DET ER INGEN SELVFØLGE AT FOLK FRA ANDRE LANDSDELER VET HVA FORSKJELLENE ER

Jeg føler altså et stort ansvar for å oppklare de mulige feiloppfatningene
Dette er ikke slik du får den i butikken
Der er den delt opp i snertne biter uten ben og skinn
Dette er det som heter klippfisk, saltet og, tradisjonelt tørket på svaberg. Idag går dette nok industrielt for seg. Portugisere og Brasilianerne elsker denne fisken. Et lite ekstra tilskudd i folkeopplysningens tjeneste: katolikker har i år- hundreder hatt mange fastedager hvor kjøtt har vært forbudt. Det er her det store behovet for vest og nordnorsk konservert fisk fikk sin store betydning. Kan vi trekke det så langt at vi sier at den katolske tro har holdt liv i den norske kystbefolkning? Nei, så langt kan vi ikke gå, men tanken er fri.

Det er og kystens tradisjonsmat

Klippfisk eller tørrfisk? Lutefisk eller boknafisk? Her viser vi deg forskjellene på de tradisjonsrike råvarene. 
Klippfisk, tørrfisk, lutefisk og boknafisk. De er alle tradisjonsrike norske råvarer som i flere hundre år har preget norsk og internasjonal matkultur, og formet mange kystsamfunn. Råvarene har en ting felles - De har sitt opphav fra den tiden verken kjøleskap eller fryseboks kunne bevare maten. Derfor er alle tørket.
De viktigste forskjellene:
  •     Klippfisk er både saltet og tørket
  •     Tørrfisken er bare tørket
  •     Lutefisken har vært tørrfisk
  •     Boknafisken er på vei til å bli tørrfisk 


Fersk og fin henges torsken på hjell

Denne fisken blir altså tørrfisk. Det er denne fisken først og fremst Italienerne vil ha, "stoccoafisso" kaller de den.

Det var tidligere bare mulig å henge opp fisken i vinterhalvåret, fordi det gikk mark i den om sommeren. Det gode seifisket om sommeren var lenge vanskelig å utnytte til fulle, fordi det ikke fantes effektive måter å konservere den på. Dette endret seg imidlertid i 1912, da den trekantede seihesja ble oppfunnet av Jens Eriksen fra  i Vesterålen. Den gjorde det mulig å tørke sei også om sommeren. Konstruksjonen holdt de to halvdelene av tørrfisken fra hverandre, slik at marken ikke fikk gode nok vekstvilkår.

Denne opplysningen er tatt rett fra wikipedia, mest fordi mitt hjemsted er nevnt.
Det har ellers liten betydning for klippfisk eller lutefiskmåltidet du måtte spise.

Til hjelp for å skrive dette innlegget har jeg som sagt søkt på nettet, både wikipedia og nettstedet"God fisk"
Klikk her for å finne mine oppskrifter på Klippfisk.

Kommentarer

  1. Stoccafisso som italienerne kaller tørrfisken er omskrevet fra det engelske stockfish

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

ANDELÅR SOM ER CONFITERTE, NOE AV DET BESTE JEG VET

MØRLEFSE MÅ MED, VI ER VEL I LEFSENES HJEMLAND?