ANDELÅR SOM ER CONFITERTE, NOE AV DET BESTE JEG VET

DISSE LEKRE, MEN KALORIRIKE  ANDELÅRENE ER MIN GUILTY PLEASURE 


Forleden oppdaget jeg andelår i nærbutikken min, du vet, Meny Sentrum, Larvik. Det fikk meg til å husket at langt inne i mitt innerste og borterste lager, der står et par hermetikkbokser med noen ferdige lekkerbiskner, klar til en middag.
Hermetikken er klar

Det var frisørdama mi som tipset meg om at confiterte andelår er å få kjøpt som hermetikk i butikken, på båten til Strømstad, i vårt naboland. Brukbar pris og jeg synes det en flott og bra løsning hvis man ikke har lyst til å confitere selv. Det har jeg prøvd før, men den prosessen er lang og krevende. Det orker jeg ikke hvis jeg kan slippe.

Altså jeg ga etter for det innfallet født på Meny og hentet fram en av de boksene. Planen for middag fredagskveld var klar. Det blir boksemat, men luksusvarianten.

Skal jeg kanskje forklare noe om "Guilty pleasure"? Jo det er fordi jeg elsker denne maten, men det er jo veldig kaloririk. Er det noe jeg ikke kan overse så er det kalorier. Konsekvensen er at dette serverte jeg sist forrige høst. Ca 1. gang pr år, men har da selvkontroll,(i det minste av og til).

Da  kommer neste problemstilling, hvordan gjorde jeg dette i fjor? Hva hadde jeg som tilbehør og hva slags saus serverte jeg. Dette var spørsmål med svar som ikke kunne hentes fra mitt indre arkiv. Alt fra i fjor er dessverre glemt.
Dessuten har jeg alltid lyst til å prøve noe nytt. Løsningen var som så ofte før; sjekk med en av toppkokkene feks. Lise Finckenhagen.


Ser ikke så lekkert ut, men tro meg, klar for å nyte
                            
Dette er midt i blinken for oss. Det er heller ikke en ulempe at med denne fremgangsmåten er det faktisk en lettvint mat.

Oppskrift

Tilbehør til Hermetiske confiterte andelår

  • 4 store confiterte andelår, andeconfit (I boks kjøpt på båten til Strømstad)
  • 4 fedd hvitløk
  • 2 stilker frisk rosmarin
  • 500 g små mandelpoteter eller andre små poteter
  • 2 mellomstore rødløk
  • 2 faste og syrlige epler
  • 1 ss flytende honning
  • 1-2 ss smør
  • balsamicosirup/glace eller rødvinsaus til servering


Kok potetene knapt møre i godt saltet vann. Hell av vannet og damp potetene tørre.
Legg lårene (med skinnsiden opp) i en ildfast form, la en del av fettet få være med. Tilsett poteter, løk delt i kløfter, rosmarin og knuste hvitløkfedd. Dryss over litt salt (husk at andelårene er ganske salte) og kvernet pepper. Stek det hele ved 200 °C i ca. 25 minutter. Vend litt rundt på potetene og løken underveis, de skal få kose seg i andefettet.
Del eplene i båter. Bruk en stekepanne og stek eplebåtene gylne og myke i en blanding av smør og honning. Bland eplebåtene sammen med løk og poteter før servering, og drypp til slutt litt balsamicosirup over den ferdige retten.
Ønsker du mere farge på lårene kan du skru ovnen over på grillfunksjonen for å gi lårene en omgang under grillen til skinnet blir sprøtt og gyllent.
Har du ennå ikke smakt dette ennå, så har du gått glipp av noe. Prøv selv da vel. 

En riktig kraftig, smaksrik vin passer godt til, jeg kan anbefale en St Emilion. 


Klikk her for fler matretter med and.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

KLIPPFISK ELLER TØRRFISK, VET DU EGENTLIG FORSKJELLEN?

MØRLEFSE MÅ MED, VI ER VEL I LEFSENES HJEMLAND?