ZOE FERRARIS "EN VERDEN AV FREMMEDE"

EN BOKOMTALE


Etter å ha sett filmen ”Den grønne sykkelen” gikk tankene til bøkene til Zoe Ferraris. En forfatter som legger handlingene i bøkene sine til Saudi Arabia, nærmere bestemt byen Jeddah. Hvor kvinners liv og skjebner er i sentrum.

Forfatteren er en amerikansk kvinne, hun har bodd og vært gift i Jeddah.  Hovedpersonen i bøkene er en kvinne. Bøkene beskriver nært og innsiktsfull om kvinnelivet i Saudi. Samfunnet vi får beskrevet er annerledes. Her tar f.eks mennene ut skilsmisse fordi kona har sett på TV-nyhetene alene. (Mannlig nyhetsoppleser.)
Samtidig føles det som om bøkene beskriver gjenkjennelige samtaler, sannferdige problemstillinger og en god forståelse av situasjoner og tankeliv til både hovedpersonen og bipersonen. En av bipersonene er den mannen hun er opptatt av.
Akkurat, en fremmed verden
Dette er en velskrevet krim/detektivhistorie. Framdriften i bøkene er en forbrytelse og oppklaringen av denne. Katya prøver hardt å bli innblandet i oppklaringen fordi hun er nysgjerrig, hun er velutdannet og hun jobber på et kriminalteknisk laboratorium slik at hun vet at hennes kunnskap er viktig.

Det er foreløpig kommet tre bøker om disse personene. Det er den siste boken jeg har tittelen på her. Boken starter med at vi blir kjent med en politimann, og vi får innblikk i hans liv. 
Handlingen i «En verden av fremmede» utspiller seg altså i Saudi-Arabia. Ørkenlandskapet og varmen får man en sterk fornemmelse av. 

Langt ute i ørkenen blir det funnet en grav med 19 kvinner. De er blitt mishandlet og drept og lagt ut i et underlig mønstere.

Førstebetjent Ibrahim Zahari blir satt på saken. Har han med en gal person å gjøre, eller rett og slett en eksentrisk seriemorder? Allerede før han kommer skikkelig i gang med etterforskingen, står han i problemer til opp over halsen. Hans elskerinne har forsvunnet under mystiske omstendigheter. En kinkig affære når du bor i et land der utroskap straffes med døden? «En verden av fremmede» er bygget opp rundt disse to trådene. Jakten på seriemorderen og jakten på Zaharis savnede elskerinne. Med seg i søket etter sistnevnte får han kriminalteknikeren Katya Hijazi. Hvilket må holdes skjult, siden hun er kvinne og han mann. 

For å si det rett ut: Nokså snart mistet jeg interessen for selve kriminalintrigen, her er spenning nok å hente på annet hold. feks. klarer heltinnen å berge seg unna moralpolitiet og de skremmende konsekvenser det vil gi, hva kan ha skjedd med elskerinnen og klarer Katya ennå en dag å redde seg unna mistanken om at hun ikke lever helt slik hun skal.

Her er vi i et samfunn hvor menn unnlater å sette seg på en stol hvor en kvinne nettopp har forlatt.  Ja, vi befinner oss i det hele tatt i et land der «Komiteen for beskyttelse av sømmelighet og forebygging av umoral og upassende berøring» kan komme hjem til deg når som helst.

Riktig skrudd blir dette siden politietterforskingen til forveksling ligner den vi kjenner fra vår del av verden, med sikring av DNA og andre spor, avhør av vitner etc. Særlig fordi de kvinnelige etterforskerne må kjøres rundt til åsteder og aktuelle adresser av fettere eller andre mannlige anstandspersoner.

Når den skyldige blir halshugget på parkeringsplassen utenfor Jufalli-moskeen i Jidda, har man liksom for alvor følelsen av å ha lest en annerledes krim. 
Boken er oversatt av Eve-Marie Lund.

Disse bøkene til Ferraris har alle gitt meg svært gode leseopplevelser. Velskrevet spennende og ikke fylt med overdreven sentimentalitet, eller unødvendige sexscener eller ikke minst, overlesset med vold og gørr som man kan finne i andre bøker i samme sjanger.
Jeg venter med spenning på oppfølgingen.
Klikk her for flere bokomtaler.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

ANDELÅR SOM ER CONFITERTE, NOE AV DET BESTE JEG VET

KLIPPFISK ELLER TØRRFISK, VET DU EGENTLIG FORSKJELLEN?

MØRLEFSE MÅ MED, VI ER VEL I LEFSENES HJEMLAND?