Innlegg

Viser innlegg fra februar 9, 2014

BLÅSKJELLSESONGEN ER OVER OSS

Bilde
DET LAR VI OSS IKKE MERKE MED, BLÅSKJELL SPISER VI BARE OM SOMMEREN, BASTA. Inspirert av at blåskjell er fantastiske om vinteren, kom jeg til å tenke på et blåskjell-måltid som ble servert hos en datter og en svigersønn i Bergen, for flere år siden.  Jeg husker godt spesielle måltider jeg har deltatt i.  En ting kan vi være trygg på, mat minnet mitt virker og s elvsagt hadde jeg lagret oppskrift fra dette fantastiske måltidet i arkivene mine Sjekk den størrelsen på innmaten, skulle tro de var fra nordland. Oppskrift på blåskjell med chili, koriander og kokosmelk for 4 personer   3 kg ferske, rensede blåskjell 1 stor finhakket løk 1bunt grovhakket koriand 4 fedd fersk, knust hvitløk 1 stk rød chili skåret i skiver 3 dl kremfløte 150 ml Kokosmelk 250 ml tørr hvitvin 200 gr strimlede grønnsaker Selleri gulerøtter og purreløk 1 stk. sitron delt i båter Fres løken til den er gyllenbrun, tilsett hvitvin og la det småkoke i ca 2 min. Tilse

KNEKKEBRØD TIL KVELDSMAT

Bilde
EN STILLE, ROLIG OG HVERDAGSLIG KVELDSSTUND og jeg må ha noe, smakfullt, mettende og lettfordøyelig. Et par knekkebrød, med en magerost på. Det høres vel greit ut? Men jeg sa jo smakfullt og magerost på knekkebrød gir ikke akkurat smaksløkene jubelfølelse. Men vent litt, i kjøleskapet står der en smaksbombe. Ramsløkpurè, den jeg fikk i gave forleden. Spennende med noe nytt og uprøvd Der står den, smekk full av smak. Det fulgte og med brukertips og forklaring på hvordan man lager dette. Gjett om jeg ble fornøyd og glad.   I fjor vår gikk en av turene med turdamene til et område der det vokste Ramsløk i massevis. Vi skal tilbake dit og plukke litt slik at jeg får prøvd å lage noe av denne sjeldne planten. I mellomtiden var jeg altså så heldig at jeg fikk et glass med denne velsmakende mellomtingen mellom purè/pesto.   Og kveldsmaten ble berget. Slik er kveldsmaten

FERSK FISK

Bilde
NOE SÅ ERKE-NORSK Som nordlending må jeg si at ennå kjenner jeg på den syklusen dette innebærer. Skal jeg forklare? Altså, skreien dukker årvisst opp i mengder langs kysten vår. Fra Finnmark til Møre. I det området har jeg ikke bodd på maange år. Som sagt, allikevel  føler   jeg  den års-rytmen ennå. Skreien har en så særegen smak at ikke mye annen fisk kan måle seg med den.  Nå kan jeg få tak i den i nærmeste kjøledisk. Denne gangen var de utsolgt for rogn og lever. Tenk det. Derfor ble det kun fiskeskivene til vår middag. Dette ble til overs Servert med kokte skrelte poteter, kokte gulrøtter og brunet smør så ble ikke savnet etter lever og rogn så påtrengende. Fra Google har jeg laste ned havets konge i full majestet. Skuld' Torsken os feyle, hvad havde vi da, Hvad skulle vi føre til Bergen herfra? Da seyled' vist Jægterne tomme. Fra Nordlands trompet av Petter Dass

