KUNSTEN Å LAGE SILD SELV TIL JUL

DET ER DET VEL MANGE SOM HAR TRADISJON FOR? KANSKJE...

Her i heimen var det nok en utdøende tradisjon. Må med skam meddele at vi i årevis har holdt oss med sild fra Denja, Delikat eller hva de nå måtte hete alle som lager ferdige sildeprodukter.

Etter en liten gjennomgang i nær butikkene på jakt etter forskjellige sild eller fiske produkter som skulle glede oss på julebordet 1. juledag. 
Til min skuffelse var de enten ikke å få tak i eller altfor dyre. 

Denne rundturen i butikkene fikk meg altså inn i tankeboksen. Tanken om at dette kan jeg jo lage selv til en brøkdel av prisen og kanskje til og med med bedre smak, den tanken slo meg.
Det er også helt sikkert at jeg vil ha en større glede å sette selvproduserte produkter på bordet, heller enn de ferdigkjøpte. 

Tanketiden ble kort, det var jo bare å sette igang. I går kveld var sildfiletene klar og laken kokt, så da vet du det var det bare å fylle på glass. 

Dette var det som kom på glassene


Det første forsøket er spennende

Oppskriften 
4 spekesild fileter
2 dl vann
1,75  dl sukker 
1 dl eplesider eddik
1 rødløk
1 ss sennepsfrø
2 ss rød hel pepper
2 ss sort hel pepper
1 ss syltet grønn pepper

Kok laken først, av vann sukker og eddik, sukkeret skal løses opp. Laken trenger tid til avkjøling før du bruker den.
Spekesild fileter fins i frysedisken, legg til utvanning i ca 4 timer, kutt den i små, fine gaffelbiter.
Kutt rødløken i tynne skiver.
Så legges løk og sild lagvis i det glasset du skal bruke. Trykk godt sammen. Dryss krydret over på toppen, så heller du den avkjølte laken over glasset til det er helt fullt. 

Nå kan glasset settes kjølig til du skal bruke det. Dette kan jo og bli en fin julegave, ikke sant?

Du verden så vellykket slike små ettermiddagstimer får meg til å føle meg.
Og smaken, hvordan var den?

Laken smakte godt, men silda må jeg vente med å smake på til et par dager er gått.
Klikk her for mer og her for tradisjons oppskrifter

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

ANDELÅR SOM ER CONFITERTE, NOE AV DET BESTE JEG VET

KLIPPFISK ELLER TØRRFISK, VET DU EGENTLIG FORSKJELLEN?

MØRLEFSE MÅ MED, VI ER VEL I LEFSENES HJEMLAND?