DISSE LEKRE, MEN KALORIRIKE ANDELÅRENE ER MIN GUILTY PLEASURE Forleden oppdaget jeg andelår i nærbutikken min, du vet, Meny Sentrum, Larvik. Det fikk meg til å husket at langt inne i mitt innerste og borterste lager, der står et par hermetikkbokser med noen ferdige lekkerbiskner, klar til en middag. Hermetikken er klar Det var frisørdama mi som tipset meg om at confiterte andelår er å få kjøpt som hermetikk i butikken, på båten til Strømstad, i vårt naboland. Brukbar pris og jeg synes det en flott og bra løsning hvis man ikke har lyst til å confitere selv. Det har jeg prøvd før, men den prosessen er lang og krevende. Det orker jeg ikke hvis jeg kan slippe. Altså jeg ga etter for det innfallet født på Meny og hentet fram en av de boksene. Planen for middag fredagskveld var klar. Det blir boksemat, men luksusvarianten. Skal jeg kanskje forklare noe om "Guilty pleasure"? Jo det er fordi jeg elsker denne maten, men det er jo veldig kaloririk. Er det noe
DET JEG TIL MIN STORE FORBAUSELSE HAR SKJØNT, DET ER INGEN SELVFØLGE AT FOLK FRA ANDRE LANDSDELER VET HVA FORSKJELLENE ER Jeg føler altså et stort ansvar for å oppklare de mulige feiloppfatningene Dette er ikke slik du får den i butikken Der er den delt opp i snertne biter uten ben og skinn Dette er det som heter klippfisk, saltet og, tradisjonelt tørket på svaberg. Idag går dette nok industrielt for seg. Portugisere og Brasilianerne elsker denne fisken. Et lite ekstra tilskudd i folkeopplysningens tjeneste: katolikker har i år- hundreder hatt mange fastedager hvor kjøtt har vært forbudt. Det er her det store behovet for vest og nordnorsk konservert fisk fikk sin store betydning. Kan vi trekke det så langt at vi sier at den katolske tro har holdt liv i den norske kystbefolkning? Nei, så langt kan vi ikke gå, men tanken er fri. Det er og kystens tradisjonsmat Klippfisk eller tørrfisk? Lutefisk eller boknafisk? Her viser vi deg forskjellene på de tradisjonsrike råva
TJA JEG HAR I IALLEFALL SMAKT OG SETT FLERE LEFSETYPER ENN JEG KAN HUSKE De jeg kan forholde meg enkelt til, er nok dem jeg kan bake selv. Da blir det jo ganske begrenset. Det vil egentlig si at den jeg skriver om i dag er den siste av dem jeg kan lage og har erfaring med. Den lefsa som er enkel å lage, som skal ha fyll og som ofte blir servert på et kaffebord til selskapeligheter. De lukter og smaker deilig og nå er det klar til smaksprøven Mørlefse er ei tykklefse som stekes i ovn og er derfor et godt alternativ når man som ikke har takke. Selv synes jeg mørlefse er veldig godt, myk og behagelig på konsistens. Oppskriften er til 6 emner på ca. 20 cm i diameter, eller eventuelt 4 om man ønsker større lefser. Ønsker du lage en større porsjon som du legger i fryseren er det bare å doble oppskriften til du har riktig. Oppskrift 2 dl rømme 2 dl kulturmelk 0,5 dl sukker 0,5 dl sirup 2 ts hornsalt ca. 500 gr hvetemel Fremgangsmåte: Visp rømme, kulturmelk, sukker og
Kommentarer
Legg inn en kommentar