ITALIENSK MARENGS OG HVERDAGSLIG RENHOLD

Bilde
DET ER EN NY IDE SOM JEG HAR HATT LYST Å PRØVE PÅ  EI STUND Hvis jeg klarer å bruke februardager med dårlig  vær til noe konstruktivt, for eksempel å rydde vaske i kjøl og frys, så kan det gi noe gode mat ideer. Bare hør her. Jeg fant nemlig noen plastbokser full av frossen eggehvite.  Dem har jeg samlet i løpet av noen måneder etter at jeg lærte om den muligheten. De skal altså være like fine å bruke i matlaging for eksempel til marengs. Da vasker jeg meg fram til en ny ubrukt tanke. Jeg har hørt om Italiensk marengs og nettet var fullt av gode oppskrifter. Det beste var at eggehvitene var målt i vekt.  Oppskrift på italiensk marengs Sukkerlake 3/4 dl vann 150 gr sukker 100 gr eggehviter 1 ts sitronsaft 50 gr sukker Kok sukkerlake, og t a den av varmen når sukkerlaken holder en temperatur på 115-122°C.  P isk eggehviter, sitronsaft og 50 g sukker stivt.  Hell den varme sukkerlaken forsiktig ned i marengsen mens du pisker på lav hastighet.  Ikke hell nær vispen, f

OPERA PÅ KINO

Bilde
DET ER EN FLOTT OPPFINNELSE DU Når middagen er fortært så rusler vi,... nei vi kjørte i plaskende regn og sterke stormkast til kulturhuset og fikk påfyll til den kulturelle kapitalen vår.  Vi kan og kalle det virkelighetsflukt, dagdrømming og lindring.  For meg har sang og musikk alltid gitt livet innhold og sjelen føde.  Vi hørte og så Rusalka, et  russisk eventyr, som ender tragisk av Antonin Dvorak. Der var det flotte kulisser til å drømme seg bort i og de mest eventyrlige kostymer og  vakker musikk. Arien "Til månen", sunget av Reneè Fleming var uforglemmelig. Du ser hvor mye godt hun hadde i  kjeksene Så blir det pause og noen er så praktisk at de serverer medbrakt kaffe fra termos og hjemmelagede biscotti. Perfekt, men den biscottien må jeg få oppskriften på, den var bare god. Klikk her for mer

ESTRAGON KYLLING EN LØRDAGSETTERMIDDAG

Bilde
ENDA EN AV DE SMAKENE SOM FÅR MEG NESTEN EUFORISK Opera på kino, det er et av de siste års tilbud som har gledet meg mest. Da Larvik fikk kulturhus, fikk vi og kinooverført opera fra Metropolitan New York. Konsekvensen er at vi følger med på hva som settes opp, og ser på det som gleder oss. Gode opplevelser får man aldri nok av. Ekstra bonus er møte med mennesker med samme interesser. For en gave å få nye venner i vår alder. Selvsagt spiser vi sammen, til denne lørdagskveld kosen lå det en stor fin kylling i kjøleskapet og ventet. Ut av plasten med den, vask, vask og vask igjen. Klipp opp på begge sider langs ryggraden og midt etter brystet.  Dette er vel flotte råstoffer Oppskrift på estragonkylling 1 stor kylling 5-6 fedd hvitløk 1 potte estragon fersk eller tørket timian 1 boks crème fraish 2 dl tørr hvitvin 0,5 dl sitronsaft Salt/pepper Del kyllingen i 8 biter, salte og peppre,legg i varm stekepanne, stek 4 min på hver side sammen med hele hvitløksbåter o

RATATOUILLE

Bilde
EN SLIK GRØNNSAKSBLANDING TRODDE JEG JEG HADDE OPPSKRIFT PÅ FRA FØR. Men sannelig fant jeg en som overrasket med smak. Enkelte av de grytene jeg lager, de har vært vanskelig å finne noe tilbehør til som passer i smak og konsistens. Denne gangen tenkte jeg å prøve meg på den tradisjonelle franske Ratatouille. Etter et raskt nett søk, fant jeg at det er nesten like mange oppskrifter som kjøkken. Grunntonen i den jeg valgte ligner den fra Sør-Frankrike, Ratatouille fra Provence. Noe ble utelatt og noe tilført. Den skulle passe til ei kylling-gryte med estragon og creme fraish saus.  For et farve-skue Oppskriften for 4 personer ble som følger: 1 hel stor løk 1 stor gul paprika 1 stor rød paprika 1 hel squash 3-4 tomater 0,5 dl rapsolje 1 ts sukker 3 lauvbærblad 1 ts tørket timian 1 ts malt estragon salt Varm en god slump olje i ei panne med litt høye kanter eller ei gryte Finhakket løk, skjær paprikaen i strimler og ha i. la dette surre på svak varne ca 5 min. S