Innlegg

Viser innlegg fra oktober 6, 2013

BOKNAFISK HVA ER DET?

Bilde
BARE NOE FOR DE INNVIDDE NORDLENDINGENE? Ja, det tror jeg faktisk.Men jeg kan jo fortelle hva det er. Stor, fin, hvit torsk, fisket i januar Lofoten eller Vesterålen, rengjort, skylt i sjøvann og tørket noen måneder i frisk, kald Nordlandsluft. Da tar man ned en inntørket og stygg fisk, kutter den opp, vanligvis må du bruke sag for å få fiskebiter i vanlig størrelse.  Smaksbomben skal så i vann et døgn,   (den lukter litt som gammelost),  før skinn og ben må renses av. Den jobben skal jeg spare deg for å vite mer om, men det er en jobb.  Endelig sitter jeg igjen med hvite fine fiskestykker på benken, klar til å lage mat av. Fisken er der litt gjemt Dette fins det ingen oppskrift på. Man bruker så mye man vil og liker av det man har. Bruk  ildfast form og stekeovn på ca 180 C til 4 personer 4-5 store gode poteter i skiver 1 stor skive med sellerirot 2 løk i grove båter 2 rødbeter (Forhåndskokt)  2 dl fiskebuljong Klatter med smør eller stekemargarin Hvitløk og t

DIP ELLER SAUS TIL VÅRRULLER ELLER NOE ANNET

Bilde
HVIS DU ER LEI AV KUNSTIG SMAK, KJEMI OSV; OSV. Uansett hva du vil dyppe, det er lurt å ha ha en saus å dyppe i, ikke sant?  Det er en klok og dypsindig visdom...... eller ikke. Hvis jeg holder meg unna tøysepratet og kommer til saken, så får du her oppskrifter på gode og gjennomprøvde dipsauser. Den første jeg tenker på er avokadosausen Guacamole:  OPPSKRIFTER: Jeg starter med å mose 1 eller så mye avokado du vil ha. Den må være godt moden. Så hakker jeg et fedd hvitløk, blander dette med så mye rømme du og synes du trenger i avokadoen , smaker til med  litt salt og sitronsaft eller limesaft. Så er det litt lurt å gi den tid i kjøleskapet 1 times tid.  Mens jeg er igang med sauser som er basert på rømme så er en ren hvitløksaus også god og lett å lage. 1 beger rømme (bruk gjerne lett) 2 ss naturell mykost (snøfrisk) 1-2 finhakkede hvitløksfedd 2 ss finhakkede urter. Her velger du etter hva bruken skal være. Forslag: Dill, koriander oregano, alle di

SALAT SOM SPRER LYKKE, CHEVRE CHAUD

Bilde
 DEN GIR EN FØLELSE AV FRANSK LUNSJ PÅ EN UTERESTAURANT MED DEILIG VIN TIL. Selv om den serveres på mitt kjøkken, der jeg etter beste evne prøver å gjenskape feriefølelser og smak. Siden vi gikk oss en god tur på kyststien først, så spiste vi denne med strålende samvittighet, vi tok til og med et glass prosecco som lurte i kjøleskapet. Og så er det bare en salat med vri på....   Oppskrift til 4 pers Chevre chaud Hjertesalat og litt ruccula 150-200 gr chevre ca 2 små skiver pariserloff eller baguett 1-2 sjalottløk   4-5 valnøtter 6 cherrytomater 1 skive kokt rødbeter Litt akasiehonning Salatbladene fordeles utover 4 tallerkener, bruk mer av alt dersom du ønsker. Bruk chevre som kommer i pløse, skjær en 1-2 cm tykk skive og sett den på skiver av brød inn i godt varm ovn, 210-220 for å få en brun gylden farge og slik at osten smelter litt inni. Alt etter størrelsen på chevren så beregner du hvor mye ost hver får. Finhakk sjalottløk og valnøtter, del tomatene opp og k