BULGURSALAT MED LAKS OG LIME YOGHURT

BOKKLUBBKVELDER DREIER SEG JO OM DET SKREVNE ORD. SAMTALEN RUNDT BØKENE OG INNHOLDET I DET VI HAR LEST HAR HOVEDROLLEN.

Men allikevel er det merkelig ofte at det skrevne ord også kommer i form av ei oppskrift. 
Vi hadde lest boka "Med blodig forsett" av Graham McRae Burnett. En sterk fortelling om et innelukket og fattigslig område og menneskene som bodde der og deres skjebner. Dette var i Skottland fra ca 1860-tallet, men hvis man kan litt historie så forstår man at levevilkår ikke har vært så forskjellig hvor man enn beveger seg i Nord-Europa.
Samtalen beveget seg mellom fortidas harde liv, via egne hus og hytter til matoppskrifter. Vi var også innom avisen Klassekampens litterære styrke og diskuterte en tidligere kronikk derfra Den omhandlet A.O.Vinje og en nyutgivelse av ei bok han gav ut i 1863. Boka het "A Norsemans`s Views of Britain and the British" Siden kveldens vertinne var British or rather Scotch, så hadde den boka en viss interesse. Den kulturelle kapitalen vokste med noen ekstra innskudd den kvelden.

Hvis vi så skal fokusere på det helt matnyttige og legge de mer intellektuelle betraktningene bak oss, så hadde jeg med meg ei oppskrift da jeg dro hjem den kvelden.
En av de første dagene i juni, en av de dagene da temperaturmåleren viste 22 C  alt kl 08.00 om morgenen. En dag da jeg hadde invitert til lunsj i hagen for ei venninne og vaktmesteren.
Det var altfor varmt, etter to ganger på butikken og da avocadoen ennå ikke kom i hus og hjernen kokte, da serverte jeg denne salaten uten avocado. Dessverre glemte min kokte hjerne også å ha i salt. Heldigvis så kan det hjelpes på, men avocadoen får vente til en annen gang.

Egentlig så var vi alle tre så veldig fornøyde med et luftig og skyggefullt lunsjsted at ingen tenkte avocado.
Selv uten avocado

Deilig med en bulgursalat som har fisk i seg. En flott og annerledes lunsj eller middag. 
Den så veldig flott ut og.

Yoghurt med lime passet utrolig  godt til. Et glass frisk hvitvin eller rosevin er og midt i blinken.

Oppskrift for 4 personer

600 gr skinn og benfri laksefilet
3 dl bulgur
6 dl vann
2 ss buljong eller grønnsaksfond
1 mango i terninger
2 avocadoer
1/2 pott fersk koriander finhakket
havsalt og pepper 
3 ss søt chilisaus
smør

Limeyoghurt
2 dl gresk yoghurt
revet skall av en lime godt vasket
1-2 ss flytende honning
havsalt

Bland sammen ingrediensene til yoghurten. La den stå mens bulguren kokes under lokk i vann og fond i ca 10 min. Bulgur, mango,avocado, koriander, salt og pepper blandes.
skjær laksen i terninger, stek dem i smør. Smak til med salt og ha søt chilisaus i pannen og bland det forsiktig. Lakseterningene legges litt lagvis med bulguren for å ikke rote dem i stykker.  rikelig med biter på toppen. Så serveres dette med dressingen.

Jeg forsterket chilisausen med en 1/2 fersk finhakket chili, men skulle nok ha tatt litt til vi merket ennå ikke smak av chili.
Klikk her for spesielle salater for varme sommerkvelder.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

ANDELÅR SOM ER CONFITERTE, NOE AV DET BESTE JEG VET

KLIPPFISK ELLER TØRRFISK, VET DU EGENTLIG FORSKJELLEN?

MØRLEFSE MÅ MED, VI ER VEL I LEFSENES HJEMLAND?