BRINGEBÆRDESSERT


NÅR VENNER MØTES EN FREDAGSKVELD

Da velger vi oss en litt god meny. Det er for det første hyggelig å ha noe å se fram til i løpet av ei arbeidsuke. For det andre trenger vi å gjøre stas på oss selv en gang iblandt. Vi velger ofte denne måten.
Tror og at en konsert en kino eller noe som gir sjela di næring, er like viktig. Lange turer i skog og mark kan man og gjøre til et felles prosjekt.

Menyen ja, det var det vi startet med.
Det sto lutefisk på bordet denne senhøstkvelden, da blir det både akevitt og øl.
Desserten derimot var en frisk, smakfull og litt syrlig bringebærmousse
Først laget jeg små porsjonsnøttebunner.

Oppskrift til 4-6 porsj:
2 store eggehviter piskes med noen korn salt. Når hvitene begynner å skumme tilsetter du 100 gr sukker litt etter litt mens det piskes med middels hastighet.
Når sukkeret er rørt inn kan du skru opp hastigheten og få en tykk blank marengsmasse. Sukkeret smelter fortere hvis du bruker finmalt sukker, melis kan brukes.
Vend forsiktig inn 125 gr malte hasselnøtter. har du som jeg nøtteallergi, kan du eksperimentere med å bruke knuste tørre kjeks(digestive).
Når disse skal steke kan du bruke formene til moussen enten til å steke i, eller å tegne sirkler på bakepapir i riktig størrelse. Fungerte fint for meg. Røren glir ikke utover.
Skal bare pynte litt...
Dette gjør du i god tid i forveien, gjerne dagen før, bunnene må i allefall få kjølt seg godt.

Oppskrift på gele til pynt:
1 1/2 dl bruingebærpure
1 1/2 gelatinplate

Bløtlegg gelatin mens du varmer opp halvparten av pureen. Så tilsetter du de oppbløtte platene og rører til de er oppløste. Hell geleen utover en flat plate med lave kanter. Du skal stanse ut sirkler i av samme størrelse som muossen.
Eller som på bildet, litt mindre.
Dette er og en jobb som godt kan gjøres i god tid før.

Oppskrift på Mousse med bringebær.
4 1/2 dl fløte piskes med 90 gr sukker til en myk krem. Så tar du 400 gr frosne bringebær, 1/3 av dette varmes opp. Klem det kalde vannet ut av gelatinplatene og rør dem inn. Hell dette over den kalde bærpureen, la alt kjølne til det er mulig å blande med pisket krem. Massen helles så i klargjordte former. Minst 3 timer til kjøling i kjøleskap, kan og fryses,men skal tines før servering.

Du kan selvsagt bruke andre typer frukt til en slik dessert (multer feks). Du kan og hoppe over nøttebunnen og servere rett fra porsjonsskåler.
Alt her kan altså gjøres dager før selskapet.
Gjett om denne kokken liker det, da kan man konsentrere seg om å være vertinne.
Du ser at geleen skal være pynt på toppen, friske bær, melis osv gjør seg godt.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

ANDELÅR SOM ER CONFITERTE, NOE AV DET BESTE JEG VET

KLIPPFISK ELLER TØRRFISK, VET DU EGENTLIG FORSKJELLEN?

MØRLEFSE MÅ MED, VI ER VEL I LEFSENES HJEMLAND?