DISSE LEKRE, MEN KALORIRIKE ANDELÅRENE ER MIN GUILTY PLEASURE Forleden oppdaget jeg andelår i nærbutikken min, du vet, Meny Sentrum, Larvik. Det fikk meg til å husket at langt inne i mitt innerste og borterste lager, der står et par hermetikkbokser med noen ferdige lekkerbiskner, klar til en middag. Hermetikken er klar Det var frisørdama mi som tipset meg om at confiterte andelår er å få kjøpt som hermetikk i butikken, på båten til Strømstad, i vårt naboland. Brukbar pris og jeg synes det en flott og bra løsning hvis man ikke har lyst til å confitere selv. Det har jeg prøvd før, men den prosessen er lang og krevende. Det orker jeg ikke hvis jeg kan slippe. Altså jeg ga etter for det innfallet født på Meny og hentet fram en av de boksene. Planen for middag fredagskveld var klar. Det blir boksemat, men luksusvarianten. Skal jeg kanskje forklare noe om "Guilty pleasure"? Jo det er fordi jeg elsker denne maten, men det er jo veldig kaloririk. E...
ALT JEG LEGGER I DEN GRYTA BLIR LANGTIDSTEKT Det er som om det er det den gryta er laget for. Vi har ikke ofte stek her i heimen. Det retten som i min barndom og tidlig voksenliv var kjøttmiddagen over alle kjøttmiddager. Intet famillieselskap uten, men nå? Borte, helt borte. Vi har vel alle hatt vår del av tørre smakløse skiver av okse, svin, lam og kalvestek. Med tilbehør av det tradisjonelle slaget, kokte blandede grønnsaker, surkål eller ertestuing. På et tidspunkt mistet jeg litt interessen. Jeg og mange med meg beveget oss videre i smakenes mangslugne verden. Allikevel gjorde kalvestek en gjesteopptreden hos oss for ei stund siden. I sannhetens navn kom det av et av de før omtalte besøk i svenske frysebokser med svenske kjøttpriser. Der stod jeg med ei billig kalvestek i handa og fikk en bølge av sentimentalitet og følelse av tilbake til barndommens rike. Før jeg visste av det, d er lå kjøttet i vår fryser, og hva-gjør-jeg-nå-følelsen dukket opp. Jeg gik...
DET JEG TIL MIN STORE FORBAUSELSE HAR SKJØNT, DET ER INGEN SELVFØLGE AT FOLK FRA ANDRE LANDSDELER VET HVA FORSKJELLENE ER Jeg føler altså et stort ansvar for å oppklare de mulige feiloppfatningene Dette er ikke slik du får den i butikken Der er den delt opp i snertne biter uten ben og skinn Dette er det som heter klippfisk, saltet og, tradisjonelt tørket på svaberg. Idag går dette nok industrielt for seg. Portugisere og Brasilianerne elsker denne fisken. Et lite ekstra tilskudd i folkeopplysningens tjeneste: katolikker har i år- hundreder hatt mange fastedager hvor kjøtt har vært forbudt. Det er her det store behovet for vest og nordnorsk konservert fisk fikk sin store betydning. Kan vi trekke det så langt at vi sier at den katolske tro har holdt liv i den norske kystbefolkning? Nei, så langt kan vi ikke gå, men tanken er fri. Det er og kystens tradisjonsmat Klippfisk eller tørrfisk? Lutefisk eller boknafisk? Her viser vi deg forskjellene på de tradi...
Kommentarer
Legg inn en kommentar