Innlegg

Viser innlegg fra oktober 9, 2016

FREDAGSKOS MED TACO

Bilde
NÅR FREMMEDE FOLKESLAG GJØR INVASJON PÅ MITT KJØKKEN, DET FØRSTE SOM ENDRES ER MATVANENE. Aperitiff i opphøyd pensjonist-ro, den er det bare å vinke farvel til. Fredagskveld da er det Taco som står på menyen. Ikke helt overraskende så syntes halvparten av oss ur-innvånere at det var artig, litt spennende og til og med godt. Ja, ja, så får jeg vel innrømme det, artig å ha tenåringer til bords som har egne matvaner og smaker. Denne invasjonen av innfødte fra Bergen tar jeg gjerne om igjen. Mormor og Nico dekket bord etter alle kunstens regler, det ble et flott høstbord. En utålmodig arm stikker inn fra venstre, mens vi venter på kjøttdeig og lefser. Det ble fint, ikke sant J eg savnet guacamole, kjente jeg underveis. Heldigvis det hyggelige selskapet veide godt opp for det. Og litt vin i glasset.

FØRSTE VINTERDAG, MEN HØSTEN GIR SEG IKKE

Bilde
FARGENE BLUSSER  OG VI NYTER DENNE RARE, LANGE, VARME HØSTEN. Vel varmen er nok på vei et annet sted. Her er blitt mye kjøligere. Det har jo sin effekt på hagen og alt som lever der. Det som er mest synlig når man rusler rundt er jo selvsagt fargene som stråler. En av de mest fargerike hos oss er den fantastiske Hjortesumaken. Delikate farger Det er kanskje å ta litt for mye i, å si at den stråler, men den er et blikkfang, det kan vi trygt si. Et lite overblikk Det er fantastisk at så mange planter blomstrer ennå. Her i forgrunnen står syrinhortensia med sine skjøre, rosa blomsterklaser. I bakgrunnen står en rødflammete Aronia, Svartsurbær. Den har levert årets bær og slipper nå bladene. Hvem er du Dette er en plante jeg har fått av en bekjent. Hva den heter er helt ukjent, har heller ikke hatt besøk av noen som har kunnet si noe om det. Den vokser godt og spesielt nå utover får den en flott farge. Sammen med bregnen i forkant synes jeg dette blir riktig vakker.

INNBAKT POTET OG NOBELPRIS

Bilde
DET ER EN DEILIG VARM KVELDSMAT PÅ EN ORDINÆR HØSTKVELD DA NOBELPRISEN I LITTERATUR BLE  UTDELT TIL BOB DYLAND, BLE DAGEN EKSTRAORDINÆR Hva har skjedd med det Svenske akademiet, denne ur og erke konservative forsamlingen som etter sigende hater og misliker Amerikansk litteratur. "The Times They Are A-Changing" Uansett, det er en strålende og gledelig nyhet, kanskje spesielt for oss som har hatt poesien til Dylan som et lydspor i våre liv siden 60-tallet. En person som gav oss nytt tankegods og nye synsvinkler. Gratulerer. Når så talene og den intellektuelle føden er ferdige, så må vi ha litt fysisk føde. Spekeskinke og vårløk Her kommer to deilige forslag til  kveldsmat: Med et dryss av grov pepper Oppskrift 1 potet pr, person aluminiumsfolie salt/pepper Forvarm stekeovn til 200 °C. Bruk en gaffel og stikk mange små hull over hele poteten. Har du små poteter kan de også bakes, men behøver ikke like lang tilberedningstid. Da må d

ER DET NOE SPESIELLT MED OSS KVINNER OG SUPPE?

Bilde
NÅ HAR JEG LAGET EN PASTINAKK OG SELLERIROTSUPPE Det ville være synd å si at det ble møtt med entusiasme i heimen. Den smaker jo godt sa han, den er jo varmt og disse fleskebitene og soppen gjør det jo ennå bedre og jeg skal jo spise litt senere i kveld. Han sa ikke men, men både jeg og dere hører kanskje at det skinner gjennom. Hadde ikke tenkt på det, men det er kanskje slik at mange menn føler at det ikke sitter like godt i magen som mat med mere proteiner. Ja, ja her ble det suppe den kvelden, og om jeg må si det selv, den smakte forbasket godt. Fristende ikke sant? Oppskrift 2 store pastinakker i biter ½ sellerirot i biter 9 dl melk 2 dl vann 1 dl fløte grønnkål salt/ pepper Sprøstekt lettsaltet fleskebiter sprøstekt kantarell Ha rotgrønnsakene i en kjele, fyll opp med melk vann og fløte. Kok til grønnsakene er møre. Kjør akt med stavmikser til ei glatt og fin suppe smak til med salt og pepper. spe med mere melk om suppa er for tykk. Surr

PASTINAKK OG EPLEPURÈ ET NYTT INNSLAG BLANT TRADISJONENE

Bilde
DET ER GANSKE GODT Å TILFØRE NOE NYTT TIL NOE SOM ER SÅ TRADISJONELLT I NORGE SOM LAMMESTEK Men når jeg snakker om det så kommer jeg på at min mor aldri brukte hvitløk, ei heller rosmarin eller sitron. Da skjønner jeg at sannheten er at tradisjonene er i endring og påvirkes hele tiden. De er aldri helt i ro. Som ei blek gulrot? Fort gjort å stelle istand denne pureen. Dessuten er det jo litt artig å finne måter å bruke "nye" grønnsaker på. Oppskrift 4oo gr pastinakk 2 epler 2 ss crème fraîche 2 ss smør Salt/pepper Skjær pastinakken i små biter. Skrell eplene, fjern kjernehus og skjær dem i biter. Ha i kasserolle med litt vann og kok til pastinakken er mør. Hell av kokevannet og mos med stavmikser til en glatt purè. Rør inn  smør og crème fraîche. Smak til med litt salt og pepper. Dette er et veldig friskt og godt tilbehør til lammekjøtt. En deilig avveksling til erter og rotgrønnsaker som jeg ofte ender opp med. Klikk her for mer tilbehør.  

NÅ STÅR LANGTIDSSTEKT LAM FOR TUR. DET ER IKKE MYE MAT SOM GLEDER MEG MER.

Bilde
DET HØSTLIGE LAMMEKJØTTET I ALLE FORMER OG FASONGER ER I ALLE BUTIKKER OG PÅ MANGE KJØKKEN Får i kål, lammefrikasse', nordafrikansk lammegryte, lam på spyd, kjøttkaker av lam. Det er litt av ei liste, men den er jo slett ikke komplett. Lammekjøtt kan brukes til mye. Her i huset bruker vi det hele tiden på forskjellige måter, men i dag er jeg klar med et helt lammelår. Det er på tide å få leirgryta Rømertopf fram på benken. Det er en måte å steke kjøttet på som gir alle smakene i kjøttet og det krydderet og de urtene/grønnsakene som er i gryta, en masse tid til å utvikle seg på. Et herlig syn Oppskrift 1,5 kg lammelår ½ sitron saften av ½ pastinakk 1 bit sellerirot 2 gulrøtter ! gul løk 1 hvitløk 1 kvist rosmarin salt og pepper olje til bruning Først stikker jeg inn så mange hvitløkbåter(fedd) som jeg bare kan klare å plassere i låret. Jeg har en tynn, spiss kniv som jeg stikker hull i kjøttet med, for letter å komme til med hvitløken. Deretter bruner jeg k