Innlegg

Viser innlegg fra april 2, 2017

BOLINHOS DE BACALHAU

Bilde
HVA ER DET NÅ EGENTLIG JEG SNAKKER OM?  PÅ GODT NORSK HETER DET KLIPPFISKBOLLER Det er mange år siden jeg smakte dem første gang. På fiskebutikken "Fru Bergen" i Nedre Strandgate i Bergen. Min svigersønn tok meg med dit og tipset meg om den lekkerbisken det er. Og for en lekkerbisken det var. Små frityrstekte boller av fisk og "gud vet hva". De hadde en sprø overflate med et mykt og velsmakende indre. Det var tydelig at krydringen var av det sydlandske slaget. De hadde litt sting av chili. Der og da fikk jeg vite at disse bollene egentlig er portugisiske. Sannsynligvis bare toppen av isfjellet av oppskrifter og bruksområder for vår klippfisk når den når sydligere breddegrader. Høyt og hellig lovet jeg meg selv at en dag skulle jeg prøve å lage Bolinhos, finne ut hva det derre "gud vet hva" var, og den dagen kom i går  Pent dandert, ferdig til fredagskos Slik så mitt første forsøk ut. Mindre enn de fra Bergen, men passe størrelse til en

GJESTER, GJESTER, BESØK OG SLIK NOE

Bilde
NOEN KOMMER FOR Å BLI OVER NATTEN, NOEN DRAR HJEM I NATTEMØRKET I mitt liv er begge typene gjester ofte de samme personene. Noen ganger skal de både ha middag og frokost, andre ganger blir de i dagevis, eller bare stikker innom til lunsj. Alle gleder jeg meg over å stelle for, og alle er jeg glad for å snakke med og å hilse  på. Når våren har slått på lyset og varmen og vi ser alt det som ikke er blitt gjort i januar, februar kanskje og også i mars. Da starter den indre driven for å være noenlunde presentabel. Denne gangen var det frys og kjøl som fikk oppmerksomheten. Det to tvillingene som fyller hele den ene veggen på mitt gamle kjøkken. De to som er hele basisen i mitt virke på matfronten. Bortsett fra det som foregår i hodet mitt, det er nok alle glade for å ikke få for mye innsyn i. Bortsett fra det, så er kjøl og frys det viktigste hjelpemidlet på kjøkkenet. De tar litt plass, Påsken kan være høysesong for gjester og med ekstra fokus på matlaging. Det er d

DISSE SMÅ SNURRIEN SER DA LITT SPENNENDE UT, IKKE SANT

Bilde
DE VAR VELDIG LETTE Å LAGE, SMAKTE FORTREFFELIG OG PASSET VELDIG GODT  TIL FREDAGSKOSEN VÅR. Som du ser, de passer akkurat fint til å ta med fingrene og stikke rett inn i munnen. De var små, sprø og gode. Kjenner mange slike. Hvordan fikk jeg ti l dette her? Det var veldig enkelt. Oppskrift 2-4 butterdeig plater tapenade Pesto 1 ss semulegryn Som du skjønner har jeg kjøpt alt jeg har brukt. Jeg tinte de dypfryste butterdeigsplatene, drysset semulegryn på benkeplaten og  kjevlet dem ut. Forsiktig, slik at de beholdt fasongen. Så smurte jeg platene med tapenade eller pesto og rullet dem inn fra sidene mot midten. Så kuttet jeg dem i passe tynne biter la dem på bakepapir og stekte dem i forvarmet ovn 200 ℃ i 10-12 min. Pass på de steker fort og de blir ikke gode når de ble så brente som mine ble på det siste brettet. Det har jeg forresten glemt, det er jo så lenge siden, minst et par uker. Klikk her for flere fredagssmakebiter

DETTE ER INGEN APRILSNARR

Bilde
VÅREN ER VIRKELIG HER. Javel, jeg vet jo at april kan være lunefull, men jeg velger å se helt bort fra det. Det er deilig å bare kunne hygge seg med det man ser foran seg. Fnt å bare nyte det jeg ser, la all katastrofetenknig fare, være litt happy go lucy og tenke "blir det nattefrost, så blir det det." Det er jo og en trøst at plantene som stikker hodet fram på denne tida er ganske hardføre. Fantastisk med hvitveis i hagen i april Det som for 4-5 år siden var en bitte liten rot med hvitveis, er nå blitt et teppe under min eneste tuja. Gjett om de gleder meg nå i april. Legg til bildetekst Disse to er fraktet hjem fra et planteutsalg. Litt pjusk i regnværet forledendag, men de er klare til innsats. Blogg innlegg om vårhagen fra tidligere år fins her