PÅSKERIBBE, DU HAR VEL HØRT OM DET?

IKKE DET? VEL, DA MÅ DU FØLGE MED NÅ

En helt ny og uvant måte for meg. Det har jo helst vært pinnekjøtt som gjelder.
Ideen oppsto fordi jeg hadde veldig lyst på lammekjøtt, men en lammestek er litt mye for oss to. Derfor påskeribbe, det er bare å beklage, men pensjonisttilværelsen har forrykket gamle vaner.  Ok, la oss ikke rote oss bort i private små særegenheter, og tilløp til galskap.
Matlaging var det vi skulle snakke om.

Et uvanlig syn

Slik så den ut den ribba som havnet på benken min. Den er ikke stor og den er rutet likedan som svineribbe. Selvsagt er krydringen helt annerledes, men det var vel ingen overraskelse.
For å like dette må du være elsker av lammekjøtt, med fett på og kraftig smak. På disse bena ligger kjøtt og fett i tynne lag, slik at du får ikke det ene uten det andre.
Da er det verdt å minne seg selv på at det er i ben og fett at smaken sitter og hvis du steker marmorert kjøtt så smelter fettet og gir kjøttet smak. Dette gjelder alle typer kjøtt. F. eks. nakkekoteletter smaker bedre og er saftige enn vanlige koteletter, kyllingbryst eller indrefilet svin er, det er magert, tørt og ganske smakløst, derfor ruller vi i den skinke, fyller med ost, krydder osv osv. Steker du en hel kylling, smaker kyllingbrystet veldig mye mer og er sjelden tørt. Ok, foredrag ferdig, oppskrift følger.
For bildets skyld drysset jeg litt rosmarin over i siste liten.
Oppskrift på lammeribbe for 2
ca 800 gr lammeribbe
2 -4 fedd hvitløk
finhakket timian og rosmarin
salt pepper
1 sitron, bruk både revet skall og saft 

Rut ribba, eller be dem gjøre det for deg på butikken. Mos hvitløk, sitronskall, finhakkede urter og salt/pepper til en grøt. Gni den godt utover ribba på begge sider. Er dette for lite lager du bare mer. Tilslutt drisler du sitronsaften over, dekk med et ark folie. Jeg lot ribba ligge i form på benken med dette som en marinering ca 2 t før steking. 
Forvarm ovnen til 160 C. uten varmluft
Kle den ildfaste formen din med folie, dette brenner seg ellers godt inn i forma.
Stek i ca 90 min, men pass på, urtene har en tendens til å brenne seg så du kan godt ha et ark matpapir klart til å legge over hvis det skjer. Kanskje du ikke trenger så lang tid hvis du bruker varmluft.
Hvil kjøttet noen minutter, men dette er ikke godt kaldt, så pass på.
Jeg serverte med potetmos og ei form med rotgrønnsaker av mange slag, men la smak og behag få styre.

Hvis det skulle være noe tvil, dette er rødvinsmat av klasse. Prøv en 2010- årgang Elexia fra Burgund, polvare som får smaksløkene til å danse, med en ettersmak som varer helt til...påske?



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

ANDELÅR SOM ER CONFITERTE, NOE AV DET BESTE JEG VET

KLIPPFISK ELLER TØRRFISK, VET DU EGENTLIG FORSKJELLEN?

MØRLEFSE MÅ MED, VI ER VEL I LEFSENES HJEMLAND?