HJEMMELAGET RULLESYLTE

FAMILIENS JULETRADISJONER

Hva er vel en jul uten en skikkelig julefrokost, eller et skikkelig koldtbord til lunsj 1.juledag?
Vi husker vel alle de solide frokostene som serveres i julen, og som får oss til å glemme både Norvegia og leverpostei, dette er de frokostene da selv barn spiser noe annet enn nugatti. (håper vi)
Her hos oss er det en av de viktigste tradisjonene; lunsj 1. juledag.

Alle gleder seg og har vi laget noe godt hjemmelaget pålegg, så kommer det fram nå. 

Ribbemiddagen er det det samme hvor vi spiser, men julefrokost(den heter det, selv om den aldri har blitt servert før ved 12-13 tida)den har en større betydning hos oss.


Et av det faste innslag er
SYLTERULL AV SIDEFLESK ELLER BUKLISTE
Oppskrift
Krydderblanding:

1 ss allehånde
1 ss nellik
1 ss ingefær
1/2 ss sukker
1 ss salt
1/2 ss hvit pepper


Det kan være at dette virker mye, men du bruker bare det du selv synes, husk mye løses opp under kokinga. 


Bruk skarp kniv

Kjøp en ca. 1-2 kg buklist eller sideflesk uten ben. Legg på benken med svoren ned, bruk en lang, skarp kniv og skjær av det øverste laget, uten å skjære helt gjennom når du kommer til enden. Snu kjøttstykket og skjær ut det neste laget, nesten helt ned mot svoren. Brett ut de sammenhengende lagene, svoren henger fast i enden og det hele er blitt en lang remse med svoren på slutten. Bløt opp geleatinplater og legg dem utover, så drysser du krydderblandingen generøst over.

Slik ser remsen ut
Nå er den klar til å rulles
Nellikspiker hører med
Start rullingen lengst borte fra svoren, den skal være ytterst, rull så fast du klarer. Surr med bomullstråd.
Kokevann
1 ss hvite og sorte pepperkorn, 
2 lauvbærblad, 1/2 løk. 

Kok opp vannet, legg rullen i kokende vann  og la  det simmre(småkoke) i ca 90 min. Koketiden er avhengig av størrelsen på rullen. Avkjøl den i ca 10/15 min før du legger den i press. Start forsiktig og øk etterhvert.
Når den er avkjølt skal den over i oppbevaringslake.

Ferdig kokt
LAKE:

Kokt, avkjølt vann
4-5 ss salt,
2 ss sukker 
hele nellikspiker,
1-2 lauvbærblad.

Vannet må dekke rullen. Denne er så mild at du kan oppbevare rullen ei til to uker, deretter må du fryse den for oppbevaring.
I gamle dager lot de rullen ligge, tok opp og brukte av den og før den ble lagt ned og satt kaldt igjen.
Dette er en oppskrift som viser at det går an å lage sylteflesk på en grei og enkel måte - og den er god!
Klikk her for flere oppskrifter.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

ANDELÅR SOM ER CONFITERTE, NOE AV DET BESTE JEG VET

KLIPPFISK ELLER TØRRFISK, VET DU EGENTLIG FORSKJELLEN?

MØRLEFSE MÅ MED, VI ER VEL I LEFSENES HJEMLAND?