FÅRIKÅL ER JO IKKE NOE Å SKRIVE HJEM OM, ELLER?

KOMMER FAST HVER HØST, ALLE HAR SIN OPPSKRIFT OG HAR VÆRT MED OSS I ÅRTIDER.

Det spiller ingen rolle hvor du kommer fra, det spiller ingen rolle med sosial status eller hvor mye penger du har, kjønn, hårfarge eller dialekt. Vi har alle et forhold til denne urnorske gryteretten.
Den er faktisk så urnorsk at den er en av de viktige markørene for hvem vi er og for vår identitet.
Der fins flere matretter som har en lignende status, men svært få har så lang historikk som sauekjøtt kokt i samme gryte som kål.
Ålreite dyr

For å fortape seg litt i historikken, så er sauen det dyret som mennesket først gjorde tam og holdt som husdyr. Ikke egenrådig og spretten som geita, ikke tung og litt farlig som kua, eller slu og smart som grisen, nei ganske enkel, litt dum med et deilig kjøtt og den varmeste mykeste ull på kroppen. Kunne urtidsmennesket ønske seg mer?
Ok, så er kjøttet klart, men urtidsmennesket trengte et kålhode for å fullføre sin rolle i utviklingen av vår gryterett.



Saftig og fin

Siden historikere sier at det fins bevis på at mennesker brukte kål allerede for 5000 år siden, så regner jeg det som sikker at en urtidskvinne kom på ideen om å koke dem sammen i samme kokeutstyr. Å gjøre ting enkle var de nok bedre på enn vi.
Javel, da har vi litt av fortida til fårikålen. Det var nok ikke poteter og pepper med til den første fårikålen, men de koste seg sikkert.


Fra det herrens år 2016

Gjett om vi koste oss.To eldre herrer fra nabolaget var invitert med. Etter prinsippet om at jo flere, jo bedre. Aquevitt og øl på en ganske alminnelig onsdagskveld. Det var helt som det skulle være og herrene hygget seg stort.

Denne gangen kommer jeg ikke til å prøve å lære noen om hvordan man lager fårikål. Derfor ingen oppskrift, men flere fårikål innlegg fins her.





Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

ANDELÅR SOM ER CONFITERTE, NOE AV DET BESTE JEG VET

KLIPPFISK ELLER TØRRFISK, VET DU EGENTLIG FORSKJELLEN?

MØRLEFSE MÅ MED, VI ER VEL I LEFSENES HJEMLAND?