Gå til hovedinnhold
ANNE-GRETHES KOMMENTAR Innlegget på NRK sine nettsider er mye lenger.  Jeg må også sterkt understreke at jeg er ikke for bruk av burka eller burkini. Dette er kommet med fordi jeg er for kvinners(individets) rett til å velge selv.
Enten vi snakker om klær, ektemenn eller abort.

Like totalitært å tvinge kvinner til å ta av seg klær, som at IS tvinger dem til å ta på seg klær

Fransk høyesterett behandler i dag en anke mot forbudet om bruk av burkini. Samtidig er det sterke reaksjoner på bildene av kvinnen på stranden i Nice som ble tvunget av fransk politi til å ta av seg klær.

Kvinne må ta av seg deler av burkini
Bildet av fire politimenn som tilsynelatende tvinger en kvinne til å ta av seg klær på stranden i Nice har vekket sterke reaksjoner.
FOTO: AGENCE / BESTIMAGE
Nancy Herz
– Selv om man vil bekjempe en ide, som for eksempel en religion, kan man ikke forby noe man ikke liker, særlig når det dreier seg om noe som ikke skader andre. I tillegg kan jeg ikke unngå å tenke: Hvor går grensen? Det er tydelig at dette er spesifikt mot muslimske kvinner, og ikke for eksempel en kamp mot uegnet tøy i et basseng, sier Nancy Herz.
FOTO: VINCENT HANSEN
Også i Norge har bildet fått mye oppmerksomhet og det franske politiets opptreden blir møtt med sterke reaksjoner.
– Min første reaksjon var at jeg ble veldig sint. Jeg er selv imot hijab på barn og plagg som dekker ansiktet, og mener vi må arbeide med holdninger rundt dette, men her dreier det seg om et voksent menneske som blir bedt om å strippe, og attpåtil får en bot for hva hun har på seg. Man kan heller ikke forby alt man ikke liker, og dette gjør absolutt ikke noe for å minske polariseringen i Frankrike.
Det sier samfunnsdebattanten og aktivisten Nancy Herz til NRK. Hun har i flere år engasjert seg i arbeidet for menneskerettigheter og mot verdier i muslimske miljøer som hun mener som undertrykkende. Men nå er det fransk politi som får passet sitt påskrevet.
– Det er like totalitært at fransk politi tvinger kvinner til å ta av seg klær som at IS tvinger kvinner til å ta på seg klær, sier Herz.
Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm mener i utgangspunktet at både burka og burkini er uttrykk for et kvinnesyn som er uakseptabelt i den forstand at det er kvinnene som må dekke seg til for ikke å friste menn.

Det er nedverdigende, det er krenkende og det kan bidra til å begrense disse kvinnenes bevegelsesfrihet ytterligere.
LIKESTILLINGS- OG DISKRIMINERINGSOMBUD HANNE BJURSTRØM / NRK
Hun mener at dersom mennene har et problem, så er det mennene som må endre seg, men Bjurstrøm bruker likevel sterke ord om Nice-politiets opptreden.
– Det er helt uakseptabelt å offentlig tvinge personer til å kle av seg, eller å ta av dem klærne. Det er nedverdigende, det er krenkende og det kan bidra til å begrense disse kvinnenes bevegelsesfrihet ytterligere, sier hun til NRK.
Hun får støtte av politisk rådgiver i Amnesty International, Patricia Kaatee, som er ekspert på seksuelle og reproduktive rettigheter.
– At politiet tar seg retten til å kle av en person er hårreisende og burde ikke kunne skje. Dette er i hvert fall en ganske grov kjønnsbasert diskriminering – i strid med FNs kvinnekonvensjon., sier
Kaatee til NRK.






Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

ANDELÅR SOM ER CONFITERTE, NOE AV DET BESTE JEG VET

KLIPPFISK ELLER TØRRFISK, VET DU EGENTLIG FORSKJELLEN?

MØRLEFSE MÅ MED, VI ER VEL I LEFSENES HJEMLAND?