MIN KJØTTSUPPE
SUPPE ER GODT HELE ÅRET, MEN OM SOMMEREN LIKER JEG DET EKSTRA GODT
Denne dagen var suppekokingen som et skritt tilbake i tid, med ro og mulighet til en sakte utvikling av gode og fyldige smaker og å kunne følge tradisjoner og bruke gamle kunster. Det kan til og med kjennes litt som meditasjon, terapeutisk. Matlaging på denne måten gir meg ren lykke. Jeg kan dette uten å tenke, altså får tankene tid til å fly, mens smaker og dufter utvikler seg og fyller kjøkkenet med velduft.
Suppen jeg tenker på heter fersk kjøtt og suppe med sur/søt løksaus.
Det er vel ingen stor kokkekunst i dette. De fleste har sin egen oppskrift på grønnsakssuppe
Men jeg tenker at den har fortjent å bli husket på innimellom alle flotte, utenlandske, fargerike supper og smaker.
Det som er grunnleggende er å ha kjøttkraft fra storfekjøtt og ben. Altså ingen lettvinte snarveier med buljongterninger eller fond. Ikke denne gangen.
Oppskrift til 2 prs
Ca 800 gr storfekjøtt (høyrygg, bibringe eller ben og fettrikt kjøtt)
2,5 l ferskt vann
1-2 gulrøtter
2 skiver kålrabi
2 skiver sellerirot
3-4 poteter
1 bit hvit purreløk
1 bit grønn purreløk
Løpestikke
Timian
lauvbærblad
kruspersille
salt og hel pepper
Fyll en kjele med vann, ha i salt, pepperkorn, lauvbærblad og et knytte med resten av urtene, purre, timian og persille. Legg i kjøttet, når dette koker opp, er det lurt å skumme av det som flyter opp. Det er ikke skadelig å spise, men gjør krafta grumsete.
Hvordan man kan lage et urteknippe finner du under oppskrifter og urteknippe, bare søk der.
Vær raus med salt og pepper. Det skal være nok til å gi smak til kjøttet.
La småkoke i 1-1,5 t., og smak på krafta underveis.
Ta ut kjøttet, skjær i terninger. Kutt alle grønnsakene i terninger og ha den i kraften. De bør være litt like i størrelse, da har de tilnærmet samme koketid.
Når grønnsakene er kokte er suppa ferdig og klar til servering.
I gamledager ble den servert med hjemmelaget flatbrød. I vår tid serverer jeg med flatbrød kjøpt på butikken.
Kos deg med både tilberedning og smak.
Denne dagen var suppekokingen som et skritt tilbake i tid, med ro og mulighet til en sakte utvikling av gode og fyldige smaker og å kunne følge tradisjoner og bruke gamle kunster. Det kan til og med kjennes litt som meditasjon, terapeutisk. Matlaging på denne måten gir meg ren lykke. Jeg kan dette uten å tenke, altså får tankene tid til å fly, mens smaker og dufter utvikler seg og fyller kjøkkenet med velduft.
Suppen jeg tenker på heter fersk kjøtt og suppe med sur/søt løksaus.
Det er vel ingen stor kokkekunst i dette. De fleste har sin egen oppskrift på grønnsakssuppe
Men jeg tenker at den har fortjent å bli husket på innimellom alle flotte, utenlandske, fargerike supper og smaker.
Trøstemat på sitt beste |
Oppskrift til 2 prs
Ca 800 gr storfekjøtt (høyrygg, bibringe eller ben og fettrikt kjøtt)
2,5 l ferskt vann
1-2 gulrøtter
2 skiver kålrabi
2 skiver sellerirot
3-4 poteter
1 bit hvit purreløk
1 bit grønn purreløk
Løpestikke
Timian
lauvbærblad
kruspersille
salt og hel pepper
Fyll en kjele med vann, ha i salt, pepperkorn, lauvbærblad og et knytte med resten av urtene, purre, timian og persille. Legg i kjøttet, når dette koker opp, er det lurt å skumme av det som flyter opp. Det er ikke skadelig å spise, men gjør krafta grumsete.
Hvordan man kan lage et urteknippe finner du under oppskrifter og urteknippe, bare søk der.
Vær raus med salt og pepper. Det skal være nok til å gi smak til kjøttet.
La småkoke i 1-1,5 t., og smak på krafta underveis.
Ta ut kjøttet, skjær i terninger. Kutt alle grønnsakene i terninger og ha den i kraften. De bør være litt like i størrelse, da har de tilnærmet samme koketid.
Når grønnsakene er kokte er suppa ferdig og klar til servering.
I gamledager ble den servert med hjemmelaget flatbrød. I vår tid serverer jeg med flatbrød kjøpt på butikken.
Kos deg med både tilberedning og smak.
Kommentarer
Legg inn en kommentar