SKREIEN SPILLER HOVEDROLLEN

I ET MIDDAGSSELSKAP I TRADISJONENS TJENESTE

Tidligere har jeg gitt et lite hint av våre franske tilbøyeligheter. med en ektemann(vaktmester, smakspanel osv, osv) som har bodd i Frankrike, med venner fra Frankrike og nå også med slekt på besøk fra Frankrike måtte det et lite middagsselskap til.
I februar, med diskene i butikkene fylte med deilig norsk, fersk fisk så skjønner du vel hvor dette bærer.
Selv om prisene koster både skjorta og det hvite i øynene så er det det som må til.

Her ligger de på vent, isvann med litt sitron
Den flotte og hjelpsomme Meny-butikken her i sentrum av Larvik er en viktig støttespiller. Til og med når det gjelder tilbehør og tips til saus, så stiller de opp med meningsfylte samtaler og gode innspill til maten og serveringen. Uvurderlige samtalepartnere med andre ord.
Hva besto menyen av denne kvelden?
Jo, bare hør her:
Ryggfileter av skrei med poteter, gulerøtter og ertestuing med Sandefjords smør over. Så tradisjonelt som man bare kan ønske seg med andre ord.

Desserten var en sjokoladefondant med kirsebærsyltetøy og vaniljeis. Ikke noe veldig fantasifullt der heller.


Heldig vis så er ofte det enkle det beste. Maten falt i smak for både franskmenn, sørlendinger, sunnmøringer og en nordnorsk kokk.
Det eneste jeg har en oppskrift på i dag er hvordan koker man fersk fiske. I min tradisjon har jeg samme metode for mange fiskeslag. Felles for alle er at ordet koking blir feil. Fisk skal bare trekke. 

himla godt


Oppskrift på koking av skrei, torsk og sei
1kg fisk
3-4 l vann
1-1,5 dl kjøkkensalt.
2 ss hvitvinseddik
1 ts hvit pepper el
5-6 hele pepperkorn
ca 2 laurbærblad

Få vannet til å fosskoke fiskebitene legges nedi og varmen slåes umiddelbart ned til et minimum. Dette kan stå i ca 10- 15  min, bare å trekke uten å koke. Er du usikker på om fisken er kokt, så ta et stykke på en tallerken og se nært et ben eller i midten av stykket. Er fiskekjøttet blankt og litt glassaktig så er det ikke ferdig. Er fargen og konsistensen hvit så er den ferdig.

Fisk skal ikke stå i kokevannet for å vente på at folk skal komme til bords. Da trekker den for mye av saltsmaken i vannet. 
Fisk blir god hvis den kokes/trekkes, legges opp på tallerken og serveres med en gang. Inne i fisken koker det i mange minutter etter at den er tatt av varmen.

Fisk som har kokt eller stekt for lenge blir ødelagt både i konsistens og i smak.
Kanskje jeg skal minne om at vi spiser rå fisk i mange former, bare nevner gravet, røkt og som sushi. Det er bedre at fisken er underkokt/stekt enn overkokt.
Dette var fiskedelen av måltidet. Gulerøtter og poteter i pene små biter eller en selleri/potetpure og ertestuing trenger ingen oppskrift.


Her står de klar
På rekke og rad med en liten klatt kirsebær i midten, bare som en liten overraskelse, Litt ekstra saus i ei mugge ved siden av.

Klikk her for flere fiskeoppskrifter
Sjokoladefondant finner du her.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

ANDELÅR SOM ER CONFITERTE, NOE AV DET BESTE JEG VET

KLIPPFISK ELLER TØRRFISK, VET DU EGENTLIG FORSKJELLEN?

MØRLEFSE MÅ MED, VI ER VEL I LEFSENES HJEMLAND?