GRATENG DAUPHINIOS

På  norsk, gratinerte poteter
Har vært med i mitt liv og på mitt kjøkken i flere år enn jeg liker å innrømme. Det smaker godt og det er populært ennå i dag.
Her kommer en fransk oppskrift:
Gratin Dauphinois.
Til 6 porsjoner:

1 kg potet, gjerne flere typer
5 dl melk (ikke skummet)
1,5 ts salt
nyrevet muskat
1 fedd hvitløk
3 ss gressløk (valgfritt)
0,6 dl kremfløte


Skrell potetene. Skjær dem i like, tynne skiver, ca 3 mm. (Det kan være lurt å bruke food processor). Ikke skyll dem nå, for da mister du den deilige stivelsen som siver ut og fungere som tykningsmiddel senere i prosessen.


Bland poteter, melk, salt og litt nyrevet muskat i en kjele. Kok opp på lav varme. La det koke i åtte minutter under omrøring. Pass på at potetene ikke svir seg eller setter seg fast i bunnen. Melken vil gradvis tykne (stivelse)og ble fløteaktig i konsistensen.


Mens potetene koker, forvarm ovnen til 220 grader. Gni sidene av en ildfast form (min ovale form er 26 cm på de bredeste og tar 2 liter) med en kjøttsiden av et delt hvitløksfedd.


Ha halvparten av potetene i formen. Dryss over gressløk og fordel halvparten av fløten. Ha i resten av potetene og hell i den kokvarme melken. Ha over resten av fløten.


Bak i 35-40 minutter til det bobler langs kantene og potene har gyllenbrune flekker på toppen. La stå i fem minutter før servering.


Du kan også lage den noen timer i forveien. La den kjøle av og varm opp i 15 minutter på 220 grader før servering (restene er nydelige dagen etter, kald eller oppvarmet).
Denne oppskriften er tradisjonell fransk og inneholder ikke ost.
Gir den lekreste gylne overflate  i den ildfaste formen du kan tenke deg.


Selv er jeg nok litt latere og går til hylla på nærmeste butikk, henter en pakke merket gratinerte poteter og følger oppskriften på baksiden.


Smaker godt til andebryst


Når du rører rund i forma og forsyner deg, kan den virke litt mindre delikat. De gylne, brune stekeboblene blander seg med gratengen. Men husk: Det smaker såå godt.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

ANDELÅR SOM ER CONFITERTE, NOE AV DET BESTE JEG VET

KLIPPFISK ELLER TØRRFISK, VET DU EGENTLIG FORSKJELLEN?

MØRLEFSE MÅ MED, VI ER VEL I LEFSENES HJEMLAND?