JEG PRØVER TARTE TATIN I ALL BESKJEDENHET

EN GAMMEL BEKJENT TATT FRAM FRA GLEMSELEN

Det kan man jo gjøre selv om været og utelivet er så som så. Lynene flerrer, tordenen ruller, småunger blir skremt vettløs og skriker i gata og regnet høljer ned. 
Gressplenen som skulle klippes, nå må vi vel låne traktor og siloplass etter hvert

Har gravet en ny runde med ørret. Godt å ha til middager el lunsj. Så har jeg lest i boka mi, ryddet et kleskap, så nå tenker jeg det er på tide å lage litt mat.
karamelliserte epler, nam for en smak!!
Med en liten svakhet for fransk mat så må jeg tilstå Tarte Tartin er den beste epledesserten jeg vet.


TARTE TATIN

Oppskrift
1 egg 
100 gr smør
3 ss sukker
0,25 dl calvados
10 stk epler

Tertebunn
150 gr hvetemel
100 gr sukker 
125 gr kjøleskapkaldt smør i terninger
1 klype salt


  1.  1. Kjør mel, smør og sukker og salt sammen på lav hastighet i en kjøkkenmaskin. Når det har blandet seg, tilsett egget under omrøring. La maskinen gå til alt er nesten helt blandet. Massen skal virke forholdsvis tørr, men ikke knusk.
  2. 2. Overfør deigen til et bakebord og kna den raskt godt sammen. Pakk inn i plastfolie og la hvile en halv time i kjøleskap.
  3. 3. Skrell eplene, del dem i båter og fjern kjernen. Smelt halvparten av sukkeret på middels høy varme i en stor støpejerns panne (med håndtak som tåler å stå i ovnen). Tilsett halvparten av smøret og la smelte sammen med sukkeret. Ha halvparten av eplene i pannen og stek under omrøring til de er mørkt gylne og karamelliserte. Legg til siden og gjenta med resten av eplene.
  4. 4. Ha alle eplene tilbake i pannen og varm opp. Tilsett eplebrennevin og flambér. La væsken koke inn noe, og sett til side.
  5. 5. Kjevle ut deigen til et lokk som er stort nok til å dekke stekepannen. Legg lokket over og fjern deigen som stikker ut over kanten. Stek i ovnen i omtrent 20 minutter, eller til bunnen (lokket) er sprøtt og lyst gyllent. Vend ut på et stort fat - forsiktig så du ikke brenner deg på rennende karamell!
Ingen enkel eplekake dette her, men oj, oj, den kaka eller dessert er det egentlig; det var søtt og karamellisert og friskt fra eple, alt på en gang.



Deilig, deilig, men farlig, farlig.
Serveres med creme fraish, vaniljeis eller pisket fløte.

Prøvde en annen gang det finner du her

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

ANDELÅR SOM ER CONFITERTE, NOE AV DET BESTE JEG VET

KLIPPFISK ELLER TØRRFISK, VET DU EGENTLIG FORSKJELLEN?

MØRLEFSE MÅ MED, VI ER VEL I LEFSENES HJEMLAND?